Szabadidő

Bécs legjobb múzeumai

A császárvárosba újra és újra érdemes visszamenni, és nem (csak) a Mariahilfer Straße hívogató kirakatai miatt, hiszen Bécs számtalan észvesztõen érdekes programmal és megannyi múzeummal csábít. Íme a legizgalmasabbak!
Óriási hangszerek, óriási élmény…

Haus der Musik – Zene Háza

Kétségkívül Bécs legérdekesebb interaktív múzeuma a 2000 nyarán megnyitott, minden tekintetben egyedülálló Zene Háza. Nyugodtan csípd nyakon a pasidat és/vagy a gyerekeket – a zene birodalmába invitáló (hatszintes) kiállítás minden korosztályt el fog bűvölni.

A Polyphonium szint a világ hangjainak gyűjtőhelye: a legkülönfélébb zajokkal, hangzásokkal ismerkedhetsz itt meg, saját melódiákat komponálhatsz, aminek létrehozását a legkorszerűbb keverőpultok, multimédia-berendezések és komputerszimulációk teszik lehetővé. 

Kísérletezz bátran a hangokkal…

Játszhatsz továbbá óriási hangszereken, és egy teljesen sötét szobában időutazást  tehetsz: megtapasztalhatod, milyen hangokat hall az embrió az anyaméhben. Egészen különleges és kicsit talán félelmetes élmény!

Ennél már csak az érdekesebb, hogy egy különleges technika segítségével (a virtuális karmester egy interaktív berendezés, amelyet kizárólag a Bécsi Zene Háza számára fejlesztettek) a Bécsi Filharmonikusokat is vezényelheted, akik – ha elvéted a ritmust – kinevetnek, sőt megdorgálnak. Úgy tizedszeri próbálkozásra talán már érezni fogod az ütemet, de közel sem olyan könnyű a feladat, mint amilyennek látszik.

Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Strauß, Mahler és még sorolhatnánk… számtalan jelentős zenei egyéniség élt ebben a városban. A Történelem szinten az ő életükről mesélnek a dokumentumok, modellek, ruházatok, színházi cédulák, partitúrák, feljegyzések és személyes tárgyak. Külön jó pont, hogy a múzeum este tízig tart nyitva, így ezt a programot nyugodtan hagyhatod utoljára, de számolj azzal, hogy két-három órát biztosan el fogsz itt tölteni.

Vezényeld te is a Bécsi Filharmonikusokat! A zenészek engedelmeskednek a karmesteri pálcának, követik a tempót, amit diktálsz, a jó teljesítményt pedig tapssal jutalmazzák…

Cím: Seilerstatte 30.
Nyitva tartás: naponta 10.00–22.00
Belépő: 10 euró (felnőtt)
A Zene Házának weboldala »

MQ – Múzeumi Negyed

Keresd az MQ logót!

Bécs Múzeumi Negyede (MuseumsQuartier = MQ) egy komplett kulturális városrész rengeteg múzeummal – egyike a világ tíz legnagyobbikának. A hatalmas, modern művészeteknek szentelt központot a volt császári istállókban alakították ki. Gyakorlatilag a szélrózsa minden irányából – összesen 12 kapun át – megközelíthető. Válaszd a főbejáratot, kapj magadhoz egy térképet az információs központban, és tervezd meg, melyik kiállításokat nézed meg.

A művészeti központ azonban nem csak értékes múzeumaival csalogat – az  éttermek, kávézók és boltok még vonzóbbá teszik a városrészt. A passzázsban található könyvesboltba feltétlenül nézz be – rengeteg nagyon jó könyv van, és mindig megcsíphetsz egy-egy leárazást.

A Múzeumi Negyed rengeteg programmal csalogat… (Fotó: Sz. Zs.)


Ezeket a múzeumokat nézd meg a Múzeumi Negyedben:

• Modern Művészetek Múzeuma (MUMOK) 
A szürke bazaltból épített múzeum kortárs művészeti alkotásoknak ad helyet.
• Bécsi Építészeti Központ
Az időszakos kiállítások építészeti projektekkel foglalkoznak.

Tipp: Ha az adventi időszakban látogatsz el ide, egyedülálló élményben lehet részed. Jégkunyhók, DJ-k, fényjáték, forralt bor és puncs (szigorúan MQ logós bögrékben) gondoskodnak a jó hangulatról.

Leopold Múzeum
Schiele, Klimt, Kokoschka – Rudolf Leopold több mint 5000 műből álló gyűjteményét tekintheted itt meg. Ha kinézelődted magad, ülj be a Café Leopoldba, ahol időnként saját DJ lelkesíti a közönséget!
• Dohánymúzeum
A dohánykultúra elterjedését és eszközeit mutatja be.
• Zoom Gyermekmúzeum
A kimondottan gyerekeknek szóló múzeum játékosan ösztönöz tanulásra, a világ felfedezésére, például pici konyhákban lehet elsajátítani a főzés fortélyait.

