Szabadidő

Ma volt a Nagy Flamingóterelés napja

103 flamingó sétált végig a reggeli órákban a Fővárosi Állat- és Növénykert sétaútjain. Ma jött el ugyanis a napja annak, hogy a karcsú gázlómadarak a téli szálláshelyről nyári bemutatóhelyükre költözzenek.

A rózsás színű gázlómadarak mától nyári bemutatóhelyükön várják a látogatókat

Az évek óta rendszeresen ismételt műveltre valószínűleg idén kerül sor utoljára, ugyanis várhatóan ebben az évben készül el a flamingók új szálláshelye, amely – kivitelénél fogva – teljesen feleslegessé teszi a Nagy Flamingóterelést, amelyre mostanáig évente kétszer is sor került.

Ma volt a  Nagy Flamingóterelés napja

 

Korán kezdődött a reggel a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai számára, hiszen a szakemberek a mai napot jelölték ki a Nagy Flamingóterelés napjává. Erre a műveletre azért van szükség, mert a flamingók téli szálláshelye és a nyári bemutatóhely jelenleg nincs egymással közvetlen kapcsolatban, így a madaraknak a 150-200 méternyi távolságot a kert sétaútjain – illetve idén részben a leeresztett Nagy-tó medrén át – gyalog kell megtenniük.

Ma volt a  Nagy Flamingóterelés napja

 

A százhárom flamingó áttereléséhez mintegy negyven emberre, és több tíz méternyi árnyékoló hálóra (nejlonszálas Raschel-háló) volt szükség. Ez utóbbiból ideiglenes folyosót alakítottak ki, hogy azon keresztül tereljék át a gázlómadarakat nyári szálláshelyükre. Először a téli férőhelyként szolgáló, Pálmaház mögötti építményből (amelyben egyébként nyaranta a Lepkekert működik) terelték ki a madarakat. Ezután gyűrűt kaptak azok a fiatal állatok, amelyek még nem rendelkeztek egyedi azonosítóval. Nyolc óra után nem sokkal megkezdődhetett a tulajdonképpeni terelés is, amely a vártnál sokkal gyorsabban és könnyebben ment.

Ma volt a  Nagy Flamingóterelés napja

A madarak ugyan már jól ismerik az utat, s a legidősebb, legtapasztaltabb állatok mintegy vezetik is ilyenkor a csapatot, ám az idei évben egy kicsit szokatlan útvonalon kellett a flamingóknak elhaladniuk. A Nagy-tó térségében zajló felújítási munkálatok miatt ugyanis nem volt mód arra, hogy a madarak a szokásos módon, a tóparti sétányon haladjanak végig. Ehelyett a leeresztett tó medrén kellett átvezetni őket. Mivel azonban itt sem akadt semmi probléma, a kolónia – a kifeszített hálókkal határolt folyosón át – rendben megérkezett a Főkapuval szemközti gyeptér sekély tavacskájához, ahol a nagyközönség tavasztól őszig láthatja őket. Mire a kert kapui reggel 9-kor kitárultak, a művelet teljesen be is feleződött.

Ma volt a  Nagy Flamingóterelés napja

 

Valószínű, hogy a mai Nagy Flamingóterelés volt az utolsó előtti ilyen alkalom. A régi Zsiráfház térségében zajló felújítási munkálatok nyomán ugyanis még az idén elkészülhet a flamingók új férőhelye, amelynél a külső és a belső állattartó terek közvetlen kapcsolatban állnak majd egymással, ami az egész terelési műveletet feleslegessé teszi. Így tehát csak egy terelés van még hátra: akkor a mostani helyükről kell majd áttelepíteni a madarakat az új flamingókifutóba.

Ma volt a  Nagy Flamingóterelés napja

Fotó: Bagosi Zoltán

www.zoobudapest.com »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top