Szabadidő

5 kihagyhatatlan látnivaló Erdélyben

Varázslatos tájak, történelmi emlékek, zordon havasok, kísérteties várromok, apró házikók, székely népviselet, barátságos vendéglátás, áfonyapálinka és még sok más különlegesség. Ez mind Erdély. Azt mondják, aki már járt itt, újra visszavágyik.

És nemcsak azért, mert valóban gyönyörű, hanem azért is, mert mi, magyarok valahogy ösztönösen vágyunk rá, hogy megismerjük egykori történelmünk e csodálatos darabját. És ez így is van jól. Ha még nem voltál „Tündérországban”, itt az ideje, hogy bepótold a lemaradást.

Az utazás lebonyolítása többféleképpen is történhet. Ha kényelmes vagy, valószínűleg egy utazási iroda által szervezett autóbuszos körutazást fogsz választani, ahol mindent elintéznek helyetted. Ennek hátránya, hogy a program általában kötött és az állandó utazás elég kimerítő. Ha azonban kalandvágyó természetű vagy, talán inkább a magánszervezés mellett döntesz, így nem kell alkalmazkodnod másokhoz. Ez esetben autóval, vonattal vagy repülővel utazhatsz Erdélybe. (Ha a vonat vagy a repülő mellett voksolsz, akkor is érdemes a kinti tartózkodás idejére egy gépkocsit bérelni, mert a terület nagysága miatt a látnivalók messze esnek egymástól.)
És hogy hol alhatsz? Magánházaknál, ahol jó adag ízelítőt kapsz a helyiek vendégszeretetéből, vagy hagyományos módon panzióban, szállodában. Az interneten kedvedre keresgélhetsz a szálláslehetőségek között, sőt kész programterveket is találsz. Hogy mennyi szabadságot vegyél ki? A legrövidebb erdélyi körutazás öt-hat, a hosszabbak nyolc-tíz naposak. Bár ahhoz, hogy minden látnivalót alaposan szemügyre vegyél, valószínűleg egy év is kevés lenne. Hogy kicsit megkönnyítsük a dolgod, bemutatunk öt erdélyi nevezetességet, amelyet mindenképpen látnod kell!

1. Gyilkos-tó

Erdély legnépszerűbb, legtöbbet látogatott tava különös körülmények között keletkezett. 1837-ben egy hegyomlás elzárta a völgyben kanyargó Békás-patak áramlásának útját, így a felgyülemlett víz úgynevezett torlasztavat hozott létre. A dolog érdekessége, hogy a területen eredetileg fenyőerdő volt, ezért a Gyilkos-tóból ma is kísértetiesen nyúlnak ki a fenyőfák megkövesedett, halott csonkjai, amelyeket a meszes víz konzervált. Elnevezését mégsem ennek, hanem a hozzá kötődő félelmetes legendáknak köszönheti. Az egyik szerint a katasztrófa idején pásztorok legeltettek a völgyben, akiket a hegyomlás pillanatában bárányostul, mindenestül elnyelt a föld. Egy másik hasonlóan kísérteties népi hagyomány szerint egy télen a tó jege beszakadt az átkelők alatt, akik így életüket vesztették. Félelmetes legendák ide vagy oda, a Gyilkos-tó csodálatos környezetével, vadregényes hangulatával kitűnő kirándulóhely a természetszeretők számára, legalábbis még egy ideig, ugyanis a mocsarasodás miatt a tó fokozatosan kiszárad. Fürdőlehetőség nincs, azonban a csónakázást semmiképp ne mulaszd el!

 

Megközelíthető: a Gyilkostó elnevezésű üdülőtelep, amelynek nevezetessége a tó, a Békás-patak völgyében, a 12C műút mentén hosszan elnyúlva terül el, Gyergyószentmiklós tartozéktelepülése.

2. Békás-szoros

Ha egy kis idilli sétára, netán hegymászásra vágysz, irány a Békás-szoros, amely a Keleti-Kárpátok legszebb szurdokvölgye. A Gyilkos-tótól nem messze találod, ezért egyszerre útba ejthető a két látnivaló. Az 5 kilométer hosszú Békás-szoros nevét a benne kanyargó Békás-folyóról kapta. Séta közben felnézve az embert hatalmába kerítik a 200-300 méter magas meredek sziklafalak, amelyek félelmetesen törnek az ég felé. Különös, egyedülálló sziklaóriás az 1154 méter magas Oltárkő, amelyet nem lehet nem észrevenni, sőt lehetetlen betelni vele. A Békás-szoros meredező sziklafalaival, zuhogó vízeséseivel, alagútjaival hihetetlen látvány, hihetetlen élmény. Ne hagyd ki! Az egyetlen kellemetlenség, hogy a szorost árusok pavilonjai lepik el, amelyek jelentősen rontják az összhatást.

