Szabadidő

Könyvheti újdonságok – 13 szuper tipp

Rengeteg újdonsággal lepnek meg minket a könyvkiadók az Ünnepi Könyvhét alkalmából. A kínálatból és a programokból szemezgettünk nektek.
80. Ünnepi Könyvhét és 8. Gyermekkönyvnapok

A magyar irodalom legfontosabb rendezvénye, az Ünnepi Könyvhét idén kivételes jubileumát ünnepli. A jeles esemény 1929 óta népszerűsíti a nemzeti kultúrára és az anyanyelvi irodalomra koncentráló szerzőket és az irodalmi műhelyeket, s az ország minden számottevő városára kiterjed. Budapesten idén is a Vörösmarty tér lesz a rendezvény központi helyszíne, de ezúttal a Váci utcával és a Deák Ferenc utcával kiegészülve. A hazai és határon túli, döntő többségükben irodalmat, magyar szerzőket megjelentető kiadók 142 pavilonból kínálják majd újdonságaikat, s csak ezen a helyszínen több mint 1000 dedikálásra is sor kerül. A rendezvényhez immáron nyolc éve szervesen kapcsolódó Gyermekkönyvnapokra több mint 360 újdonság jelenik meg.

A könyvújdonságok mellett természetesen egyéb programok is várják a közönséget. A központi helyszínen két színpadon estébe nyúlóan irodalmi műsorok, pódiumbeszélgetések, könyvbemutatók, felolvasások zajlanak, s a társművészetek képviselői, zenészek, zenekarok, neves színészek népszerűsítik az irodalmat, szórakoztatnak bennünket.

Újdonságnak számít a könyvheti olvasóklub, ahol a könyvbarátok kikölcsönözhetik a könyvheti köteteket, s nyugodt körülmények között olvashatják azokat. Könyvek éjszakája lesz június 6-án, szombaton a Vörösmarty téren, az egész teret megvilágítják, és az írók késő éjszakáig dedikálóasztalok mellett várják híveiket. A kiállítók és a szervezők is játékos, szórakoztató, bohém programok sorával várják az érdeklődőket, lesz utcabál, tánc, zene, móka, kacagás.

A 80. Ünnepi Könyvhetet és a 8. Gyermekkönyvnapokat Lator László Kossuth-díjas költő nyitja meg a Vörösmarty téren, az Oroszlános kút előtti színpadon június 4-én, 16.00 órakor.

Helyszín: Budapest, Vörösmarty tér
Időpont:
2009. június 4–8.
Bővebb információ: www.unnepikonyvhet.hu »

A könyvhét újdonságaiból


Könyvheti újdonságokGarth Stein: Enzo, avagy az emberré válás művészete

Garth Stein regénye nem csak az Egyesült Államokban aratott hangos sikert – a könyvet idáig húsz országban adták ki.

Mongóliában, amikor egy kutya meghal, magasan a hegyekben temetik el, hogy az emberek ne taposhassanak a sírjára. A gazdája az eb fülébe súgja azon kívánságát, hogy a kutya a következő életében emberként térjen majd vissza. Azt mondják, nem minden kutya tér vissza emberként, csak azok, akik készen állnak erre. Én készen állok.

Enzo tudja, hogy ő nem olyan, mint a többi kutya. Megszólalna, ha tudna, de nincs egyebe, csak a gesztusai. Enzo igazi filozófus. Már öreg és beteg, de nem fél a haláltól, mivel meg van győződve arról, hogy halála után emberként fog újjászületni a földre.
Az egyszerre szívszorító és mulatságos, ugyanakkor gondolatébresztő regény egy család boldog és tragikus fordulatokban bővelkedő történetét meséli el. Szeretetről, hűségről, kitartásról és reményről szól. S mindezt egy emberi lélekkel megáldott kutya, Enzo meséli el nekünk.
Ár: 3170 Ft
Kiadó: Tericum Kiadó
Rendeld meg a könyvet a Polc.hu-n! »


Lugosi Viktória: Dafke

Egy ember, aki nincs. És két másik, aki érte küzd. Várhatnak-e segítséget? Orvostól? Természettől? Istentől? Egy regény a reményről, az elvérzésről, a beletörődésről és a föl nem adásról. Egy család, hat együtt töltött év. Egy történet a szeretetről.

