Szabadidő

Tudor thriller a javából – Lady Elizabeth

A történész végzettségű, a korszakot behatóan ismerő írónő sikerkönyve megjelenése után azonnal listavezető lett, azóta pedig országról-országra hódítja meg az olvasók eszét és szívét.

Lady Elizabeth - Utam a koronáigNem is olyan rég hívtuk fel a figyelmet Michael Wood Shakespeare korát bemutató könyvére, és máris itt egy másik korrajz, ugyanazokról az időkről. A szerző ezúttal hölgy, a brit uralkodók életrajzi történeteire „szakosodott” Alison Weir. (Nem azonos a hasonló nevű amerikai publicistával.)

A thriller főszereplője „Erzsébet úrhölgy” – VIII. Henrik törvénytelen-törvényes lánya – akit a szerző kisgyermekkorától a trónra lépésig követ nyomon. Lehetőség szerint a történelmi hűséghez híven, ugyanakkor meggyőző, életszagú lélekábrázolással. (Ebben bizonyára fontos szerepet játszott korábbi foglalkozásából eredő tapasztalata is, mivel egy ideig tanulási nehézségekkel küszködők iskoláját vezette.) Bár „Erzsébet úrhölgy” éppen tanulási kedvéről és eredményességéről volt gyermekkorában híres, mégis erősen zavart személyiségű nőként élte le életét. A szerencsétlen sorsú édesanyján, Boleyn Annán kívül mindvégig nyomasztotta apja ambivalens személyisége is, nemkülönben azok a serdülőkori hatások, amelyeket még egy mai, felvilágosultabb nő is jócskán megszenvedne. És éppen itt, a női együttérzésben, átélő képességben mutatkozik meg Alison Weir igazi írói értékessége. Amint annak ábrázolásában is, hogy a szintén VIII. Henriktől származó Mária (-királynő) hogyan hidegül el, sőt válik gyűlöletes ellenséggé féltestvérével szemben. Kisejlik e műből az angolok franciákkal és spanyolokkal szembeni, napjainkig tapasztalható ellenérzése csakúgy, mint az angol protestantizmus kérlelhetetlen katolikus-ellenessége. Vészesen-véresen zavaros korban nőtt fel Erzsébet, trónra lépésekor nálunk már a törökök voltak az urak. Anglia nagyhatalommá válása viszont éppen a roppant művelt, széles látókörű Erzsébettel vette kezdetét. És hát a történelem fintora is utolérte: minden személyes tapasztalása és viszolygása ellenére kivégeztette Máriát – a nála menedéket kereső skót királynőt. De ez már egy másik történet.

A mű felületes olvasatban egy roppant izgalmas történet, mélyebb értelmezésben viszont tanulságos történelmi lecke – vagyis kiterjedt olvasótáborra tarthat igényt.

Szerző: Alison Weir
A könyv címe: Lady Elizabeth – Utam a koronáig
Fordította: Tamás Ábel
A könyv ára: 3.999 Ft
Kiadó: Ulpius-ház Könyvkiadó, 2008

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top