 

Erre keresd: a Békás-szoros Gyergyószentmiklóstól 24 kilométerre keletre, a Gyilkos-tótól északkeletre, a Békás-patak völgyében fekszik.

3. Parajdi sóbánya

A Kárpát-medence legfontosabb sóbányája gazdasági funkciója mellett nem csupán kitűnő csemege a kíváncsi turisták számára, de egyben egészségi központként is működik, ugyanis sós, fertőtlenítőhatású levegője kitűnően alkalmas asztma és egyéb légúti betegségek gyógyítására. A hangulatos kisközség központjából alagút vezet a sóhegy belsejébe. A látogatók és a betegek innen autóbusszal juthatnak le a 80 méter mélyen fekvő bányába, amely hatalmas méreteivel, fenséges termeivel önmagában is lenyűgöző látvány. Emellett lent egy bányamúzeum, egy kedves kis kápolna, szobrászati és festészeti kiállítás, valamint számos játszótér várja a felnőtteket, csemetéket egyaránt.

Erre keresd: Parajd település Székelyudvarhelytől 38 kilométerre északnyugatra, a Kis-Küküllő mentén, a Görgényi-havasoktól délre fekszik.
Bővebb információ »

4. Szent Anna-tó

Érdemes megnézni, hisz az ember nem mindennap fürödhet egy valódi vulkánban. A 0,2 km² területű, 7 méter mélységű, közel kör alakú tó a Csomád-hegység egyik kialudt vulkáni kráterében fekszik. A hagyomány szerint a pogány ősmagyarok itt mutatták be áldozataikat, majd a kereszténység elterjedése után Szent Annának építettek itt kápolnát, innen a tó elnevezése. A látogatók – jó idő esetén – kedvükre megmártózhatnak a kellemes, tiszta vizű, hirtelen mélyülő tóban. Valódi kialakított strandrésze nincs, mivel a környék természetvédelmi terület. Ezáltal a civilizáció vívmányaitól mentesen élvezheted a nyugalmat, a táj szépségeit, nagyokat sétálhatsz, barangolhatsz, vagy akár sátorozhatsz, bográcsozhatsz is a közelben. A Szent Anna-tó mellett található egy másik kráter, amely valaha szintén tó volt, ma már azonban a Mohos-láp nevet viseli. Rengeteg ritka, őskori növényfajta él a lápban, amely szintén látogatható, azonban kizárólag vezető felügyeletével.

 

Megközelíthető: autóval Kézdivásárhely felől Bálványosfürdőt érintve, illetve Csíkszeredáról vagy Sepsiszentgyörgyről érkezve Bixadon keresztül vezet műút a tóig.

5. Törcsvár (Bran)

Ha szereted a hangulatos középkori várakat és a misztikus vámpírlegendákat, akkor ezt sem hagyhatod ki a sorból, főleg, ha már Brassó környékén jársz. A Törcsvári-szoros torkában álló, sziklára épített ódon vár nem csupán kívülről nyújt csodás esztétikai élményt. Belső termei lenyűgöző középkori berendezésükkel egy régi világba kalauzolják el a látogatót. Faragott bútoraival, gyönyörű kerámiáival, festményeivel az egész olyannyira magával ragadó, hogy az embernek kedve támad kipróbálni, milyen lehetett itt élni a különböző korokban. A várat Drakula gróf, azaz a hírhedt Vlad Tepes nevéhez kötik, azonban ez csak a legenda és a turisztikai üzlet hatásos egyvelegéből adódik. Törcsvár sosem volt Drakula birtokában, egyes vélemények szerint csupán itt vendégeskedett, vagy pedig a vár börtönében tartották fogva egy ideig, de valójában egyik állítás sem bizonyított, sokaknak ezért csalódást okoz a látogatás. A vár a történelem viharainak sodrában amúgy számtalanszor gazdát cserélt. Jelenleg a román királyi család leszármazottja, Habsburg Domokos tulajdonában van, aki bár már többször meghirdette eladásra az ingatlant, 2009 májusáig vállalta, hogy múzeumként üzemelteti a várat. Hogy utána mi lesz, még rejtély, mindenesetre nem árt sietni a látogatással.

 

Erre keresd: Brassótól 22 kilométerre délnyugatra fekszik.

Tipp: Korábbi cikkünket itt olvashatod el Erdélyről »

Erdély.lap.hu »
Drakula.lap.hu »
Székely.lap.hu »

Erdélyiturizmus.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top