Szabadidő

Õrségi tájakon

Miközben távoli tájak nyugalmat ígérõ menedéke után kutatunk az utazási katalógusok végtelen kínálatában, elfeledjük, hogy itthon is akadnak még érintetlen, vagy legalábbis kevésbé felkapott zugok, mint például az Õrség.
Pankasz – szoknyás harangláb

Sok-sok éve volt már, hogy először jártam az Őrségben, de a táj szépsége első pillantásra rabul ejtett – és azóta is fogva tart. Aki akár csak egyszer is ellátogat ide, az biztosan visszavágyik majd Vas megye déli szögletébe. A magyar-szlovén-osztrák hármashatár vidékére jellemző üde zöld rétek, a kaszálók friss széna- és a fenyőerdőkből áradó gyanta illata, a gyümölcsösökkel borított domboldalak, az aprócska, mesebeli hangzású falvak, az öreg haranglábak, a jószívű őrségi emberek kedvessége, no meg az a mérhetetlen nyugalom, ami a tájból árad, nehezen is lenne feledhető. 
Sajnos a táj meghittségét a határ túloldaláról is egyre többen kezdik felfedezni, így a házak jó része már nem a helybéliek tulajdona, ez azonban az összképen mit sem változtat.

Az ország nyugati határszélén egy sajátos világ fogad bennünket, a folyók, patakok által formált dombvidékek, fenyves- és bükkerdők, tőzegmohás lápok, kristálytiszta vizű források, tarka-barka virágszőnyegek váltogatják egymást. Nyoma sincs errefelé a hagyományos faluképnek, hiába is keresnénk itt utcanév táblákat, hisz az őrségi falvak jellegzetessége a szeres településszerkezet (itt a házak, porták nem utcákat alkotnak, hanem egy-egy szerbe tömörülnek.)

Az Őrség feltérképezésére legalkalmasabb eszköz a kerékpár, hiszen a látnivalók viszonylag kis távolságon belül helyezkednek el, a kocsi áradattól pedig egyáltalán nem kell tartanunk.
Az Őrség szíve Őriszentpéter, melynek domboldalra épült házcsoportjai különös hangulatot kölcsönöznek, az eredetileg nyolc szerből álló település egy része azonban mára már összeépült. A Templomszer Árpád-kori római katolikus templomáról nevezetes, melyet mély árok és kettős sánc vesz körül.

Pityerszer

Az Őrség falvai közül talán Szalafő őrizte meg leginkább korábbi, régies szerkezetét. A dombhátakra épített hét szer csaknem mindegyikén találunk népi építészeti emléket. Az egymástól távol eső szerek egyik legszebbike Pityerszer, ahol eredeti helyükön, falumúzeum formájában láthatjuk a népi építészet sok szép emlékét: kerített házat, emeletes kástut, kontyos házikót.

Az országúton elrobogó autókból talán észre sem vennénk, de bicikliről természetesen már messziről feltűnik a kis füves dombon álló pankaszi szoknyás harangláb, mely elnevezést az alul széles, nádfedelű sátorszerű kiképzésről kapta. 
Az őrségi területen nyomát sem találjuk a régi váraknak, kastélyoknak, helyüket a ma is erődszerű templomok uralják. Ezek közül különösen értékes az erdő ölelésében álló, kora-gótikus stílusú veleméri templom. Hegyhátszentjakab falu határában elterülő festői fekvésű Vadása-tó fürdésre, csónakázásra, horgászásra egyaránt alkalmas, korábbi idillikus jellege azonban mára kissé megkopott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top