A nagy sikerű Ajvé írónője új regényében a mai napig tabutémának számító meddőségről ír, amely elemi erővel dúlja fel egy család életét. Humoros és torokszorító pillanatképek egy letehetetlen könyvben.
Ár: 2999 Ft
Kiadó: Ulpius-ház Könyvkiadó
Rendeld meg a könyvet a Polc.hu-n! »

Könyvheti újdonságok
Könyvheti újdonságok

Gerlóczy Márton: A csemegepultos naplója

A lókolbászok akarták így. A lejárt májasok. A kolozsvárik. Ők mentettek meg, hogy újra embernek érezhessem magam. Csemegepultos leszek. Nappal kolbászokat, este nindzsókat fogdosok. Erről szól majd az egyedülálló csemegepultos élete.

Gerlóczy Márton legújabb regénye valódi megújulás. A szerző Márczy Lajos bőrébe bújva elhatározza, hogy beleveti magát az élet sűrűjébe, és beáll piaci kofának. És mindez nem csak mese: az író ugyanis valóban munkát vállalt egy csemegepultban, és nyakig elmerült a csarnok forgatagában! A csemegepultos naplójában maga Pest mutatkozik be, ez a nyüzsgő piac, ahol éjjel-nappal vevők és eladók vagyunk, de legtöbbször mi vagyunk a termék; testünk és lelkünk, amelyet áruba bocsátunk, néha akciósan, néha felértékelve, szép csomagolásban vagy éppen nyersen és füstösen, ki-ki vérmérséklete szerint. Gerlóczy Márton saját világunk valamennyi ismert és ismerős szövetét mutatja meg nekünk úgy, ahogyan mi magunk ritkán tesszük: őszintén és kerülő utak nélkül.
Ár: 2999 Ft
Kiadó: Ulpius-ház Könyvkiadó
Rendeld meg a könyvet a Polc.hu-n! »

Könyvheti újdonságokDaína Chaviano: Az örök szerelem szigete

A díjnyertes Daína Chavianónak több regénye jelent meg spanyolul. Az örök szerelem szigete 2006-ban a legjobb spanyol könyvnek járó aranyérmet nyerte el Amerikában, s huszonhárom nyelvre fordították le.

A lenyűgöző könyv a maga provokatív hangvételével és mágikus varázsával ejti rabul az olvasót, közös mesébe szőve egy nő, egy család és egy sziget titkait. Cecilia, a fiatal újságírónő magányosan él Miamiban, amely megszállva tartja a lelkét, s közben egyre szülőhazája, Kuba után sóvárog. Kis-Havanna egyik bárjában keres menedéket, ahol egy titokzatos asszony lenyűgöző elbeszéléseihez tér vissza estéről estére. Amalia rég letűnt korokról mesél. Gazdag történelmi ismeretek, ezoterikus megközelítés, lírai és romantikus szerelem, és az örökkön hangzó boleró ritmusára süllyedünk egyre mélyebbre a múltba. A múltba, mely kísértetház formájában jelenik meg időről időre, különös szellemlakóival. Cecilia a jelenések nyomába ered, megpróbálva megfejteni üzenetüket…

Az írónő a latin-amerikai mágikus realizmus nyomdokaiba szegődik. A humor és misztikum különös elegye nála is megkapó írói világot teremt, akárcsak García Márqueznél.
Ár: 3290 Ft
Kiadó: Trivium Kiadó

Könyvheti újdonságokAnthony Bourdain: Francia bisztrókonyha

Ez nem szakácskönyv. Nem igazán. Nem fog megtanítani arra, hogyan kell főzni.

