Szabadidő

Tengerparti nyaralás

Állítólag a tengert is meg lehet unni, és az ott élõk számára ugyanolyan megszokott kéksége, morajlása és illata, mint nekünk a Balaton. Minden tengerparti nyaralás alkalmával lelkesen próbálom megunni a tengert, de valahogy sosem sikerül.







Kikötő Rovinjban (Fotó: Sz.Zs.)
Horvát partokon

A Magyarországhoz legközelebbi tengerparti város, Rijeka nem csodálatos tengerpartjáról, hanem hatalmas kikötőjéről híres. Rijekától viszont csak néhány kilométer a Kvarner-öbölben megbúvó Opatija, amely már az Osztrák-Magyar Monarchia idején is kedvelt üdülőközpont volt. Az elegancia és a főúri világ patinás hangulata még most is érezhető, a város és a tengerpartja andalító sétákra csábít.

Két strandolással töltött délután között érdemes a tengerparti városokban csatangolni. Rovinj az „Adria éke”, a messziről kimagasló Szent Eufémia-templom és az onnan kiinduló szűk sikátorok labirintusa nyári kalandozások ideális színhelye, gyönyörű, mediterrán növényzete pedig csak növeli a varázslatot. Trogir hófehér drágakőként ragyog a kék tengeren, belvárosa szinte zsebkendőnyi, egymást érik benne az éttermek, és szinte az egész óvárosa a világörökség része.





Magyarországtól a legtávolabbi ponton fekszik Horvátország legnépszerűbb és legszebb városa, Dubrovnik, amely nemcsak a természeti katasztrófákat, hanem a jugoszláv háborút is megszenvedte. Napjainkban, az újjáépítések után talán szebb, mint valaha. Senki sem marad érzéketlen iránta. G. B. Show ezt írta a városról: „Akik a mennyországot a Földön keresik, jöjjenek Dubrovnikba, s látni fogják azt

Tipp: Rovinj festői szépségű óvárosa félszigetként nyúlik be az Adriai-tengerbe. Hangulatos, kacskaringós, szűk macskaköves utcáit járva olyan érzésünk támad, mintha olasz földön sétálgatnánk. Bővebb info »






Görögország


Görögország tengerpartja ellenére is nagyrészt kopár és kietlen, ám Korfu szigete smaragdzöld folt a Jón-tengeren. A sziget északi része bujább, és olyan látnivalókat találunk itt, mint Korfu városa, Angelokasztro vára, Paleokastritsán a Panagia-kolostor, illetve a lenyűgöző homokkő sziklák Szidarin. Ez utóbbinál található a Canal D’Amur, amelyhez az a hiedelem kapcsolódik, hogy ha egy hajadon átúszik rajta, akkor hamarosan rátalál kedvesére, és ha két szerelmes ússza át, akkor örökre együtt maradnak.

Korfu szigetének tengerpartja igen változatos, és a könnyen – akár robogóval – áthidalható távolságok miatt egy hét nyaralás alatt több parton is pihenhetünk. A magyar turisták körében népszerű Moraitika és Benitses, környékükön a tengerpart apró kavicsos, máshol, például a három kilométer hosszú Agiosz Georgiosz-öbölben homokos.







Gyűjtsd össze a többi zászlót is és nyerj álomutazást Korfura!

London, Párizs, Róma »
Folyóparti barangolások »
Távol a világ zajától »
Pihenjünk – aktívan! »
Fesztiválvárosok »
Tóvilágok itthon »

Paleokasztritsza környékén sziklás a part és a tenger a türkizkéktől a zöldig minden színben pompázik. Személyes kedvencem a Paramonas közelében lévő partszakasz. Arrafelé nagyon kevés a turista, a tengerpart megőrizte vadságát, a hatalmas homokfalak előtt szinte törpének érzi magát az ember, és a hullámok megszelídítetlenül ostromolják a szigetet.
Bővebb info »








Tengeri herkentyűk a barcelonai piacon…
Spanyolország


Piac friss hallal és gyümölccsel, elképesztő, mesebeli épületek meg szobrok, és homokos tengerpart. A lehető legjobb kombináció, és nem csak valamelyik nagyszerű író fantáziája alkotta, hanem ez Spanyolország második legnagyobb városa: Barcelona.

Népszerű nyaralóhely a Costa Brava, amely a több mint 4000 km hosszú spanyol tengerpartnak csak nagyon kicsi, viszont természeti szépségekben igen gazdag része. A hirtelen mélyülő, kéklő vízben csillogó halrajok úsznak, a parton fényesre csiszolódott, meredeken szétszabdalt sziklafalak, szelíden megbúvó tengeröblök, homokos és apró kavicsos strandok váltják egymást. Szállodák, nyaralók, vendéglők és szórakozóhelyek sorakoznak a kis halászfalvak között.





A Földközi-tengeren lévő Mallorca, az egyik legnaposabb sziget is Spanyolországhoz tartozik, akárcsak Afrika partjainál, az Atlanti-óceánban a Kanári-szigetek. Elsőre úgy tűnhet, hogy a szigetcsoport a vele azonos nevű madárról kapta a nevét, de ez tévedés, mert a szigetek neve a kutya szóból ered. Tenerife és Grand Canaria a két legnagyobb és leglátogatottabb sziget,  partjaikat fekete sziklák és a vulkanikus kőzetek miatt fekete homok borítja, kivéve azokat a strandokat, ahova a Szaharából hoztak homokot.
Bővebb info »







Sziklaszirten összezsúfolt házak, elhagyatott öblök – ilyen (is) a portugál tengerpart
Portugália


Az Atlanti-óceán virágoskertjeként számon tartott Madeira Portugáliához tartozik. Buja természeti szépségei már-már a Paradicsomot idézik, ahonnan egykor száműztek bennünket.

Megszámlálhatatlanul sok színpompás virág, sűrű, zöld erdők és a sziget partjánál kezdődik a végtelen, kék óceán, amelyet csak egy vékony vonal választ el attól, hogy összeolvadjon az éggel. Bőven termő gyümölcsfák lepik el a teraszosan megművelt hegyoldalakat. Megterem itt a banán, a füge, a mangó, a maracuya, az avokádó, és ízükben ott a napfény, amit itthon vásárolt társaiknál egyáltalán nem érezhetünk.

Portugália Európa nyugati pereme, partját az Atlanti-óceán hullámai ostromolják. Amíg Dél-Európa országainak a Földközi-tenger kellemes, mediterrán hangulatot ajándékozott, addig az állandóan szélfútta portugál partok olyan riasztóak, mint egy mogorva, ráncos vénember – sziklaszirten összezsúfolt házak, elhagyatott öblök, betöretlen természet -, de ugyanolyan lenyűgöző, mint a szerető kőszív.
Bővebb info »






Játssz velünk, és nyerj egy kétszemélyes álomutazást Korfura!
Kattints a zászlóra!






Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top