Szabadidő

Három tuti úti tipp Dalmáciába

Régen sem vetettük meg az Adriát, most pedig egyenesen imádjuk, amióta csak néhány órás autóút választ el minket a tengerparttól. Dalmácia nem véletlenül lett az egyik legvonzóbb úticél a magyar turisták körében...

A Zadartól Dubrovnikig terjedő csaknem 400 km-es partszakasz elnevezése Dalmácia, mely természeti szépségeivel a legkiemelkedőbb turistaparadicsomnak számít Horvátországban. Nincsen itt hiány kulturális és történelmi emlékekből sem, de népszerűségét főként a számtalan látnivalóval, az égszínkék tengerrel, vadregényes szigetekkel, és nem utolsó sorban a finom dalmát ételekkel vívta ki magának.

 
Dalmácia kapuja – Zadar

Zadar, vagy ha jobban tetszik, Zára városa Dalmácia kapuja, egyben a hozzánk legközelebb eső dalmát város. A jellegzetes mediterrán hangulatú, történelmi település keskeny félszigeten elterülő bájos óvárosát – melynek hangulatos, szűk sétálóutcáit nyáron turisták özönlik el – a Nova Vrata kapun át közelíthetjük meg. Itt található a város összes múzeuma, temploma és műemléke, de a kávézók, éttermek, cukrászdák, üzletek is mind arra várnak, hogy felfedezzük őket. A város környékén több tucat gyönyörű strandot találunk – rendkívül változatos tengerpartokkal: van kavicsos, kiépített betonos, és részben homokos szakasz is.

Zadar – a híres zenélő part

Ha romantikus élményre vágyunk, akkor semmiképpen se hagyjuk ki Zadar egyik turistacsalogató, és világszerte egyedülálló nevezetességét, a kikötő végén található ” Zenélő lépcsőt “. A hullámok által megszólaltatott különleges víz alatti „tengeri orgona” és a lemenő nap együttese garantáltan felejthetetlen élményt nyújt.

 
Egyéb látnivalók Zadarban: Régészeti Múzeum, Zadari Népi Múzeum, Tengerészeti Múzeum, Egyházművészeti Állandó Kiállítás.
 
Aktív pihenés a környéken: A közelben sok természetvédelmi terület található, így ha netán elegünk van a napfürdőzésből , iktassunk be egy kis túrázást (a vállalkozóbb kedvűek sziklamászást), ugyanis a Paklenicai Nemzeti Park és környéke remek lehetőségeket kínál az efféle időtöltéshez. A park felfedezéséhez Starigrad a legjobb kiindulópont, a park bejárata, Marasovici falu pedig innen két km-re található.
 
Mediterrán pezsgés – Vodice

Hangulatos kikötő, Vodice

Szintén kedvelt úticél az egykoron csendes, öbölparti halászfalu, Vodice, mely mostanra már a mozgalmas nyaralóhelyek számát gazdagítja. A számtalan apró tengerparti városka egyik legszebbike, ahol szinte minden adott egy kellemes tengerparti kikapcsolódáshoz. A szállodakomplexumoktól az autóskempingekig mindenféle szálláslehetőségből akad errefelé, így pénztárcánkhoz mérten kedvünkre válogathatunk.

Hamisítatlan mediterrán hangulat, nyüzsgő éjszakai élet jellemzi a települést, óvárosában egymást érik a festői dalmát házikók,  de nincs hiány kávézókból, éttermekből, butikokból sem. A pezsgő éjszakai élet után a tengerpart eldugott, csendesebb öblei nyújthatnak enyhülést, de kiváló, hosszú, kavicsos strandokat, sőt néhol homokkal feltöltött fövenyeket is találunk Vodice közelében. Érdemes egy pillantást vetnünk az Adria egyik leghangulatosabb kikötőjére, mely szinte mindig dugig van szebbnél szebb, lágyan ringatózó jachtokkal, hajókkal.

 

A környék látnivalói:

Tegyünk kitérőt a közeli Murter szigetre, melyet a szárazföldről a Tisnoból átvezető hídon közelíthetünk meg. A sziget népszerűségét főként annak köszönheti, hogy innen érhető el legkönnyebben a Kornati Nemzeti Park változatos szigetvilága, de a sziget a csónak- és vitorlástúrák egyik kedvelt kiindulópontja is egyben. 
Dubrovnik

 

 
A horvát tengerpart legdélebbi részén fekszik Dél-Dalmácia kulturális központja,  Dubrovnik, Horvátország legnépszerűbb és talán leglenyűgözőbb városa. Gyönyörű építészeti emlékeinek köszönhetően az UNESCO 1979-ben a Világörökség részévé nyilvánította Dubrovnikot. A tekintélyes idegenforgalmi múltú várost a múzeumok, fesztiválok, tavernák, éttermek, az enyhe éghajlat, és csodaszép tengerparti tájak teszik még vonzóbbá.
Dubrovnik

Kétségkívül az óváros az első számú turistacélpont, hiszen itt koncentrálódik az összes hamisítatlan mediterrán hangulatot magában hordozó látnivaló. A város legfőbb vonzerejét emberléptékűségében leljük meg: hiányoznak a bejárhatatlan távolságok, nincsenek hatalmas terek, viszont annál több van a hangulatos, egymást keresztező keskeny sikátorokból.

A városnézést érdemes az óvárossal kezdeni, erre legalkalmasabb a várfal tetején tett séta, hiszen innen a település minden szeglete jól belátható. A háttérben megcsodálhatjuk Lokrum fenyőerdővel borított, szépen parkosított szigetét – a sűrű erdővel borított szigeten köves nudista-strandot, botanikus kertet és egy középkori bencés kolostor romjait találjuk. Csónakkal vagy vízi taxival könnyedén átruccanhatunk ide, hiszen Lokrum a várostól alig egy kilométerre helyezkedik el.
A környék látnivalói: Dubrovnik kikötőjéből induló kirándulóhajókkal a közelben fekvő, idilli, dús növényzettel borított nemzeti parkba, Mljet szigetére is érdemes ellátogatni.

 
Utazás: Splitig szinte a teljes utat autópályán tehetjük meg, persze a gyorsaságnak ára van – a határtól Splitig 200 kunát (kb. 8.000 Ft) kell fizetnünk.

A város vonzó látványossága a minden évben megrendezésre kerülő Dubrovniki Nyári Fesztivál (július közepétől augusztus közepéig tart), mely színvonalas és változatos programokat sorakoztat föl, így a számos szabadtéri koncert és színházi előadás még varázslatosabbá teszi Dubrovnik tereinek nyáresti hangulatát. 

 
Mikor utazzunk: A legtöbben júliusban és augusztusban indulnak útnak, ilyenkor azonban a főszezon miatt borsosabb árakkal kell számolnunk. Mindent összevetve a szeptember a legideálisabb időszak az utazáshoz, ilyenkor már nincs akkora forróság, a tömeg is megritkul, a tenger viszont még kellemesen meleg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top