Szabadidő

Pihenjünk – aktívan!

Az aktív élet aktív kikapcsolódást igényel, de az irodában megfáradt testünknek is jót tesz egy kis mozgás. Elég hát a punnyadásból, csináljunk valamit! Íme néhány ötlet, ami garantáltan felpörget!








Biciklivel Magyarország minden szegletét felfedezhetjük…
Gyere bringázni!

Aki ritkán ül kerékpárra, az első kiadós tekerés után garantáltan zsibbadó, fájó fenékre számíthat, de nem érdemes itt felhagyni a lendülettel. A test gyorsan felejt, és a végén valahogy mégiscsak a tekerés öröme marad meg.

Kerékpárutakkal nem vagyunk elkényeztetve, viszont panaszra sincs  okunk, mert meg lehet találni a módját egy-egy biciklitúrának, legyen az egy napos vagy akár egy hetes. Körbetekerhetjük a Fertő-tavat vagy a Balatont, természetesen olyan tempóban és gyorsasággal, ami még jólesik. Ilyen kirándulások alkalmával nem csak a megtett út, mint egy rajt-cél győzelem számít, hanem jó picit nézelődni, megállni egy-egy műemléknél, természeti értéknél, ne adj isten egy  kiskocsmánál. Két keréken Magyarország szinte minden szegletét felfedezhetjük, és az sem számít, hogy az Őrségben vagy a Bükkben meggyűlik a bajunk az emelkedőkkel, hiszen a másik oldalon úgyis miénk a gurulás luxusa.
Kerékpártúrák a Fertő-tó körül »





Budapestről egy napos kerékpáros kirándulásokat tehetünk Szentendrére, Visegrádra, Esztergomba, vagy a Velencei-tóhoz is. Ez utóbbinál megejthetjük azt a cselt, hogy Velencéig levonatozunk, ott szállunk biciklire és tekerjük körbe a tavat. Sőt, az egy napos túrába még az is belefér, hogy megálljunk egy kicsit fürdőzni.  Ideális vasárnapi kiruccanás, ha legurulunk ebédelni Esztergomba. Az utat kellemesebbé tehetjük, ha az egyik irányba tekerünk, a másikba pedig hajózunk. A hajón és vonaton mindenképpen számolnunk kell „kerékpár pótjeggyel”.
Hajó menetrend és díjak »
Vonaton is lehet biciklit szállítani, de ha nagyobb csoporttal megyünk, érdemes utánakérdezni, hogy a kiválasztott járaton van-e lehetőség bicikli utaztatására.

Egy nagyobb túra megszervezése sem lehetetlen feladat, csak egy kerékpárutakat tartalmazó térképre és szállásra van szükségünk. Kereshetünk egy fix szállást és onnan járjuk be a környéket, vagy váltott szállással haladunk. (Olcsó szálláslehetőséget nyújtanak a kulcsos házak és a vendégházak.)

A rendszeres túrázók minden holmijukat a bringájukon viszik, de mi lehetünk picit kényelmesebbek. Legalább egy kísérő autó javasolt, mert abba beleférnek a csomagok és kellemes biztonságot nyújt.










Kajakot vagy kenut egy-két órára is bérelhetünk…
Hajóra, kapitány!

A vízitúra az olcsó, de igen kalandos és élvezetes nyári programok egyike. Evezős túrákat leginkább a vadregényes és gyors Rába, valamint a méltóságteljes Tisza különböző szakaszain szerveznek, de szinte minden folyónk és állóvizünk lehetőséget kínál egy kis evezésre.

Ha nincs időnk hosszabb nyaralásra menni, viszont unjuk a várost, akkor egy hétvégi vízitúra is feltöltődést ad. Szinte mindegyik vízparti településen lehetőség van kenu bérlésre -vízijártassággal rendelkezők akár egy-két órát is evezhetnek.

A vízen igen gyakori a borulás, ami legtöbbször inkább csak kellemetlen, mint veszélyes. Persze nagyszerű lenne evezés közben fényképezni a gyönyörű látványt, viszont egy apró ügyetlenség folytán értékes fényképezőgépünk a folyó fenekére süllyedhet. Minden – nem vízálló – technikai eszközt érdemes egy hordóba (vagy vízálló tasakba) elzárni, még a mobiltelefont is, és ez utóbbi nemcsak értékeink biztonságát, hanem nyugalmunkat is garantálja.
Túraszervezők, útvonalak, kenu bérlés »


Pattanj nyeregbe!

Olyan végtelenül romantikus, amikor az ember elhagyott földutakon vágtat, a szél a hajába kap, és szinte eggyé válik a lóval! A lovaglóleckék viszont nem így kezdődnek. Nagyon hosszú idő és kitartó, rendszeres tanulás, gyakorlás szükséges, hogy valakiből lovas váljon. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem érdemes belevágni. Sőt! A lovaglószáron eltöltött idő ugyanolyan lelkesítő, mint a későbbi száguldás. Lovasiskolákban, lovastanyákon vagy lovasklubokban deríthetjük ki, hogy mennyire termettünk nyeregbe.







Kezdő lovas alá mindig nyugodt lovat adnak…

A lovaglás nem olcsó sport, még akkor sem, ha az ember nem vesz magának lovat. (Igaz, az ismerkedéshez és egy-két próbához elég egy hosszúszárú, kényelmes nadrág és egy zárt cipő.) Azt mondják, hogy aki lóra termett, már legelőször, amikor lóra ül, érzi ezt, de annak sem kell félni, aki egyébként messzire elkerüli a lovakat – a ló ugyanis csak akkor támad, ha veszélyben érzi magát, ráadásul kezdő lovas alá mindig nyugodt lovat adnak. Később, amikor már magabiztosan irányítod és ülöd meg a lovat, akkor kaphatsz kevésbé kezes jószágot. A lovaglás nem csak önmagunk legyőzéséről és megismeréséről szól, hanem a lovat is “meg kell tanulnunk”, meg kell éreznünk.
Lovardák, lovastanyák, lovasklubok megyénkénti bontásban »







Kényeztesd magad!

A nyaralás jó alkalom arra, hogy az állandó rohanást magunk mögött hagyva tényleg odafigyeljünk testünkre és lelkünkre. Otthon mindig akad valami, amit azonnal meg “kell” csinálni – például észreveszünk egy porcicát, ráadásul senki sem mosogat el helyettünk.
Egy jógatábor vagy egy wellness-központ éppen ezért ideális hely a pihenésre.  Masszázsokkal, egészséges ételekkel, hatalmas sétákkal vagy túrákkal, napi testedzéssel, jógázással és relaxálással kényeztethetjük magunkat.

Gyerekeknek és örök gyerek felnőtteknek kiváló kikapcsolódás és felfrissülés a nyári kánikulában az aquaparkok és élményfürdők kínálta csúszdák és egyéb mókák. A medence partján kellemes összhangba tudjuk hozni a pihenést, a mozgást és a kalandot, igaz egy családi belépő meglehetősen borsos költséget jelent. Viszont az egész heti feszültség egy pillanat alatt a semmibe száll, amikor az adrenalin az égben és azon versengünk, hogy ki a bátrabb, illetve ki a gyorsabb.
Még több ötlet az aktív pihenésre »






Játssz velünk, és nyerj egy kétszemélyes álomutazást Korfura!
Kattints a zászlóra!








Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top