Szabadidő

Új trend: a szülési turizmus

Törökországban egy újfajta idegenforgalmi ág van kialakulóban: az Amerikába irányuló "szülési turizmus".

Egyre több török szülő szeretné, ha csemetéje nem otthon, hanem az Egyesült Államokban születne meg. Törvény szerint ugyanis az Amerikában világra jött gyermek származástól függetlenül automatikusan megkapja az ottani állampolgárságot. Ezt kihasználva kívánnak a szülők utódaiknak jó előre jobb és olcsóbb tanulási lehetőséget biztosítani, és egyben megelőzni a vízumszerzés bonyodalmait.

Adatok szerint 2003 óta mintegy 12 000 török csecsemő látta meg amerikai földön a napvilágot. Ez a szám már elég magas ahhoz, hogy egyes idegenforgalmi cégek üzleti lehetőséget szimatoljanak. Az erre specializálódott utazási irodák teljes szolgáltatást biztosítanak, a jegyvételtől a többhónapos ott-tartózkodás megszervezésén át az orvosi ellátásig. Az árak 25 és 45 ezer dollár között mozognak, helyszíntől és ellátási színvonaltól függően. Igény szerint akár török származású szülészhez irányítják a várandós kismamát.

Az Egyesült Államokban nem feltétlenül nézik jó szemmel az ország iránti ilyenfajta érdeklődést és a törvényhozók igyekeznek a “ius soli”-n változtatni. “Gyerekeiket itt járathatják iskolába, jogosultak élelmiszerjegyre és más szociális juttatásra – mindezt persze az amerikai adófizető zsebére” – fejtette ki a Gary Miller republikánus honatya. A “horgonybabának” is nevezett csecsemők jogállasa alkalmas ugyanis az úgynevezett láncimmigrációra is: a családegyesítési jogszabályok révén a gyermek közvetlen hozzátartozói kérvényezhetik az amerikai állampolgárságot, amit jó eséllyel meg is kaphatnak.

Korábban Ausztrália és Anglia is rendelkezett hasonló törvénnyel, de a túlzott “népszerűség” miatt az 1980-as években módosítani kényszerültek ezeket. India 2004-ben törölte a maga “ius soli”-ját a Pakisztánból és Bangladesből érkező illegális bevándorlás megakadályozása érdekében.

A szülési turizmust egyébként más országban is kedvelik, így többek között Dél-Koreában. Az ottani szülők nem csak az iskoláztatás miatt igyekeznek amerikaivá tenni gyermekeiket, hanem a sorkatonai szolgálat elkerülése érdekében is. (MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top