Szabadidő

Folyóparti barangolások

Romantikus, vadregényes nyaralás itthon? Hidd el, nem lehetetlen. Hazánk legszebb folyóinak partjainál nem csak a strandolók, de a túrázni, bicajozni, vagy éppen horgászni vágyók is felhõtlenül jól érezhetik magukat.





A Szigetköz – a csend birodalma

A Szigetköz Magyarország északnyugati csücskében – 52 km hosszan – elnyúló szigetvilág. Északról az Öreg-Duna, délről a Mosoni-Duna fogja közre. A táj sokat megőrzött az ősi vízi világból: az ide-oda kanyargó, rövidebb-hosszabb folyóágak, holtágak számtalan szigetre osztják. A számos szépséget magában rejtő terület felfedezésére a legalkalmasabb eszköz a csónak, de ha szimpatikusabbnak (és biztonságosabbnak) találjuk a szárazföldet, járjuk be kerékpárral a vidéket.







A Szigetköz zegzugos vízi labirintusában nem könnyű az eligazodás…
A szigetek, árterek nagy része természetvédelmi terület, a folyót végig erdő kíséri, így a zöld alagútban haladó csónakunkból olyan vízi madarakban gyönyörködhetünk, mint a szürke gém, a kócsag, a kormorán, vagy ha szerencsénk van, a jégmadár. A szigetvilág zegzugos vízi labirintusában nem könnyű az eligazodás, ezért inkább a szervezett vízi túrákat részesítsük előnyben, ahol kajakkal vagy kenuval, gyakorlott túravezetők kíséretével járhatjuk be a vízi útvonalakat. Ez a megoldás még a nagyon edzett, profi vízi túrázóknak is előnyös, hiszen kísérőnk sok érdekes látnivalóra hívja fel figyelmünket. Szállást bármelyik folyóparti település pihenőhelyén vagy  kempingjében találhatunk.







Gyűjtsd össze a többi zászlót is, és nyerj álomutazást Korfura!
Pihenjünk – aktívan! »
Fesztiválvárosok »
Tóvilágok itthon »
A Szigetköz kerékpárosok számára is kedvező terep, hiszen kiépített, jó minőségű kétsávos kerékpárutak hálózzák be a területet. Az aktív pihenésnek ez a formája sokkal több látnivalót rejt magában, mintha autóval suhannánk végig a tájon. Bármelyik módját is választjuk a tájjal való ismerkedésnek, feltétlenül keressük fel a Szigetköz kapuját, Halászit, Feketeerdőt, Lipót termálfürdőjét, Hédervár barokk kastélyát, vagy az ősi halászfalut, a néhai „aranyászok”, vagyis aranymosók települését, Ásványrárót.

Tippünk: A Nagy-Duna menti Lipót termálvizéről híres, amely reuma és mozgásszervi megbetegedések gyógyítására is alkalmas. A termálfürdő május 1- től szeptember 30-ig minden nap reggel 9-től este 20 óráig várja a fürdőzni vágyókat.
A termálfürdő honlapja »





Természetbarátok paradicsoma – a Duna-Dráva Nemzeti Park

Magyarország déli vidékén járunk, ahol a Duna jobb partját ártéri erdők és a gemenci kisvasút szegélyezi, a Dráva bal partján pedig többek között a barcsi Borókás és a drávaszentesi üde rétek, holtágak hívogatják a látogatókat.

A Gemenci-erdő hazánk talán legszebb ártéri erdősége, mely mintegy 30 km hosszan húzódik a Duna és holtágai mentén. Rendkívül dús vegetáció és páratlanul gazdag állatvilág élőhelye ez a terület. A gímszarvasok, őzek, vaddisznók mellett olyan madárritkaságok is fellelhetők, mint a fekete gólya és a réti sas. A táj szépségeit gyalogosan, kerékpárral, evezős vízi járművekkel  fedezhetjük fel, a tanösvényeken, a parkerdőben és a kijelölt turista utakon szabadon túrázhatunk, kirándulhatunk, az alacsony forgalmú útvonalak pedig kerékpárosok számára is járhatóvá teszik a területet.
A kisvonat 30 km hosszúságban járja be az erdőt – a tisztásokon olykor szarvasok, vaddisznók láthatók. A kisvasútra a Szabadidőközpontnál lehet jegyet váltani és felszállni.
 




Szekszárdtól keletre, a Bárányfoki Tanösvényen a gemenci erdei vasút végállomása körül kialakított sétaúton megtekinthetjük a jellegzetes ártéri és ártéri-erdei élőhelyek, valamint az élővilág legjelentősebb fajait. Délebbre, a Duna bal partján a Mohács-szigeti tanösvényt érdemes felkeresni, ahol az ártér jellegzetességeit és az egykori vízimalmok történetét mutatják be a sétaúton kialakított táblák. 

