Szabadidő

Harry Potter és a Félvér Herceg

Várjuk a Harry Potter-sorozat utolsó részét, de addig is itt az utolsó előtti film, amelyben meghal az egyik főszereplő, tombolnak a hormonok, és kiderül, ki a titokzatos Félvér Herceg.

Eggyel több, mint kellene

A Harry Potter és a Félvér Herceg kihagyhatatlan mozi, de felejthető. Kihagyhatatlan, mert a Harry Potter-láz gyereket és felnőttet egyaránt leteper, azonban felejthető, mert ez a leggyengébb epizód.
J. K. Rowling fantáziájánál csak az üzleti érzéke jobb. Való igaz, nem nyújtotta a Harry Potter-sorozatot a végtelenségig, de eggyel mégis több könyv született, mint ildomos lett volna. A Harry Potter és a Félvér Herceg ugyanis gyenge. Legalábbis filmen. Persze a film gyengesége lehetne csupáncsak a filmesek sara, de náluk is igaz, mint a fodrásznál: hozott anyagból dolgoztak.

Harry Potter és a félvér herceg

Talán a Harry Potter-rajongók már a könyv olvasásakor csalódtak, majd a befejező könyv után megbocsátottak, azonban az olyan Harry Potter-szüzek, mint én (a könyvek elolvasásával most már megvárom a fiamat) többet remélnek, mint kapnak. A 154. percig nem értettem, miért tupírozzák a film első 12 percét, de a végén rá kellett jönnöm az igazságra. A moziból kifelé jövet a csalódáson túl nem lehet másról beszélni, mint a látványról, amely nagyon rendben van: IMAX és 3D, szinte űrtechnológia, és a mozizás csúcsa. Azonban nem sokat ér, ha nincs ütős történet, izgalom és könnyek.

Harry Potter és a félvér herceg


Két és fél órányi bevezetés

A Harry Potter és a Félvér Hercegben csak a hormonok tengenek túl, csajozás és pasizás a főtéma, mellesleg meg a halálfalók gonoszkodnak. Közben egy régi tanár visszajön az iskolába, és a vén varázsló keresgél valamit, amihez Harry segítségét kéri, de a történetnek ez a szála felületes és összeszedetlen marad. A mozi első perceiben még jogos a gondolat, hogy kiskamaszok csak dupla felnőttfelügyelettel nézhetik meg a mozit, mert ami a vásznon történik, bármelyik katasztrófafilmbe beillene, de a végén még egy hatéves kislány is unná a lagymatag szerelmi szálak kuszaságát.

Mindezek ellenére a 6. Harry Potter-film nem unalmas. Rendkívül sok esemény pereg egymás után és mellett, de én nem csináltam mást két és fél órán keresztül, csak próbáltam összefüggéseket keresni szerelmi bánat, egy titokzatos bájitalkönyv és a halálfalók titkos akciója között. Nem sok sikerrel. Emellett nem tudtam szabadulni attól az érzéstől, hogy hiába „végtelenül” hosszú a film, még sincs idő semmire. Nincs idő lélekboncolgatásra és a mélységre. Sőt, a film végén arra sincs idő, hogy egy katartikus megoldás előkerüljön, csupáncsak véget ér a film. A „to be continued” felirat nem volt kint, de kevésen múlhatott.

Harry Potter és a félvér herceg

Várjuk az utolsó részt

Anno, még a könyv megjelenése előtt, a legnagyobb találgatásra az adott okot, hogy J. K. Rowling meglebegtette: az egyik fontos főszereplő meg fog halni. Nem viccelt. Azonban a tragédia élét elveszi a film lagymatagsága. A sok hormontúltengéses kamasz között a világ dolgai eltörpülnek, a tragédiák éle kicsorbul – minden súlytalanná válik. Pedig a színészek minden eddigi teljesítményüket felülmúlják. A varázslóiskola tanulói már nem nagy tehetségű gyerekek, hanem igazi színészek. A szó nemes értelmében színészkednek erőlködés és manír nélkül. Végül egyetlen kérdés marad. Ha már ennyi időt szántam a Harry Potter-sztorira, mikor láthatom a végét, és ugye, az utolsó film nagyon izgalmas lesz?

 

 

A film eredeti címe: Harry Potter and the Half-Blood Prince


A film magyar nyelvű honlapja »


Rendezte:
David Yates

Főszereplők:

• Daniel Radcliffe
• Rupert Grint
• Emma Watson
• Jim Broadbent
• Helena Bonham Carter
• Robbie Coltrane
• Michael Gambon
• Alan Rickman
• Maggie Smith

Forgalmazó: InterCom

Fotók:
© 2009 Warner Bros. Ent.
Harry Potter Publishing Rights © J. K. R.
A Harry Potter-szereplők, nevek és a vele kapcsolatos jelek a © Warner Bros. Ent. bejegyzett védjegye. Minden jog fenntartva.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top