Szabadidő

Mindent a török konyháról

Az idei nyár egyik slágere Törökország lesz. Tudj meg mindent konyhájáról!

A török konyha számos meglepetést tartogat az utazó számára. Nemcsak azért, mert az ország sokszínű történelme és földrajzi helyzete nyomán rengeteg íz, eljárás, hagyomány keveredik benne, hanem azért is, mert a török emberek számára az étkezés és a kulinária különösen fontos.

Miközben az ételek variációinak száma lenyűgöző, a konyha maga félreismerhetetlen, hiszen alapételei rengeteg formában újra és újra visszaköszönnek. Mindezt a mértékletesen, de igen kifinomult módon alkalmazott fűszerek teszik teljessé.

Az egyik legfontosabb alapétel a búzából készült kenyértészta, amelyet lapos „pide“, levelestészta (yufka), fehér kenyér (beyaz ekmek), szezámos csiga (simit) vagy ravioli (manti) formájában szinte minden étkezésnél megtalálunk.
A fehér kenyeret különösen nagyra becsülik, szinte minden sarkon találunk egy pékséget, polcai roskadásig telve friss, illatozó veknikkel, hiszen ez az, ami sohasem hiányozhat az asztalról.

A törökök „kebab“-nak hívják szinte valamennyi húsételüket. A nomád időkben ezek többnyire még a tábortűzön készültek, manapság a gyűjtőnév főleg a grillezett húsokat jelöli. Nálunk ebből főleg a „döner kebab” ismert, amelynek esetében a nyárson sülő húsról egy éles késsel vagdossák le az ízletes darabokat. Régebben ezt nagyrészt rizzsel és salátával ették, ma – persze főleg Európában – a kenyérbe helyezett, gyorsétkezdei változat terjedt el.

A „sis kebab” esetében a húsdarabkákat paradicsommal, hagymával és paprikadarabkákkal együtt húzzák nyársra és sütik meg. Az „iskender kebab” báránysült, amelyet paradicsomszósszal, joghurt-vajjal és pide kenyérrel tálalnak. Az „adana kebab” alapja az erősen fűszerezett darálthús. A pizza szerelmesei „lahmacum”-ot rendeljenek, ez pikáns hússal fedett pizzatésztát jelent. A hús igazi szerelmesei legjobban teszik, ha „izgarát” esznek: ez egy olyan bőségtál, amelyen bárányborda, máj-, vese-, borjú- és marhahúsdarabok találhatók.

Nagyon jelentős szerepet játszanak a török konyhában a zöldségek is, méghozzá a legkülönbözőbb módokon elkészítve: olívaolajban vagy vajon sütve, salátaként, hússal vagy rizzsel töltve, esetleg szósszal minden étkezésnél megtaláljuk őket. Az olívabogyó, a paradicsom és a cukkíni mellett az egyik legfontosabb zöldség a padlizsán, amelyet megszámlálhatatlan módon készítenek. Népszerű a „dolma”, amely töltött zöldséget jelent. Ezt tálalhatják rizzsel megtöltve hidegen vagy hússal töltve, ilyenkor főételként eszik.

Ugyancsak nagyon jelentős részt hasítanak ki a török konyhából a tenger gyümölcsei is. Különösen a téli hónapokban – a hiányzó zöldségeket helyettesítendő – kerül az asztalra rengeteg hal, hiszen ilyenkor lehet a legjobban halászni is.

Végezetül – kedvcsinálónak – álljon itt egy könnyen elkészíthető étel receptje!

Güvec (török egytálétel, hússal és zöldséggel)

Hozzávalók:

– 80 dkg bárányhús
– só
– frissen őrölt bors
– hámozott paradicsom (konzerv), darabokra vágva
– víz
– egy-két teáskanál pirospaprika (édesnemes)
– egy-egy piros és zöld paprika
– egy nagy fej hagyma
– olaj

Elkészítés:

A húst vágjuk közepes nagyságú darabokra és kis lángon pároljuk kb. egy órát, amíg a víz teljesen eltűnik és a hús megpuhult. A párolás közepén adjuk hozzá az apróra vágott hagymát. Sóval, borssal, paprikával fűszerezzük meg. Ezután tegyünk hozzá kevés olajat, és alaposan süssük át. A végén adjunk hozzá vizet és a paradicsomaot, s az egészet rövid ideig forraljuk át. A végén jöhet bele a paprika, amelyet csak addig pároljunk, hogy még ropogós maradjon.

A tűzről levett egytálételt közvetlenül tálalhatjuk, köretnek rizst szolgáljunk fel.

További információk »

Forrás: Török Idegenforgalmi Képviselet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top