Tippünk: A Dráva és Duna-Dráva Nemzeti Park csodálatos sétahajózási lehetőséget kínál a festői Dráva vidékén. A Dráván kialakított hajókikötő a sétahajózás, a szabad strand homokos partja a fürdőzés, a folyóban és holtágaiban található halállomány a horgászat kedvelőinek nyújthat élményt.
A Nemzeti Park Honlapja »






Festői Dunakanyar

A Budapesttől alig néhány kilométerre fekvő Dunakanyar mindkét partját gyönyörű hegyek szegélyezik, bal partján Váctól délebbre nyugalmas, sík vidékké szelídül a terep. Valahol a kanyar közepe táján a Duna két ágra válik, és körülöleli a Szentendrei-szigetet. Esztergomtól Szentendréig 22 település várja mindazokat, akik kíváncsiak az itt található természeti, kulturális és történelmi értékekre, de azoknak is érdemes felkeresni a Duna ezen vidékét, akik csak felhőtlen pihenésre, fürdőzésre, vagy élménydús túrákra vágynak.

A kerékpárosok körében kedvelt terület ez, hiszen sík- és hegyvidék egyaránt található itt, Szentendrétől Esztergomig (kb. 60 km) pedig majdnem egyhuzamban kiépített kerékpárút áll a bringával érkezők rendelkezésére. A legszebb út mégis a vízen vezet, nem véletlenül választják olyan sokan az evezős túrát a Dunakanyar megismerésére. A Duna által körülölelt szigetek  remek táborhelyül szolgálnak az evezősök számára. 







A Dunakanyar mindkét partját gyönyörű hegyek szegélyezik…

A művészet, a múzeumok és galériák városának is nevezett Szentendrén kellemes sétát tehetünk az óváros keskeny sikátoraiban, a városban található Szabadtéri Néprajzi Múzeumban pedig Magyarország szinte valamennyi tájegységének népi építészeti és folklór örökségét megismerhetjük. Dunabogdány hosszú homokos fövenyén lazíthatunk egyet, mielőtt megmásznánk a visegrádi Fellegvárat, ahonnan a Dunakanyar legpompásabb panorámájában gyönyörködhetünk.

Visegráddal átellenben, a Duna túlsó partján Nagymaros – ahova komppal kelhetünk át – kissé távolabb pedig Kismaros területén folyóparti strandok, víziturizmusra alkalmas helyszínek, valamint a Börzsöny-hegység kellemes kirándulóhelyei várnak ránk. Ha július 21. és július 23. között járunk Kismaroson, akkor belecsöppenhetünk az éppen ez idő tájt zajló Málna fesztiválba.
 
Fürdőzésre – ahol külön nem tiltják – az egész Duna-part alkalmas, de inkább a kijelölt fürdőhelyeket részesítsük előnyben. A  Visegrád melletti lepencei, vagy a leányfalui strand- és termálfürdő gyerekeknek is biztonságos fürdőhely.


Tippünk: A Szentendrei nyár nevű rendezvénysorozat (2006. június 30. és augusztus 27. között) a művészet valamennyi műfajában számtalan programot kínál a városba érkezőknek és a helybelieknek.
Bővebb információ »






Ahol a Tisza és a Bodrog összeér





Hazánk második legnagyobb folyója a szőke jelzővel is illetett Tisza teljes magyarországi szakasza evezhető, vagy motorcsónakkal járható. Homokos fövenye ideális fürdési és napozási lehetőséget biztosít. A vízparton pihenőknek, sátorozóknak éttermek, gyorsbüfék, bárok, diszkók, kempingek, üdülőházak teszik kellemessé az itt töltött időt.

A különlegesen szép tájképi adottságokkal felvértezett Bodrog barátságos, lassú sodrású folyó, a vízi túrázók kedvelt terepe. A folyót keresztező holtágakat, zegzugos ártéri csatornákat is érdemes bebarangolni, sőt, az evezés mellett városnézésre is megéri időt szakítani – ne hagyjuk ki  Sárospatakot és Tokajt. 

Tippünk: Gyönyörű természeti környezetben, rangos nemzetközi és magyar művészek előadásában klasszikus és kortárs műveket hallhatunk a XV. Zempléni Fesztiválon, augusztus 11. és 26. között. 
Bővebb információ »







Játssz velünk, és nyerj egy kétszemélyes álomutazást Korfura!
Kattints a zászlóra!







 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top