Szabadidő

Népi hardcore, balkáni alapokon – a Zdob şi Zdub az A38 Hajón

Az A38 Hajó egyik első évadnyitó koncertje az elmúlt év egyik legnagyobb sikerű fellépője, a moldáv Zdob şi Zdub lesz.

Az új év elején két hétre “karbanatartási nyugalomba” vonuló A38 Hajó egyik első 2009-es koncertje amolyan évadnyitó lesz. Ennek örömére az elmúlt év egyik legnagyobb sikerű fellépőjét, a moldáv Zdob şi Zdubot hívták vissza, hogy sajátos, különbejáratú népi hardcore-jával egy kis életet leheljen a téli álomba merült városba. Előzenekarként a debreceni-nyíregyházi Folk Error lép fel, ami eredeti módon ötvözi a népzene, a rock, a punk és a rap elemeit.

Zdob şi Zdub (MD), Folk Error

Időpont: 2009. január 16., péntek 21h
Helyszín: A38 Hajó
Belépő:
elővételben: 2000 Ft, a koncert napján: 2500 Ft.

A Zdob şi Zdub immár közel másfél éve a kelet-európai rock egyik legszórakoztatóbb jelensége. Zenéjét mi sem tudnánk pontosabban leírni, mint a tagok maguk: hardcore Moldovenesc, azaz moldovai hardcore. A leginkább a Red Hot Chili Peppers mintáiból építkező erőteljes, csattogós, funk-alapú, némiképp rádióbaráttá tett hardcore és a jellegzetes balkáni, moldovai népzenei motívumok üde ötvözete stabil népszerűséget szerzett a Zdob şi Zdubnak.

Az eredetileg kemény és kíméletlen hardcore-t játszó Zdob şi Zdub (a zenekar neve is erre utal, kb. annyit jelent: csim-bum, azaz a dob hangjaira utal) muzsikája az évek során sokat szelídült, és egyre nagyobb szerepet kapott benne a moldovai népzene. Már a Zdob şi Zdub egyértelműen a legnépszerűbb zenekar, nem csak Moldáviában, de Romániában és Oroszország délnyugati területein is. Olyannyira, hogy a tagokat nemrég azzal is meggyanúsították, hogy román állampolgárságért folyamodtak, amit azonban honlapjukon kategorikusan tagadtak.

A kétnyelvű, románul és oroszul megszólaló zenekar masszív közönséget mondhat magáénak Moldáviában, Romániában és Oroszországban egyaránt, állandó szereplője a román Music Television díjátadóinak. Magyarországon sem ismeretlen: viharos koncerteket adott már a Sziget Fesztiválon, de fellépett a Művészetek Völgyében is. Népi hardcore, balkáni alapokon: ez a Zdob şi Zdub.

A zenekar tagjai
Roman Yagupov: ének, okarina
Igor Buzurniu: gitár
Mihai Gincu: basszusgitár
Valeriu Mazilu: trombita
Victor Dandes: pozan
Anatol Pugaci: dob

A zenekar honlapja: http://www.zdob-si-zdub.com

 

A Folk Error fiatal debreceni és nyíregyházi tagjai remek fúziós világzenét játszanak: jobbára klasszikus népdalmotívumok táncos-funkys-progrockos feldolgozásait. Folkdallamok keverednek ismerős groove-alapokkal, az eklektikus kavalkádot pedig a torzított gitár, a kaval jellegzetes hangja és Liska Vera szépséges éneke fogja össze.

A zenekar tagjai
Liska Vera: ének
Nádas Péter: gitár
Kaszap Attila: kaval, brácsa
Palazsnik László: tangóharmonika, brácsa
Samu Zoltán: hegedű
Bálint Levente: klarinét, szaxofon
Dezsőházi Tamás: hegedű, konga
Kovács Balázs: basszusgitár
Szendrei Attila: dob

A zenekar honlapja: www.folkerror.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top