Szabadidő

A nyolc legjobb horrorvakáció

Járd be Amerikát legendás horrorfilmek nyomdokain haladva! Látogasd meg a helyszíneket, melyeket a moziban látva majdnem kitépted a széked karfáját félelmedben. Nyolc legendás horrorhelyszín a Nők Lapja Cafe borzongató ajánlásával.

 1. Martha’s Vineyard, Massachusetts


Film:
Cápa

Bár Steven Spielberg legendás mozija Amity Islanden játszódik, ez pusztán egy fiktív sziget, és a valóságban az USA keleti részén, Massachusetts állam partjainál folytak a felvételek, sőt a rendező két helyi kissrácot választott ki Brody seriff (Roy Scheider) fiainak eljátszására. A stáb azért döntött a helyszín mellett, mivel még tizennyolc kilométerre a tengerparttól is maximum kilenc-tíz méteres a vízmélység, ami lehetővé tette a mechanikus óriáscápa könnyebb mozgatását. A környéknek jót tett a film. A turisták megháromszorozódtak a premier után, és senki sem félt igazán a cápáktól.

A nyolc legjobb horrorvakáció

Kedvcsináló:

 2. Monroeville Áruház, Monroeville, Pennsylvania


Film:
Holtak hajnala

A hetvenes években George A. Romero volt a leginkább társadalomkritikus hangnemet megütő rendező Hollywoodban. A fogyasztói társadalom kritikáját a Holtak hajnala című horrorjában mutatta be a leghatásosabban, ahol a zombik egy pláza területén szabadultak el. A rendező és stábja csak az áruház zárása után, este tíztől reggel hatig tudott dolgozni, így a végére maguk is úgy néztek ki, mint a zombik. A néhány évvel ezelőtti remake-et már Kanadában forgatták, de azt az áruházat forgatás után lebontották, szóval ha zombivá akarunk változni, akkor Pennsylvaniába kell mennünk.

 

 3. No-Be-Bo-Sco tábor, Blairstown, New Jersey


Film:
Péntek 13

A valódi kristály-tavi tábor New Jersey-ben található, és No-Be-Bo-Scónak hívják. Ebben az ifjúsági táborban gyilkolta halomra a szexuálisan túlfűtött fiatalokat Jason Voorhees édesanyja, Pamela. Ha meg akarod nézni a tavat, amelybe  a hokimaszkos rém belefulladt, már tudod, hová kell menned.

A nyolc legjobb horrorvakáció

A tábor területén egy Péntek 13 emlékfal is található. Ahhoz képest, hogy a helyhez a filmtörténet egyik leghíresebb vérfürdője fűződik, a szülők előszeretettel küldik ide a gyermekeiket egészen a mai napig. Talán nem szeretik őket annyira?

A nyolc legjobb horrorvakáció

 

 4. A Clutter-ház, Holdcomb, Texas


Film:
Hidegvérrel

Truman Capote dokumentumregénye egy megtörtént családgyilkosságon alapul, és az ebből készült film is igyekszik hű lenni a valósághoz. Természetesen nem forgathattak a gyilkosság valódi helyszínén, de aki kíváncsi arra a vidéki házra, ahol Richard Hickock és Perry Smith elkövette szörnyűséges bűnét mindössze negyven dollár elrablásáért, ma is megnézheti. Mivel nemrégiben eladásra kínálták, a vastagabb pénztárcájú érdeklődők akár meg is vásárolhatják maguknak.

A nyolc legjobb horrorvakáció

 

A nyolc legjobb horrorvakáció

 

 5. 1000 Mission Street, South Pasadena, Kalifornia


Film:
Halloween

A történet szerint Illinois államban járunk, de a valóságban Smith’s Grove városa nem is létezik, a stáb pedig Kaliforniában forgatott, egészen közel ahhoz a helyhez, ahol John Carpenter rendező született. A slasher műfaj egyik alapköve egy öreg családi házban lejátszódó szörnyű gyilkosság képsoraival indít, és ez a ház még ma is áll a fent megadott címen. Annak idején a stáb azért választotta, mert épp üres volt, ma pedig a helyi csontkovács rendelőjeként funkcionál. Ha befekszel hozzá, azért csekkold le, hogy nem visel-e fehér álarcot…

A nyolc legjobb horrorvakáció

 

A nyolc legjobb horrorvakáció

 

 6. 4267 Roxbury Street, Simi Valley, Kalifornia


Film:
Poltergeist

Bár a Steven Spielberg produceri felügyelete alatt forgatott Tobe Hooper kopogó szellemes horrort nem egy régi indián temetőre épült házban forgatták, az ott dolgozó stáb sok tagja valóban átkozott lett. Az idősebbik lányt alakító Dominique Dunnt 1982-ben a barátja egy féltékenységi vita során leszúrta, a mindhárom Poltergeist-moziban játszó kis Heather O’Rourke tizenkét éves korában halt meg egy bélelzáródás következtében, a második részben játszó Julian Beck pedig gyomorrákban halt meg 1985-ben. Úgy látszik, az átok csak a látogatókat érintette, mivel az a család, amely a filmeseknek kiadta a házat, azóta is ugyanott éldegél boldogságban.

A nyolc legjobb horrorvakáció

 

A nyolc legjobb horrorvakáció

 

 7. A Dakota-ház New York Cityben


Film:
Rosemary gyermeke

New York egyik leghíresebb épülete leginkább a rengeteg ördögi vízköpő szobráról híres, na meg arról, hogy itt termékenyítette meg a sátán szegény Rosemaryt a fattyával, a szektás szomszédok hathatós segítségével Roman Polanski klasszikusában. A gótikus hangulatú épülethez egy valódi tragédia is kötődik: itt lakott annak idején John Lennon, és itt lőtte agyon a gyilkosa a ház előtt.

A nyolc legjobb horrorvakáció

 

A nyolc legjobb horrorvakáció

 

 8. Stanley Hotel, Estes Park, Colorado


Film:
Ragyogás

Bár Stanley Kubrick a Timberline Lodge Hotelben vette fel a külsőket filmjéhez, ám a regény íróját, Stephen Kinget a Stanley Hotel inspirálta a Szépkilátás Hotel megalkotásánál, mivel ott írta meg az eredeti regényt, és a későbbi ABC televíziós minisorozatot is ott forgatták.

A nyolc legjobb horrorvakáció

Annak idején King a 217-es szobában lakott, és ezért lett ez a hely Miss Wilson kísértetének otthona. A kissé ódivatúan elegáns hotelhez egy másik, kevésbé horrorisztikus film is kötődik, mivel részben a Stanley-ben forgatták a Jim Carrey és Jeff Daniels főszereplésével sikert arató Dumb és Dumbert.

A nyolc legjobb horrorvakáció

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top