Szabadidő

Távol a világ zajától

Miközben távoli tájak nyugalmat ígérõ menedéke után kutatunk az utazási katalógusok végtelen kínálatában, elfeledjük, hogy itthon is akadnak még érintetlen, vagy legalábbis kevésbé felkapott zugok.

Leírhatatlan élmény a dübörgő városi zajok helyett az erdő neszeire, madárcsivitelésre ébredni, és a frissen kaszált rétek illatát magunkba szippantani. Az Őrségben, a Vend vidéken vagy Gömörben ezt mind megtalálod.

Az itteni családok egy-egy dombon néhány házból álló településeket alakítottak ki. Elnevezésük sokszor ma is családnévre utal (pl. Siskaszer, Keserűszer, Baksaszer). Az őrségi települések többsége 2-4 szerből áll, mely a házat, a hozzá tartozó gazdasági épületet és az udvart foglalja magába.
A szerek egyik legszebbike Pityerszer

Őrségi tájakon 

Sok-sok éve volt már, hogy először jártam az Őrségben, de a táj szépsége első pillantásra rabul ejtett – és azóta is fogva tart. Aki akár csak egyszer is ellátogat ide, az biztosan visszavágyik majd Vas megye déli szögletébe. A magyar-szlovén-osztrák hármashatár vidékére jellemző üde zöld rétek, a kaszálók friss széna- és a fenyőerdőkből áradó gyanta illata, a gyümölcsösökkel borított domboldalak, az aprócska, mesebeli hangzású falvak, az öreg haranglábak, a jószívű őrségi emberek kedvessége, no meg az a mérhetetlen nyugalom, ami a tájból árad, nehezen is lenne feledhető. 
Sajnos a táj meghittségét a határ túloldaláról is egyre többen kezdik felfedezni, így a házak jó része már nem a helybéliek tulajdona, ez azonban az összképen mit sem változtat.

Az ország nyugati határszélén egy sajátos világ fogad bennünket, a folyók, patakok által formált dombvidékek, fenyves- és bükkerdők, tőzegmohás lápok, kristálytiszta vizű források, tarka-barka virágszőnyegek váltogatják egymást. Nyoma sincs errefelé a hagyományos faluképnek, hiába is keresnénk itt utcanév táblákat, hisz az őrségi falvak jellegzetessége a szeres településszerkezet (itt a házak, porták nem utcákat alkotnak, hanem egy-egy szerbe tömörülnek.)

Az Őrség feltérképezésére legalkalmasabb eszköz a kerékpár, hiszen a látnivalók viszonylag kis távolságon belül helyezkednek el, a kocsi áradattól pedig egyáltalán nem kell tartanunk.
Az Őrség szíve Őriszentpéter, melynek domboldalra épült házcsoportjai különös hangulatot kölcsönöznek, az eredetileg nyolc szerből álló település egy része azonban mára már összeépült. A Templomszer Árpád-kori római katolikus templomáról nevezetes, melyet mély árok és kettős sánc vesz körül.

Már messziről feltűnik a pankaszi szoknyás harangláb…

Az Őrség falvai közül talán Szalafő őrizte meg leginkább korábbi, régies szerkezetét. A dombhátakra épített hét szer csaknem mindegyikén találunk népi építészeti emléket. Az egymástól távol eső szerek egyik legszebbike Pityerszer, ahol eredeti helyükön, falumúzeum formájában láthatjuk a népi építészet sok szép emlékét: kerített házat, emeletes kástut, kontyos házikót.

Az országúton elrobogó autókból talán észre sem vennénk, de bicikliről természetesen már messziről feltűnik a kis füves dombon álló pankaszi szoknyás harangláb, mely elnevezést az alul széles, nádfedelű sátorszerű kiképzésről kapta. 
Az őrségi területen nyomát sem találjuk a régi váraknak, kastélyoknak, helyüket a ma is erődszerű templomok uralják. Ezek közül különösen értékes az erdő ölelésében álló, kora-gótikus stílusú veleméri templom. Hegyhátszentjakab falu határában elterülő festői fekvésű Vadása-tó fürdésre, csónakázásra, horgászásra egyaránt alkalmas, korábbi idillikus jellege azonban mára kissé megkopott.

