Szabadidő

2 szuper mozitipp szürke téli napokra

Csajoknak "A csajok háborúja", gyerekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek pedig a "Volt" a heti ajánlatunk. Irány a mozi, mi mindkettőt megnéztük.
A csajok háborúja


Hathaway Hudson ellen, szól a moziba csábító reklám, és nincs ebben semmi költői túlzás. Valóban háborúról szól a film, igaz, a „tábornokok” nem földrészeket foglalnak el, hanem a tökéletes esküvő helyszínéért szállnak harcba.

Emma (Anne Hathaway) és Liv (Kate Hudson) a legjobb barátnők, kislány koruk óta készülnek tökéletes esküvőjükre, sőt az évek során esküvőszakértőkké képezték magukat. Pontosan tudják, mi elegáns, mi éppen megfelelő és mi ciki. Azonban a sors úgy hozza, hogy pasijaik egyszerre kérik meg a kezüket, így egyszerre vágnak bele a tökéletes esküvő megszervezésébe, és egy véletlen és némi adminisztrációs hiba folytán egy napra kapnak időpontot a Plaza Hotelbe, ahol szerintük a tökéletes esküvőket tartják. A barátnők páros esküvőről hallani sem akarnak, halasztani egyikük sem hajlandó, inkább egymásnak esnek, és kegyetlenül megkínozzák egymást. Pontosan oda mérnek ütést, ahol a másik gyenge pontja található, hisz évtizedes barátságuk alatt alaposan kiismerték egymást.

A film remek karikatúrája a nők tökéletes esküvő iránti mérhetetlen vágyának, és a férfiak számára felfoghatatlan elmeháborodásnak, hogy mi mindenre vagyunk képesek a világraszóló lagziért. A mozi könnyed, vidám és olykor – reméljük – erősen túlzó. Mert azért mégsem lehet annyira bolond egy nő, hogy élete legfontosabb barátságát képes legyen sutba dobni holmi esküvői torzsalkodásért. Persze ha a nagy napról, élete legszebb és legfontosabb napjáról van szó, könnyen előfordulhat, hogy a szelíd nyusziból hirtelen vérfarkas válik.

Egyébként a férfiak állítják, hogy a nőket az esküvői láz egyszerűen megbolondítja. Természetesen a mozi kényelmes székéből minden nő állítja: ő nem ilyen, ő erre képtelen volna, ő sohasem viselkedne így holmi esküvő miatt, de azért ismer egy másik nőcit, aki ugyanilyen elszántsággal vetette bele magát az esküvői előkészületekbe.

 

Ha nem az álomgyárban készült volna „A csajok háborúja”, akkor nagy valószínűséggel elkerülhetetlen lett volna a tragikus befejezés, azonban Hollywoodban mindig él a remény, és a két barátnő megtalálja az igazi és életre szóló boldogság zálogát. Persze a happy enddel már akkor tisztában vagyunk, amikor beülünk a moziba. Nehéz, fárasztó hét vagy nap után éppen megfelelő kikapcsolódás, de esküvő előtt álló párok férfi tagját mindenképpen távol kell tartani a filmtől.

Eredeti címe: Bride Wars
Rendezte: Gary Winick
Főszereplők: Anne Hathaway, Kate Hudson
Forgalmazza: InterCom

 

Volt, a szuperkutya

Akad némi anomália ezzel a címmel. Az angol eredeti, Bolt, csupán egy betűvel tér el a magyarosított Volttól. Kissé idétlen, hogy a kutya nyakörvén és némelyik plakáton Bolt, a filmben pedig Volt szerepel, de szerencsére megszokjuk. Azonban ezenkívül nincs ok panaszra. Telitalálat a magyarhang-választás (Rékasi Károly – Volt, Détár Enikő – Mici és Kálloy Molnár Péter – T-Rex), illetve a film is egészen meglepő a Disney-mesegyárból. Izgalmas, humoros és közben bájos.

Felkészületlenül ültem be a moziba, ezért komolyan leizzadtam az első tíz percben. Akciófilmeket megszégyenítő kockák peregtek előttem. Nem magamért aggódtam, hanem a mellettem ülő hétéves gyerekért. Mint később kiderült, teljesen feleslegesen, a gyerkőc lazán és mosolyogva vette az akadályt, sőt olyan nagyfiúsan elégedett is volt a feszültségfokkal. Neki fel sem tűnt a jelenetek harciassága, keménysége – úgy látszik, csak én vagyok mimózalelkű.

 

Vízipókon, Pom Pomon és Mátyás király meséin nőttem fel, szoknom kell az új trendeket, és bevallom, megkönnyebbültem, amikor kiderült, nem rajzfilmbe ágyazott akciófilmet fogok látni, csupán egy filmforgatásba „csöppentem”.

Volt egy szuperkutya. Híres sorozatszereplő, és ő az egyetlen, aki nem tudja, hogy ami vele történik, nem a valóság, csupáncsak a forgatókönyvírók és a rendező fantáziája. Volt hisz szuperképességeiben. Egy véletlen baleset következtében azonban a stúdión kívül találja magát, távol kerül gazdájától, Pennytől, és a szuperképességei sem úgy működnek, mint korábban. Voltnak nemcsak a külvilágot, de önmagát is újra fel kell fedeznie, és ez számtalan vicces jelenet forrása.

 

A sablon ismerős: az elveszett kutya keresi a hazavezető utat, és miközben átszeli Amerikát, meggyűlik a baja a sintérekkel, de hű barátokra lel. Bár a mozi főszereplője Volt, a szuperkutya, a filmet, Mici, a kóbor macska, valamint a zizzent, tévéfüggő hörcsög, T-Rex viszi a hátán. Tökéletes karakterek. Viccesek és helyesek, garantált, hogy népszerűek lesznek plüssállat formában is. És ha már mellékszereplőkről van szó, a galambok kihagyhatatlanok. Igaz, hogy csupán egy-egy mondat jutott nekik, de az legalább felejthetetlen. A „Volt” igazi mesefilm, amelyen nemcsak a gyerekek, de az őket kísérő felnőttek is jól szórakozhatnak. Gyermeklelkű felnőtteknek pedig kihagyhatatlan mozi, erre a szavamat adom.

Eredeti címe: Bolt
Magyar nyelvű honlap »
Rendezte: Byron Howard és Chris Williams
Forgalmazza: Fórum Hungary

Rajzfilmhősök.lap.hu »
Film.lap.hu »
Mozi.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top