Szabadidő

Égiriadó – fotókiállítás

Kémleljük az eget, bámuljuk a felhõket, és ugyanezt tesszük a repülõgép ablakából is - megnézzük a felhõk másik oldalát. Nem csalódunk, mindenhonnan elképesztõen gyönyörû a látvány. Vancsó Zoltán fotóba merevített néhány égdarabot.

Gyakran nézem az eget, amint hófehér bárányfelhők úsznak az égtengeren, vagy a lenyugvó nap bíborba és narancsvörösbe festi a horizont peremét. Mindig elámulok ennyi szépség láttán, és közben eszembe jut a népi bölcsesség: ha piros az ég alja este, másnap szél lesz. Eljátszom a gondolattal, hogy ha egy festő álmodná, olajfestékből keverné ilyennek az eget, biztos giccsesnek tartanám, és nem szeretném. Hogyan férhet el egy helyen ennyi szépség? Néha már túlzás, de mégis ott van. Vancsó Zoltán képein úgy köszön vissza, mint az égen: természetes szépségében, Isten jókedvű, színes alkotómunkája fotókba zárva a felhők mindkét oldaláról.






„Sokszor ültem életemben repülőn. – meséli Vancsó Zoltán. – Az első pár alkalommal arra gondoltam, milyen ciki a repülőgép ablakából kifotózni. Ez valahogy nagyon turistásnak tűnt nekem. Egy igazi fotós nem dől be az efféle látványnak – gondoltam. Mígnem egyszer a fotós (illetve az ember!) hirtelen



magára marad a repülőn. Miután a stewardessek minden ételt kihoztak és vissza is vittek, a várva várt film is elkezdődött az ülések háttámlájában, és akit ez nem érdekel, az is nyugodtan vagy nyugtalanul próbál aludni, esetleg olvasni, akkor kipillant a fotós (az ember!) véletlenül az ablakon, és felszökken a pulzusa a látványtól. Olyan drámákat lát meg a felhőkben úszva, amilyeneket földön járva keresett egész életében.
15 év alatt egyszer sem nyúltam bele utólag a felvételeimbe, ez most is így van, de a digitális világban csak a szavamat tudom adni, hogy ami a falon látható azt a természet és egy polárszűrő alkotta.”


Vancsó Zoltán – Égiriadó, fotókiállítás
Cím:
Míves üvegstúdió, 1072 Budapest, Klauzál u. 29.
Nyitva: 2006. június 19- július 21. hétköznap: 9-17 óra között
Vancsó Zoltán honlapja »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top