Ezzel indít Anthony Bourdain, a kulináris kalandor, a gasztronómiai világ fenegyereke. Aztán türelmesen, lépésről lépésre magyarázza el a bonyolultabb ételek elkészítését. Mintha csak a haverjával beszélgetne. És még a remegő lábú kezdő szakács is, aki csak a barátainak vagy a csajának akar villantani főzni tudásával, profinak kezdi érezni magát, és bátran nekilát olyan fogások elkészítésének, mint a burgundi marha, a vörösboros kakas vagy akár a híres marseille-i halleves, a bouillabaisse.
A nem szokványos fotókkal illusztrált kötet a klasszikus francia bisztrókonyha több mint száz fogását foglalja egybe: levesek, előételek, saláták, húsok, halak és desszertek. Akár egyszerű, akár bonyolult receptről legyen szó, a jó minőségű alapanyag kulcsfontosságú.
Ár: 4970 Ft
Kiadó: Tericum Kiadó
Rendeld meg a könyvet a Polc.hu-n! »

Könyvheti újdonságokSzabó Győző: Supertravel
3 kontinens, 4 film, 5 utazás, 450 fotó

Aki ismer, az tudja, hogy mennyire fontos nekem az utazás. Legszívesebben magamhoz ölelném az egész földgolyót. Igyekszem, amíg csak élek, a legtöbb helyre eljutni, és a legizgalmasabb kalandokat megélni, legyenek bár délen, északon, keleten vagy nyugaton. Bárhol is járok, mindig a sűrűjét keresem a helynek. Szeretem közvetlen közelből megismerni a régió kultúráját, az emberek arcát és érzéseit. Ehhez persze egy all inclusive, »kötött programos« utazás, egy ötcsillagos hotel vagy egy tengerparti »üdülőrezervátum« alkalmatlan. Nyilván annak is megvan a maga szépsége. Viszont én a passzív pihenés helyett a füstös kocsmákban, helyiek által látogatott partokon és kifőzdékben, tömegközlekedve vagy motorozva a város forgatagában érzem igazán elememben magam. Ez a könyv is ezt az oldalát mutatja a világnak. Azt a szeletet, amit én fedeztem fel belőle saját magamnak, és most megoszthatom másokkal. Hátha kedvet csinálok ezzel a – fényképeken, kisfilmeken, párbeszédeken és naplóbejegyzéseken keresztül vezető virtuális kalandtúrámmal – a bemutatott helyekhez, és ha csak egy ember is az utazás általam favorizált, spontánabb módját választja, már megérte ez a vállalkozás.
Ár: 4990 Ft
Kiadó: Athenaeum Kiadó

Könyvheti újdonságokRockenbauer Zoltán: A halandó múzsa
Ady özvegye, Babits szerelme, Márffy hitvese

„Ami Ady özvegyéről a szak- és ismeretterjesztő irodalomból korábban kihüvelyezhető volt, az jószerivel nem több négy sztereotip tagmondatnál: eldobta az özvegyi fátylat, sikertelenül próbálta megkörnyékezni Babits Mihályt, kisemmizni igyekezett Ady Endre édesanyját, és szeretetlen házasságban élt Márffy Ödönnel. A festő életének és művészetének tanulmányozása, Csinszka írásos hagyatékának, a vele kapcsolatos levelezésnek, valamint a kortársak visszaemlékezéseinek átolvasása azonban nem igazolta e sommás és széles körben elterjedt véleményt. Ez a történet temetéstől temetésig tart: Ady ravatalától Csinszka koporsójáig. Az előzményekkel és az utózöngékkel csak annyiban foglalkozom, amennyiben feltétlenül szükséges. Nem mesélek el tehát mindent elölről. (…) Boncza Berta személyisége, férfiakra gyakorolt varázsa a maga sokrétűségében nem érthető meg élettörténetének második fele nélkül” (Rockenbauer Zoltán).

