Szabadidő

Megújul a bécsi Sissi Múzeum

Folyamatos nyitva tartás mellett felújítják és átrendezik a Sissi Múzeumot a bécsi Hofburgban. Új kiállítási tárgyak is kerülnek a vitrinekbe.

Megújul a bécsi Sissi MúzeumMivel a látogatók hada némileg megviselte az öt évvel ezelőtt megnyitott Sissi Múzeumot, most felújítják és át is alakítják egy kicsit. A munkák folyamatos nyitva tartás mellett zajlanak és várhatóan június közepén érnek véget.

A felújítás keretében újrarakták a padlókat és lefestették a falakat, valamint újranyomták a híres Sissi-filmek plakátjainak reprodukcióit. Kicserélték a vitrinek belső selyemborítását valamint hő- és légnedvesség-érzékelőket építettek be. A korábbi világítást pedig energiatakarékos LED-technológiára cserélték.

A látogatók nagy örömére részben megújul a tárlat anyaga is. Nemcsak az időközben a gyűjteményhez vásárolt darabokat állítják ki, hanem például ruháknak az eredetivel a legapróbb részletekig megegyező reprodukcióját is. Így látható lesz Sissi magyar koronázóruhája is, amelyet történelmi dokumentumok alapján készítettek el, mivel az eredeti nem maradt fenn.

A Sissi gyermekkorát bemutató teremben kap helyet az a hárfa, amelyet a királyné Bajorországból vitt magával Bécsbe, valamint egyik ruhácskájának az eredetivel megegyező másolata. Mivel a cél az volt, hogy az új kiállítási tárgyakat úgy építsék be a tárlatba, hogy annak alapterülete ne változzon, a ruhácskát viselő babafigurát egy hintára ültették, amely a plafonról lóg le.

A Sissi elleni merényletet feldolgozó terem attrakciója az a fekete kabát lesz, amellyel a merénylet után betakarták, hogy visszavigyék a Beau Rivage Hotelbe.

Megújul a bécsi Sissi Múzeum

 

Az átalakítás részeként máris láthatóak a királyné gyászékszerei, amelyeket Rudolf trónörökös tragikus halála után viselt. Mivel a gyászolóknak illett visszavenni a külsőségekből, az ékszerek nem valódi ékkövekből készültek, hanem ónixből és fekete borostyánból. A hatrészes szett Sissi lánya, Mária-Valéria hagyatékából származik, amelyet 2008-ban egy aukción sikerült megvásárolnia a múzeumot üzemeltető társaságnak. A felújítás és átalakítás költségei várhatóan 450 ezer euró (mintegy 135 millió forint) körül lesznek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top