Szabadidő

Mesebeli séta a Jeli arborétumban

A Jeli arborétumban májustól júniusig bódító illatú rhododendron bokrok színes kavalkádja gyönyörködteti a szemet. Ilyenkor a duzzadt bimbók kipattannak, és piros, sárga, bordó, lila tündér-bokrok uralják az erdõt.

Mesebeli séta a Jeli arborétumbanSzemet és szívet gyönyörködtető egésznapos kirándulásra csábít az arborétum, igazi élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Könnyű, túrázásra alkalmas öltözetben érdemes nekivágni a mesebeli erdő felfedezésének.

A növényhatározó jó szolgálatot tehet a kíváncsibbaknak, és akik szeretik fényképeken megörökíteni a pillanatokat, kamerájukat mindenképpen vigyék magukkal. A rhododendronok virágzása nagyon sok látogatót vonz, de a kert nagy kiterjedése miatt nem érezhető a zsúfoltság.

Egy szelet a világból

A Kám község mellett (Vas megye) található kertet Gróf Ambrózy-Migazzi István alapította. Úgy társította az örökzöld fákat és cserjéket, hogy a mi éghajlatunkon is biztosítva legyenek az életben maradásukhoz szükséges feltételek.
Ambrózy halála és a második világháború után az erdőgazdaság védett területté nyilvánította a kertet, és az alapító elképzeléseinek folytatása mellett elhatározták, hogy bemutatják a hazánk földrajzi szélességével megegyező tájak (pl. Amerika, a Balkán, a Kaukázus, Kína és Japán) erdőtársulásait.

Megdöbbentő látvány és számok

Ma az arborétum területén 50 fenyőféle található, de a park fő látványossága a magasabb hegységek hűvösebb régióiból származó rhododendron. Magyar elnevezése – havasszépe – őrzi havasi származását, és bár a rózsával nem rokon, hangarózsa és babérrózsa néven is ismert. A Jeli arborétumban több mint 300 rhododendron fajta él, és a bokrok száma is több ezer.

Mesebeli séta a Jeli arborétumban

Séta a kertben

Az arborétum több mint 100 hektárnyi területét nárciszokkal, liliomokkal, páfrányokkal szegélyezett sétautak hálózzák be. A virágzó rhododendronok már a bejáratnál láthatóak, ám az újabb és újabb színes bokrok egészen a kert belsejébe csalogatják a nézelődőt. Némelyik bokor a vörös, hegyes szirmú virágaival szinte lángolni látszik.


Kirándulás a nagyvilágba

A kialakított “Tájkörzetek” a Balkán, Kisázsia, Kína és a Himalája fái, cserjéi közé vezet minket. Hiába van a bejárattól igen távol, érdemes megnézni az „Óriások erdejét” és a „Hét forrást” is. Meseszerű.

Megközelítés: az arborétum megközelítése gépkocsival: a 8-as főútról Kámnál kell letérni az arborétum irányába, amit tábla is jelez.

Nyitva tartás:
• május 1. – június 30. (a rhododendron virágzás idején): minden nap 8-17 óráig
• júl. 1. – szept. 30.: csak szombat és vasárnap 8-tól 17 óráig

Belépőjegy:
• felnőtt: 550 Ft
• gyerek és nyugdíjas: 300 Ft
• családi jegy (két felnőtt és egy vagy több gyerek belépésére jogosít): 1300 Ft
• 16 főtől csoportos kedvezményt lehet igénybe venni

Fontos tudni még, hogy van parkolójegy, ami személygépkocsi esetében 550 Ft/nap.

További információ: 94/329-977
A Jeli arborétum hivatalos honlapja »


arborétum.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top