A szerző a Vörösmarty téren dedikál 2009. június 6-án, szombaton 17 órától a 71. standon.
Ár: 3999 Ft
Kiadó: Noran Kiadó
Rendeld meg a könyvet a Polc.hu-n! »

 

Könyvheti újdonságokWeöres Sándor: Égi csikón léptet a nyár – hangoskönyv

Weöres Sándor játékos versei, melyeket eredetileg a felnőtteknek írt, megújították a gyerekversek műfaját. Ha a világ rigó lenne című kötetében megjelent versei kicsik és nagyok között egyaránt népszerűvek váltak, a Liba péket, a Buba énekét vagy a Kutya-tárat kívülről fújják óvodások és a kisiskolások nemzedékről nemzedékre.
A költő válogatott verseit ezúttal Für Anikó előadásában hallgathatjuk meg.

Ár: 1990 Ft
Kiadó: Kossuth Kiadó

 

Susan Volland: Spagetti és húsgombóc – Szerelem olasz módra

A regény hősnője Jo Cerbone, a harmincas éveiben járó, egyedülálló nő, aki könnyed, fiatalos stílusban, nem kevés öniróniával fűszerezve tárja elénk életének történetét. Az események középpontjában látszólag a családi vállalkozás, Louie olasz étterme áll, amelyet egy gyerekkori ismerős mindenáron tönkre akar tenni. A sok-sok megpróbáltatás közepette a családtagoknak rá kell ébredniük, mennyit jelent az összetartozás, és meg kell tanulniuk, hogy ez a hatalmas erő nem gátja az igaz szerelem keresésének és az egyéni életcélok megvalósításának.
A jóízű ételek leírásaitól az embernek kedve támad kirohanni a konyhába megfőzni Louie híres húsgombócát – ehhez a regény végén található olasz receptgyűjtemény is segítséget nyújt.
Fordította: Dorner Helga és Szombathy Viktória
Ár: 2490 Ft
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Rendeld meg a könyvet a Polc.hu-n! »

Könyvheti újdonságok
Könyvheti újdonságok

 

Kemény István: Kedves Ismeretlen

„Az új Utas és Holdvilág!”

A Kedves Ismeretlen nevelődési regény: Krizsán Tamás története, azaz bukdácsolása a gyerekkorból az ifjúságig. Az élet díszlete ugyan kisszerű, egy Budapest környéki település „se város, se falu” világa, de a célja annál nagyobb: Tamás családjának minden tagja az élet végső értelmét keresi, így jó fiúként ő sem tehet mást, mint hogy követi a családi hagyományt, és a maga egyszerű módján nekivág az Ismeretlennek. Kemény István új könyve kalandregény is. Tamás próbálja megismerni a világot és az embereket, de akármilyen naiv, hamar rá kell jönnie, hogy az emberek minden lehetséges alkalmat kihasználnak, hogy félreértsék egymást. A Kedves Ismeretlen olvasható történelmi regényként is: Magyarország elmúlt négy-öt évtizedéről is szól egy olyan nemzedék szemszögéből, amelyik felnőtt fejjel élte át az úgynevezett szocializmus összeomlását, miközben sírt, nevetett, szeretett, vagyis megtalálta élete értelmét.
Ár: 3490 Ft
Kiadó: Magvető Kiadó
Rendeld meg a könyvet a Polc.hu-n! »

Könyvheti újdonságok - 13 szuper tippMárai Sándor: San Gennaro vére

A nápolyi kisemberek – halászok, cipészek, vendéglősök – színes, kedélyes életét némileg megváltoztatja, hogy az 1940-es évek végén valahonnan Kelet-Európából menekültek érkeznek ide, köztük egy titokzatos pár, a „szellem embere” és élettársa. A férfi végül öngyilkos lesz, s e tettének okait a pap, a rendőr, a hatóság képviselői kutatják.

A regényben, mely valójában rejtett önvallomás, Márai arról szól, miért is érezte úgy, hogy el kell hagynia hazáját, vállalnia kell az önkéntes száműzetést, bármilyen keserű is az. E vallomás során érdekes képet rajzol a korabeli Magyarországról éppúgy, mint Nyugat-Európáról, az emigránslétről, befogadásról és kirekesztettségről, pártok és eszmerendszerek természetrajzáról.

