Szabadidő

A kétszínű Irán

Irán az ellentétek országa: kétarcú, de sokszínű. Milyen hát a valóságban? Olvassuk el Fülöp Tóth Mariann személyes tapasztalatokon alapuló, tanulmányba illő kötetét.

Az aktuálpolitikai események és a Betty Mahmudi – William Hoffer szerzőpárostól eredő bestseller, a Lányom nélkül soha világszerte jócskán felkeltette az érdeklődést a perzsa, bocsánat, az iráni világ iránt. Amíg az idézett mű jócskán befeketíti az iszlám köztársaságot és lakóit, Fülöp T. Mariann jóval árnyaltabban mutatja be azt nekünk. A szerző újságíró, és a férje kiküldetése révén szerzett négy évre szóló kint-tartózkodási jogot. Idejét a gyermeknevelésen kívül is nagyon hasznosan töltötte: módszeresen tanulmányozta a legtöbb média által ellenszenvesnek ábrázolt perzsa világot. És most, hazaérkezése után e kötet révén elfogultságtól mentes, meggyőző és hiteles képet nyújt mindannyinknak a mai Iránról. Különösen a nőkről. E témakörben számos közhelyes tévedésünket korrigálja, illetve egészíti ki.

Mondandója hitelességét erősítendő, riportokban mutatja be azokat a hölgyeket, akik Irán igazságszolgáltatásában vagy művészeti életében, művészvilágában otthonosak. Ez utóbbiak magyarok, vagy magyar gyökerekkel bírnak. Nem szokványos úti élményekről van tehát szó, sokkal inkább szociológiai töltésű helyzetfeltárásról. Amiben azért a színes történetek (és fotók) is elférnek. Külön érdem, hogy a szerző bőséges forrásmunka-kínálatot tár elénk, ami segítségével tovább bővíthetjük az Iránról szerzett ismereteinket. Rajtuk kívül emlékeztetjük olvasóinkat, hogy a közelmúltban ajánlottuk Anita Amirrezvani: A virágok vére c. csodálatos szépségű regényét, ami ugyancsak segíthet a „kétszínű” Irán megértésében.

Szerző: Fülöp T. Mariann
A könyv címe:
A kétszínű Irán
Kiadó: Kelly Kft., Budapest, 2008

Irán.lap.hu »
Perzsakonyha.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top