Gyűjtsd össze a többi zászlót is és nyerj álomutazást Korfura!

Folyóparti barangolások »
Pihenjünk – aktívan! »
Fesztiválvárosok »
Tóvilágok itthon »

Vend vidék

Csendre, nyugalomra, friss erdei levegőre vágyóknak, az erdei túrákat kedvelőknek az Őrséggel szomszédos Vendvidék is maga a paradicsom. E vidékről általában ritkábban esik szó, mint magáról az Őrségről. A tájból sugárzó nyugalom, dimbes-dombos lankák, hegyvidéki klíma, illatos rétek, erdők, kristálytiszta vizű források és patakok jellemzik a vidéket. Csupán hét település bújik meg az Őrség szomszédságában húzódó dombok között: Orfalu, Apátistvánfalva, Kétvölgy, Felsőszölnök, Alsószölnök, Szakonyfalu és Rábatótfalu.

Már első pillantásra szembeötlik a szokásostól eltérő, de a vidékre oly jellemző települések szórványjellege – a vendvidéki falvakban nem házcsoportok, hanem magányosan álló porták sorakoznak a domboldalakon, egymástól viszonylag nagy távolságra. A környéket gyalogosan érdemes bejárni, mert autóval egyes településeket csak Szentgotthárdon át, nagy kitérővel közelíthetünk meg.

Vendégház Kétvölgyben…

Az Őrség-Rába-Goricko Natúrpark három országot érintő Natúrpark, amely az Őrség és a Vend-vidék szlovén-osztrák-magyar határmenti területeit foglalja magába. A közös natúrpark magyar oldalát, Őrség Natúrparkot 1998-ban alapították. 2001. márciustól a Vendvidék is az Őrségi Nemzeti Park része.

Vendvidék településein több hagyományos “boronafalas” házat találunk, Kétvölgyben megismerhetjük a hegy- és dombvidéki építkezési hagyományait, népi műemlék épületében pedig megtekinthetjük, hogyan alakították ki lakhelyüket az egykoron itt élt emberek. 

A népszerű „ökofalu”

Ha a nyugalmat fokozni lehet, akkor egyetlen aprócska település nevével lehetne leginkább jellemezni. A szlovák határ mentén megbújó falucska, Gömörszőlős Borsod-Abaúj-Zemplén megye északnyugati részén fekszik. Elképesztő a településre nehezedő csend és a béke. A kis lélekszámú zsákfalu távol esik mindentől, legfőképp a fő közlekedési útvonalaktól – egyetlen út vezet csak ide, Kelemérről bekötőúton lehetséges megközelíteni, így az átmenő forgalom zajától egyáltalán nem kell tartanunk.

Gömörszőlős (Fotó: Sz. Zs.)


Gömörszőlőst itthon, sőt határainkon túl is “ökofaluként” emlegetik, mégpedig az Ökológiai Intézet A Fenntartható Fejlődésért Alapítvány egy csoportjának jóvoltából, akik minden igyekezetükkel azon fáradoznak, hogy a vidék népi értékeit példaértékűen megőrizzék az utókornak.

Akár itt is megszállhatunk… (Fotó: Sz. Zs.)

Többek között számos régi ház visszanyerte eredeti formáját, és létrehoztak egy század eleji gépekkel működő gyapjúfeldolgozó műhelyt is. A település kézműves műhelyeiben lehetőségünk nyílik két újraéledő mesterség, a nemezelés és a mézeskalács-készítés fogásainak megismerésére.

A községben más megtekintésre érdemes helyet is találhatunk – az 1824-ben épült kazettás famennyezetű református templomot semmiképp se hagyjuk ki. A fiatalabb korosztály pedig a faluban működő biogazdaság területén éldegélő magyar állatfajták simogatásában lelheti örömét. Szállást találhatunk családi falusi szálláshelyeken, vagy az Ökológiai Intézet szálláshelyén.

Játssz velünk, és nyerj egy kétszemélyes álomutazást Korfura!
Kattints a zászlóra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top