Ár: 2990 Ft
Kiadó: Helikon Kiadó


Könyvheti újdonságok - 13 szuper tippBach Szilvia: Az utolsó tánc

Bach Szilvia hősei boldogok szeretnének lenni. Csak tudj’ isten, miért, ez nehezen megy nekik. Mert néha közbeszól a sors, vagy nem megfelelő álmokat szőnek. Esetleg egyetlen mellélövéssel elrontják az egészet. Illetve túlkombinálják, és belezavarodnak. A szerző humora ezúttal is lebilincselő: addig csavarja, pontosítja, illesztgeti, cizellálja a képet, míg azt vesszük észre, sarkából kifordult, mégis hitelesnek tűnő világ közepén állunk. És egy laza felsorolásban egyszerre teszi fel a kérdést: miért kell szeretni a töpörtyűs kenyeret, van-e élet az élet után és alatt, és hogy mi az ég általános hozzáállása a gyilkossághoz…

A történetek végén nem marad el a csattanó, így biztosak lehetünk abban, hogy sorsunk szálai tévedhetetlenül fonódnak eggyé, és hogy aki a közelünkben él – még ha nem is vesszük észre –, a végzetünkön munkálkodik. Szerencsére a szerző tudja, hogyan lehet megfordítani a dolgokat. Hogyan lehet megszabadulni a boldogtalanság összehordott szeméthalmától, és persze a mérgétől is.

Varázslatos novellák – szabad szájú, groteszk, burjánzó, őrült, meghökkentő, olykor ezoterikus, egyenes írások. És bár hősei csak szeretnének boldogok lenni, ha a történetek tanulságait vesszük alapul, nekünk sikerülhet is.

A szerző a Vörösmarty téren dedikál 2009. június 6-án 14 órától az Alexandra Kiadó standján.
Ár: 1999 Ft
Kiadó: Alexandra Kiadó
Rendeld meg a könyvet a Polc.hu-n! »

Könyvheti újdonságok - 13 szuper tippDr. Csernus Imre: A férfi

Dr. Csernus Imre a nők után ezúttal a férfiak felé fordul, hogy merész és őszinte kérdéseket szegezzen szembe férfiközpontúnak mondott világunk hazugságaival.

„Amikor ez a könyv készült, körbetelefonáltam egy csomó pasit, akit ismerek. A tinédzserektől kezdve az ötvenesekig valamennyiüknek ugyanazt a kérdést tettem fel: mitől érzik magukat férfinak. A kérdésre, hogy mitől érzik magukat férfinak, a pasik egy jelentős része azt felelte, hogy ezen ők még soha nem gondolkodtak, és ez a kérdés eléggé meglepetésszerűen érte őket… Holott a nők esetében az utóbbi öt-tíz év másról sem szólt, mint hogy definiálják, mi az, hogy nő… Úgy tűnik, ezek olyan dolgok, amelyekről a pasik általában nem beszélnek. Vagy csak nagyon felületesen. Magáról a férfilétről… Azért nem, mert »ez teljesen magától értetődő«, hogy az illető férfi. Fel sem merül, hogy ezt bármi megkérdőjelezhetné…

Dedikálás: június 5., 17.00 és június 7., 17.00.

Kiadó: Jaffa Kiadó
Rendeld meg a könyvet a Polc.hu-n! »

Ízelítő a programokból

Június 5., péntek
17.00–18.00 A Palya Bea Duó koncertje (Oroszlános kút előtti színpad)

Június 6., szombat
16.00 Gryllus Vilmos műsora gyerekeknek (Vörösmarty-szobor előtti színpad)
16.30–17.30 A Kaláka együttes koncertje (Oroszlános kút előtti színpad)
18.00–24.00 Könyvek éjszakája
20.00–21.00 Könyvheti utcabál – zene, tánc, társastánc, hölgyválasz

Június 7., vasárnap
16.30–17.30 A Sebő-együttes koncertje (Oroszlános kút előtti színpad)
16.00 Huzella Péter műsora gyerekeknek (Vörösmarty-szobor előtti színpad)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top