Szabadidő

Két szuper koncert, ha nincs még programod

Ma este egy nálunk kevésbé ismert, de annál ütősebb, fúvósokkal erősen megtámogatott produkció érkezik a Hajóra, holnap pedig a PUF zenél a Corvintetőn. Mindkettő jó bulinak ígérkezik, ne hagyd ki!

 Balkan Banquet – Orchestre International du Vetex & CimbaliBand

Február 24-én egy itthon aránylag kevéssé ismert, de annál ütősebb, fúvósokkal erősen megtámogatott produkció érkezik az A38 Hajóra: az Orchestre International du Vetex flamand, vallon és francia tagokból verbuválódott rezesbanda, elképesztő, varietészerű és igen látványos színpadi akcióval. 

Az Orchestre International du Vetex tipikusan az a zenekar, amelyik sokkal, de sokkal jobb zenét játszik, mint amit a neve ígér. A Vetex ugyanis nem egy nyolcvanas évekből ittragadt mezőgazdasági külkercég, nem is egy új, speciális, vízhatlan szövet, mint azt első hallásra gondolnánk, hanem egy belgiumi textilgyárból átalakított kulturális központ. Egy flamand kisváros, Kortrijk felhagyott üzemépületeibe kellett új életet lehelni, és ennek volt egyik eszköze az intézmény megnyitójára alakult félamatőr zenekar, az Orchestre International du Vetex. Az OIDV több tucat közreműködője elképesztő tempójú, vad balkáni rezesbanda-muzsikát játszik.

Két szuper koncert, ha nincs még programod

 

A zenekar megalakulása után szinte azonnal elkészítette első CD-jét, amit egy sajátos hangvételű dokumentumfilm egészített ki, a nemzetközi tagság utazásairól, a korántsem egyszerű próbafolyamatról, a koncertekről, egyszóval e többnemzetiségű zenekar életéről.

Az óriási siker arra ösztönözte a tagokat, hogy folytassák a munkát, így a folyamatosan változó tagságú, de egy kis közönség-táncoltatásra mindig kész OIDV Európa egyik legjobb, leglendületesebb balkáni zenéjét nyomja. A vidám együttzenélésnek indult projekt mára túl van négyszázadik koncertjén, második DVD-jén, és lassan megjelenik harmadik nagylemeze. Mindeközben sikerrel szerepelt Szerbiában, Szarajevóban és Bulgáriában is, bizonyítva, hogy a flamandok-vallonok a rezesbandák őshazájában is tisztességgel megállják helyüket. Amit az OIDV még hozzátesz a klasszikus balkáni rezebanda-hanguathoz, az a jellegzetes franciás varieté-műfaj: látványos színpadi produkció, némi foxtrott, charleston és sanzon – ezekkel egészül ki a táncra perdítő fúvós muzsika.

A hangulatban, stílusban, műfajban kitűnően illeszkedő előzenekar, a CimbaliBand igazi multikulturális kavalkád. Szerb harmonikás, magyar hegedűs, horvát tamburás, roma nagybőgős, sváb-magyar cimbalmos. Mindenki más zenei világból érkezett. Magyar népzene, klasszikus zene, jazz, balkáni népzene, délszláv muzsika, rock’n’roll, különböző műfajok, de két dolog mégis összetarjta a zenekart, a barátság, és egy igazi varázslatos magyar hangszer: a cimbalom.

Időpont: 2009. február 24., szerda 21.00
Helyszín: A38 Hajó
Belépő: 1000 Ft, elővételben kapható
További információ:
www.a38.hu »

 Pál Utcai Fiúk a Corvintetőn 

Két szuper koncert, ha nincs még programodA PUF zenekar megjárta a hazai könnyűzenei élet hegycsúcsait és mély, koszos pincéit, kapott kitüntetést és pofonokat, ám ma is itt van, sőt köszöni szépen, jól van – ezúttal a Corvintetőn lép fel.

Az 1983-ban alakult Pál Utcai Fiúk egy szigetszentmiklósi garázssorról kezdte menetelését a hazai zenei underground világba. A legendássá vált 1985-87-es, kézzel másolt kazettákon terjesztett demo országosan ismertté tette a Pál Utcai Fiúkat, nem volt meglepő, hogy első hivatalos lemezük megjelenésekor (Ha jön az álom…) már minden rajongó betéve tudta a dalok szövegeit. Ezután sorban következtek a lemezek: A Bál, A nagy rohanás, Szerelemharc, a PUF pedig 1993-ra megtöltötte a Sportcsarnokot is, kvázi sztárzenekarrá vált, ami kisebb identitási válságot okozott; majd némi tépelődés után a rivaldafényből visszatért a bensőségesebb klubok világába. Bár Lecsóék ezekben az években koncerteztek ugyan, de az új lemez sokáig váratott magára.

A zenekar teljesen új arcát mutatta meg 2000-ben, amikor hét évi csönd után megjelent a Ha jön az élet… album, amellyel nem csak a közönség, de a szakmai sajtó figyelmét is kivívták. Ebben az új korszakban a csapat egyre több koncertet adott, majd 2008-ban újabb kiváló albumot (Legelő) jelentett meg. A zenekar első kettő, népszerűségét megalapozó nagylemeze (Ha jön az álom…, A Bál) hosszú ideig hiánycikknek számított, ezért nemrégiben, 2009-ben a Megadó Kiadó segítségével ismét megjelent, mely a koncerten természetesen megvásárolható.

Időpont: 2010. február 25. csütörtök 21.00
Helyszín: Corvintető (VIII. Blaha Lujza tér 1-2., Corvin Áruház, bejárat a Somogyi Béla utcából)
Fellépők: Puhító-koncert, PÁL UTCAI FIÚK, DJ Gomes
Jegyár: 800,- Ft, jegyelővétel nyitvatartási időben 20.00-tól a ruhatár mellett található Égbolt butikban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top