Cím: 7. ker, Museumsplatz 1.
Nyitva tartás: múzeumonként változó
Megközelítés: U2 metró: Museumsquartier; U3 metró: Volkstheater
A MuseumsQuartier weboldala »

Kunsthistorisches Museum – Szépművészeti Múzeum

Az épület belül is csodálatos (Fotó: Sz. Zs.)

A Mária Terézia térre érve két, egymással szemben álló, gyakorlatilag tégláról téglára megegyező épületet látunk. Mind a Szépművészeti Múzeum, mind a vele szemközt álló Természetrajzi Múzeum (ez előtt találod a kiselefántot) a császári gyűjtemény elhelyezésére épült. 

Európa egyik legjelentősebb múzeuma  páratlan képtárral büszkélkedhet. Olyan művészettörténeti remekeket őriz, mint Vermeer A festőművészet című alkotása, Velázquez képei a Habsburg-család gyermekeiről, Rubens, Rembrandt, Dürer, Tizian, Tintoretto mestermunkái, sőt a világ legnagyobb Brueghel-gyűjteménye (15 kép) is itt található.

Szerencsére gondoltak arra, hogy véges a kapacitásunk, így ha már nem érzed a lábad, huppanj le a kényelmes fotelek valamelyikébe, és gyönyörködj a csodálatos festményekben.
A földszinten található egyiptomi részleget a szarkofágokkal sem szabad kihagyni, az aulában található üzletben pedig remek ajándékokat és meseszép könyveket vásárolhatsz.

Ha megéhezel, akár itt is ebédelhetsz, fix összegért annyit ehetsz, amennyi csak beléd fér, igaz, nem lesz egy olcsó mulatság.

Cím: Maria-Theresien-Platz
Megközelítés: U2 jelzésű metró: MuseumsQuartier; U3 jelzésű metró: Volkstheater; D, J, 1, 2 jelzésű villamos; 2A, 57A jelzésű busz: Burgring

Szépművészeti Múzeum (Fotó: Sz. Zs.)


Nyitva tartás:
• Festménygaléria, egyiptomi-orientális gyűjtemény és antik gyűjtemény – nyitva hétfő kivételével naponta 10–18 óráig, csütörtökön 10–21 óráig 
• Érmetár – nyitva hétfő kivételével naponta 10–18 óráig
• A Művészeti Kamra felújítási munkálatok miatt zárva tart
Honlap »

Tipp: Az aulában található múzeumshopban szert tehetünk egy-egy remekmű reprodukciójára –poszter, hűtőmágnes, bögre, jegyzettömb, kitűző vagy éppen póló formájában.

Albertina

 

Az Albert-palotában található múzeum ad otthont Albert von Sachsen-Teschen herceg híres grafikai gyűjteményének. Több mint 60 000 rajzot és 1 millió nyomatot  csodálhatunk meg, közöttük Dürer Mezei nyúl című művét, Rubens gyermektanulmányait, valamint Schiele, Cézanne, Klimt és Picasso mesterműveit. Ezenkívül van még itt egy építészeti és egy  fényképgyűjtemény  is.

Cím: Albertinaplatz 1.
Megközelítés: metró, villamos, busz: Karlsplatz/Oper megálló 
Nyitva tartás: naponta 10–18, szerdán 10–21.00 óráig
Honlap »

Hofburg

 

A Hofburgot ha akarnánk, se tudnánk kikerülni – a számos impozáns épületből és udvarból álló egykori császári palotát a városközpontban találjuk (bejárata a lenyűgöző Szent Mihály-kapu). Mindenképp vegyük fel a programjaink közé, mert egy helyen kínál számtalan érdekes látnivalót.
A Hofburg eredetileg egy középkori vár volt, de erre már csak a várkápolna emlékeztet. Ma itt található az ország miniszterelnökének hivatala, a Bécsi Fiúkórus fellépőhelye, a Spanyol Lovasiskola lipicai lovai, valamint több szabadon látogatható gyűjtemény és nevezetesség: a Sisi Múzeum, az Ezüstkamra (az udvari ezüstkincseket és a fogadásokon használt ezüst és porcelán étkészleteket mutatja be) és a császári lakosztályok

A Hofburg főbejárata (Fotó: Sz. Zs.)

A Hofburg legújabb szárnyában, az Új Hofburgban találjuk a Néprajzi Múzeumot és a Szépművészeti Múzeum néhány részlegét: az ókori Kis-Ázsia műkincseit őrző Ephesos Múzeumot, a világ második legnagyobb Vadászati és Fegyvergyűjteményét és a Régi Hangszerek Tárát.

Cím: Michaelerplatz
Megközelítés:
U1, U3 metró: Stephansplatz; U3 metró: Herrengasse; U2, U3 metró: Volkstheater; 46 és 49 villamos, 48A busz: Dr.-Karl-Renner-Ring; D, J, 1, 2 villamos és 57A busz: Burgring

Tipp: Pár perc a Hofburgtól a Kapucinusok temploma, amelynek kriptájában alusszák örök álmukat a császári család tagjai.

Nyitva tartás: naponta 9–17 óráig
A Hofburg honlapja »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top