Szabadidő

Csillagpor

Michelle Pfeiffer, Robert De Niro, Sienna Miller, és akkor még nem beszéltem a nõi szívek megdobogtatójáról, a jóképû Charlie Coxról. A Csillagporban nincs hiány sztárokból, a látvány is minden képzeletet felülmúl, viszont csak a mese számít.





Neil Gaiman regényét, a Stardustot külföldön már többször kiadták, de a leghíresebb a Charles Vess illusztrációival díszített képes mese.





Kortárs nagy meseíró


Nem tudok olyan nagyra nőni, hogy ne lehetne megbűvölni hercegekkel, boszorkányokkal, királylányokkal, bátor szegénylegényekkel, földre pottyant csillagokkal és egy izgalmas sztorival. A legtöbb modern mesét mégis unom, mert olcsó és lélektelen koppintás híres elődöktől, vagy éppen verejtékszagú kínlódás egy régi mese új befejezésére.


A Neil Gaiman regényéből készült film sem nélkülözi a megszokott hősöket, ugyanakkor a történet fordulatos, meglepő, olykor igencsak emberi, és tagadhatatlanul átjárja a Gaimanra jellemző fanyar humor. A boszorkányok gonoszabbak és okosabbak, mint eddig bármikor, az unikornis nemcsak megment, hanem bajba is sodor, varázslattal kecskéből vicces ember lesz, a hercegek trónviszálya a sötét középkort eleveníti meg, helye van a harcművészetnek és a homoszexuális vonzódásnak, de semmiből sincs túl sok és semmi sem erőltetett. Olajozottan peregnek az események, nem meseparódiát látunk, hanem igazi mesét. Beszippant a fantasyvilág, és észrevétlenül szalad el bő két óra. Én még nézném, még élnék a történetben, és sajnálom, hogy lassan rendeződnek a kusza szálak, és közeledik a vége főcím, mert azért mégiscsak meséről van szó, és kiszámítható, ki nyeri a jó és gonosz csatáját.








Pfeiffer csodálatos plasztikai sebészei

Michelle Pfeiffer nem öregszik, és most már biztos, hogy a jó gének mellett szikék és szorgos plasztikai sebészek munkája is látszik az arcán, viszont volt bátorsága elvállalni egy olyan szerepet, amelyben csúnyább és gonoszabb az ördögnél, és szépsége igencsak mulandó. Azonban nem számít, hogy démonian szép vagy csúnya, mint mindig, most is zseniális.






A stáblista kétségkívül legszerencsésebb tagja Charlie Cox, aki nemcsak élete első főszerepét kapta meg, hanem „beleszerethet” Sienna Millerbe és Claire Danesbe, sőt még Robert De Niróval is kardpárbajozhat. A lányok szépek, Robert De Niro pedig pár jelenetével meghatározó alakja a filmnek.







Nem mesélem el


Gyerekként nagyon utáltam volna, ha a Három kiscica történetét először zanzásítva mesélik el nekem, majd utána jön az igazi mese. Anya csak annyit kérdezett, hogy van egy története három kismacskáról, érdekel-e. Érdekelt. Éppen ezért én is csak annyit mondok, hogy van egy különleges mese egy csillagról, egy szerelmes fiúról, egy üresen álló trónról és néhány gonosz boszorkányról. Érdekel? Én meg fogom nézni még néhányszor…



Rendezte:
Matthew Vaughn

Szereplők:
Tristan – Charlie Cox
Yvaine – Claire Danes
Shakespeare kapitány – Robert De Niro
Victoria – Sienna Miller
Lamia – Michelle Pfeiffer

A film eredeti címe: Stardust

Országos bemutató: 2007. október 11.

A film hivatalos honlapja »

Fotók: UIP Duna Film

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top