Szabadidő

5 kedvenc síterepünk

A tél vége messze még, a síszezon bőven tart, úgyhogy aki eddig nem döntötte el, hogy idén hol töltsön egy-két csúszós napot vagy hetet, az sem maradt le semmiről – most mi is ajánlunk néhány remek síterepet.

A sírégiókkal kapcsolatban könnyen kialakul az a fajta kötődés, mint a fodrásszal vagy a zöldségessel: ha egyszer bevált, akkor szívesen térünk vissza ugyanoda minden lehetséges alkalommal, néha viszont jólesik a változatosság. Megmutatjuk nektek a mi kedvenc síterepeinket!

1. Bánkút Síklub – Magyarország

Szép hazánk elsősorban nem havas hegycsúcsairól és síparadicsomairól ismert, de ha van elég hó, és csak úgy bemelegítésként vagy levezetésként síelnénk egypár órát, akkor Bánkút pont megfelelő. Magyarország legnagyobb pályarendszere mindössze 3 kilométer, de a hat lesiklópálya mellett két könnyű tanulópálya is van, kezdőknek tehát ideális. A sífutók is kedvelik ezt a környéket, a parkolóból egy rövidebb és egy hosszabb, 8 kilométeres pálya is indul. Érdemes figyelni a hójelentést, mert amint megfelelőek a körülmények, Bánkúton a felvonók máris készen állnak. Felszerelést is lehet helyben bérelni, és aki nem akar menetenként lyukasztgatni, az 4000 forintért napibérletet is vehet – ezzel szerdán, pénteken és szombaton este kivilágított pályán is lehet síelni.

Tszf. magasság: 800–930 m
Sípályák hossza: 3 km
Sífelvonók száma: 9
Síbérletárak: 4000 Ft/nap
Bővebb információ: www.bankut.hu »

2. Donovaly – Szlovákia

Budapesttől mindössze 250 kilométerre van Szlovákia egyik legkedveltebb, évről évre fejlődő sí- és snowboardcentruma, a Park Snow Donovaly. Egyetlen napra is érdemes ide átugrani (az egynapos felnőttjegy 26 euró), de a szálláslehetőségek is kedvezőek. Amíg a lankásabb Záhradište vagy a meredekebb Nová Hoľa pályáin csusszanunk, a gyerekeket nyugodtan szakképzett oktatókra bízhatjuk a kicsiknek kialakított Funparkban. Esti síelésre mindennap van lehetőség fél 6-tól, aki pedig mindenféle csúszkálás barátja, az kipróbálhatja a bobpályát és a korcsolyapályát is. Hazaindulás előtt egy jó szlovák káposztaleves melegen ajánlott!

Tszf. magasság: 915–1403 m
Sípályák hossza: 11 km
Liftek száma: 16
Síbérletárak: 26 euró/nap
Bővebb információ: www.parksnow.sk/donovaly/hu »

3. Bovec – Szlovénia

Ez a Budapesttől kb. 550 kilométerre lévő szlovéniai síterep nem a legnagyobb a környéken, mégis sok előnye van. A Trenta völgyében fekvő pályarendszer mindössze 15 kilométer hosszú, viszont a felvonók 2000 méter fölé érkeznek, egészen tavaszig hóbiztos a terület, ráadásul 5–7 napos bérlettel két napra Ausztriába és Olaszországba is át lehet ugrani síelni a közeli Arnoldstein, illetve Sella Nevea és Tarvisio pályáira. Különlegesen szép a környék, aki teheti, szánjon egy kirándulásnyi időt a Boka-vízesésre – egyébként a tavaszi–nyári időszakban is érdemes ide visszatérni, mondjuk, egy raftingtúrára a Soča folyón. Az 5 napos felnőttsíbérlet ára 104 euró.

Bovec – Kanin
Tszf. magasság: 1600–2289 m
Sípályák hossza: 15 km
Liftek száma: 7
Bővebb információ: www.boveckanin.si »

4. Vars-Risoul – Franciaország

Rengeteg francia síterephez volt már szerencsém, az abszolút kedvenc azonban a kezdetektől a Forêt Blanche régióban lévő Vars-Risoul, 1850 és 2750 méteres magasság között. A kis sífalukat 180 kilométeres pályarendszer köti össze, 109 pályával. Errefelé szinte mindig süt a nap, jó a hó, kezdők és őrültek is megtalálják maguknak a megfelelő pályákat, és – ahogy egyébként a legtöbb francia síterepen – a pályaszállás tényleg azt jelenti, hogy közvetlenül az apartman ajtajához csúszhatunk be a nap végén. Snowboardosoknak és siklóernyősöknek különösen ajánlott ez a hely. Az apartmanok általában nem túl nagyok, de az áruk kedvező: a 6 napos síbérlet pedig 135–154 euró.

Tszf. magasság: 1850–2750 m
Sípályák hossza: 180 km
Liftek száma: 52
Síbérletárak: 31 euró/nap
Bővebb információ: www.foret-blanche.com »
Még több információ a francia síterepekről »

5. A Nők Lapja Cafe tuti tippje: Stájerország – Ausseerland – Salzkammergut régió, Ausztria

Ha valaki hozzánk hasonlóan rajong azért, hogy egyszerre lásson hegyeket és tavakat, akkor érdemes errefelé venni az irányt. Budapesttől kb. 500 kilométer távolság, de megéri, akár már egy hosszú hétvégére is! Festői panoráma, klasszikus alpesi faházak, hamisítatlan osztrák hangulat, profin karbantartott pályák a kezdőtől a haladóig. A pályákon nincs tömeg, nem kell hosszan sorban állni. Rövid autóúttal számtalan pályarendszert kipróbálhatunk, illetve termálfürdőzhetünk is. Ha egy hétre utaznánk, érdemes beiktatni egy pihenőnapot, kipróbálni a sífutást, vagy hatalmasat túrázni, csavarogni és ráérősen forralt borozni.
 
Mi ezeket a sípályákat próbáltuk ki:
www.dietauplitz.com »
www.loser.at »

Szállás – tuti tipp:
www.grundlsee.mondiholiday.at »

Romantikus séta és vacsoratipp a Knödl-Almban:

www.urig.at »

Ha ünnepi vacsorára vágyunk, melynek minden fogása egy alkotás:
www.grimmingwurzn.com »
www.seehotelgrundlsee.at »
 

Tipp:
Ha többet szeretnél megtudni Stájerországról: www.steiermark.com/hu »
Még több információ Ausztriáról: www.austria.info »
Salzkammergut: www.salzkammergut.at »
Ausseerland: www.ausseerland.at »

+1 extra tipp: Sípálya a sivatagban – Dubaj

Aki van olyan szerencsés, hogy a tél egy részét a forró Dubajban töltheti, annak sem kell lemondania a síelésről – lassan semmi meglepő nincs abban, hogy arrafelé ez is lehetséges. A Perzsa-öböl partján három futballpályányi területet alakítottak fedett sítereppé, állandó –1 fok körüli hőmérséklettel. Összesen öt – különböző nehézségi fokozatú – pályából lehet választani, a Snowparkban pedig rengeteg havas szórakozásra van lehetőség. Nagykabátot és sícuccot nem kell vinni – az benne van a belépő árában.

Bővebb információ: www.skidubai.com »

Síelés.lap.hu »
Ausztria-sípálya.lap.hu »
Európa-sípálya.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top