Szabadidő

Sejkek és Manók

A kalandos napló-regény olvasója az Egyesült Arab Emirátusok, közelebbrõl Dubai életét, vagy legalábbis az ottani élet bizonyos részleteit ismerheti meg – egy sajátosan humoros, olykor ironikus, de megértõn könnyed nézõpontból.

A főszereplők: az építész-dizájner mérnöknő, Szilvia és a markentiges férj, Ádám több mint két éve él és dolgozik az Emírségekben. A napló eseményein keresztül az ő hétköznapjaikkal ismerkedhet meg az olvasó, azzal az elszánt küzdelemmel, amivel a fiatal pár, a maga területén megpróbál – ha kell, minden áron – érvényesülni, beilleszkedve az addig ismeretlen társadalom életébe.







Fotó: sejkekesmanok.hu

Nem minden megy simán, meg kell érteni a helyi elvárásokat, trükköket, stikliket, az arab bürokráciát, majd ügyesen alkalmazkodni kell hozzájuk. A kelet-közép európai értelmiségi számára szokatlan társadalomba való belesimulás sokszor burleszkbe illő jeleneteket produkál.











Szerző:
Németh V. Ádám
A könyv címe: Sejkek és Manók
További információ »

A kezdeti csetlés-botlás és az apró földhözragadt küzdelmek után azonban jön a siker, amivel az elvárásoknak való megfelelés, majd a napi rutin jár. Az eleinte megoldhatatlannak látszó nehézség könnyen legyőzhető lesz, a kezdeti izgalmak humorba fordulnak, míg főszereplőink eljutnak odáig, hogy már kritika nélkül fogadják el, sőt élvezik új tartózkodási helyükön az életet.


Új életük minden mozzanatát szorgalmasan és aprólékosan megörökítette a szerző, de nem tartotta meg magának az élményt, a beszámolókat hosszú e-mailek sorában elkezdte hazaküldözgetni. Az eredetileg a családtagok, barátok számára készített jegyzetek lassanként szétfeszítették a magán-közlés kereteit, a rokonok továbbküldték a leveleket barátaiknak, azok meg tovább, az ő barátaiknak. A bravúros stíluskészséggel megírt szöveg lassanként szamizdat formában terjedő közkincs lett ismeretlenek körében is. Innen már csak egy pici “lépés” volt a könyvformába való szerkesztés.

Az ismeretszerzés mellett az olvasó rácsodálkozhat a mérhetetlen szegénységre, gazdagságra, a természeti csodákra: a sivatag, a homok, a tenger változatos szépségére, no meg az épített környezet különlegességeire.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top