Szabadidő

Szerelem és egyéb katasztrófák

Könnyed csacskaság, de a Szerelem és egyéb katasztrófáktól nem is kell többet várni. Éppen eléggé romantikus és éppen eléggé vicces ahhoz, hogy másfél órára kiszakadjunk a szürke hétköznapokból és a télbõl.





Az elefántcsonttorony lábánál


Fekete garbós, komoly filmkritikusok porig alázzák a filmet, nem minden alap nélkül, mert bugyuta történet bugyuta poénokkal, és képtelenek megbocsátani az elefántcsonttoronyba vonuló, meg nem értett modern művészek karikírozását. A filmben ugyanis poénok céltáblái a lehetetlen, rímtelen versek, a lehetetlen cipők és a fél disznókat felvonultató kiállítás. Sztereotip és sablonos megközelítése ez a kortárs művészetnek, de aki már belefutott hasonlóba, és nem veszi túl komolyan önmagát, valamint a világot, igen jókat fog nevetni.


A Szerelem és egyéb katasztrófákat sem kell túl komolyan venni. Könnyű limonádé, ha éppen semmi töményre, erősre vagy éppen gyomorforgatóra nem vágyunk. A mozi nem ad választ az élet nagy kérdéseire, nem is mutat utat a szerelem útvesztőjében, de humorosan emeli ki és nagyítja fel baklövéseinket. Kit ne hívott volna már fel a barátnője zokogva, világvége-hangulatban, miután két hét boldog szerelem után szakított élete szerelmével?







A bennünk élő kerítőnő

Emily (Brittany Murphy) szívesen vállalja magára a kerítőnő szerepét. Legalább a barátainak az élete legyen boldog, ha az övé egy katasztrófa. Eddig semmi újdonság sincs, életében legalább egyszer ezt minden nő megtette, és a filmipar is kitermelte már a saját kerítőit nemtől és kortól függetlenül. A csavar viszont csak most jön. Emily ugyanis meleg lakótársának, Peternek (Matthew Rhys) próbál párt találni. A félreértés, mint egy régi burleszkben, azonnal adott. Emily ugyanis elvéti a lépést, és akit ő melegnek gondol, nem meleg, sőt éppen belé szerelmes. A helyzetet tovább nehezíti, hogy nemcsak Emily, hanem Peter összes barátja is azon dolgozik, hogy párt találjon a fiúnak.







Te írnál forgatókönyvet az életedről?

Feleslegesnek tűnik, viszont a film legnagyobb gegjét szolgáltatja, hogy Peter a saját párkeresési tortúrájából forgatókönyvet ír, és hollywoodi mércével optimalizálja. Orlando Bloomnak és Gwyneth Paltrow-nak még sohasem volt ilyen rövid, ilyen kacagtató és ilyen sikeres jelenete, mint a Szerelem és egyéb katasztrófákban. Egyetlen jelenet, és a közönség tombol. Nincs nagy színészi alakítás, csak néhány lépés, boldog mosoly, ezerszer láttunk már hasonló giccses találkozást, de ebben a filmben a legnagyobb poén. Az alkotók ezzel a jelenettel még azt is felülírták, hogy a film vége émelyítően sziruposra sikeredett.







Eredeti címe: Love and Other Disasters

Rendezte: Alek Keshishian


Főszereplők:
Brittany Murphy
Matthew Rhys
Santiago Cabrera


Forgalmazza: Fórum Hungary

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top