Szabadidő

Húsvéti mulatság az Állatkertben

Közönségprogramok és nyúl-ügyek – hagyományosan ebben a két témában hallani leggyakrabban az Állatkertről a húsvét közeledtével. Nincs ez másként az idei esztendőben sem.
 Húsvét az Állatkertben, Budapest

Az idei esztendőben a húsvéti népi hagyományokhoz kötődő programokkal várják az érdeklődőket. A kézműves foglalkozás keretében egyebek mellett tojáspingálással, gyapjúbárány készítéssel is megpróbálkozhatnak az alkotó kedvű látogatók. Lesz tojásgurítás és több más „tojásos” játék is. Vasárnap és hétfőn zenés-táncos hagyományőrző felvonulások teszik teljessé a programot.
Természetesen lesznek „klasszikus” állatkerti események, így látványetetések, állatbemutatók, illetve a közönség bevonásával történő elefántetetés is. Emellett érdemes figyelmet szentelni a sok kisállatnak, így a gorillakölyöknek, a zsiráfborjúnak, a langur- és makikölyöknek, illetve a kiskecskék és kisbárányok sokaságának is.

10 fantasztikus húsvéti program - Budapesten és vidéken

Idén sem passzolhatod le a megunt “tapsifülest”!

Az Állatkert idén is tartja magát ahhoz az alapelvhez, hogy – akárcsak tavaly és tavalyelőtt – ezúttal sem fogad már be „megunt” húsvéti nyulakat. A korábbi években ugyan volt erre lehetőség, ám akkoriban sem ez volt az intézmény nyúlvédelmi tevékenységének legfontosabb eleme.

Mint ismeretes, az Állatkert Magyarországon az elsők között hívta fel a figyelmet az „idényszerű házikedvencként” megvásárolt húsvéti nyulakkal kapcsolatos állatvédelmi problémákra. E tevékenység legfontosabb eleme mindig is az volt, hogy az intézmény azt javasolja a húsvéti nyúlvásárláson gondolkodó embereknek, fontolják meg, tudnak-e tartósan, a jó gazda gondosságával eljárni a nyúltartás során (ez nemcsak egyéni belátás kérdése, hanem az állatvédelmi törvényben rögzített jogszabályi előírás is)!

Azoknak, akik felelősségük tudatában a nyúltartás mellett döntenek, szaktanácsokkal segít az Állatkert a nyulakról való gondoskodásban. Azok számára pedig, akik felelős döntés alapján nem vásárolnak nyulat, a városligeti intézmény nyuszisimogatóval és jelképes örökbe fogadással teremt lehetőséget arra, hogy ne maradjanak ki a „nyuszi-élményből”.

A nyúlvédelmi tevékenység fenti elemei továbbra is megmaradnak, csupán a nyulak befogadásával hagyott fel az Állatkert. Ennek oka legfőképpen az, hogy megváltoztak a körülmények, hiszen az 1990-es évek elején még egészen más volt a társadalom viszonya a húsvéti nyúlvásárláshoz. Akkoriban csak kevesekben merültek fel a kérdés állatvédelmi szempontjai, és a nyulak befogadása sokat segített azoknak, akik pusztán ismerethiány miatt, esetleg önhibájukon kívül kerültek olyan helyzetbe, hogy az ünnep után nem tudtak gondoskodni a tapsifülesekről. Az utolsó olyan években, amikor az Állatkert még befogadta a húsvéti nyuszikat, főként olyanok éltek ezzel a lehetőséggel, akik eleve azért nem foglalkoztak az állattartás felelősségének kérdésével, mert kifejezetten számoltak azzal, hogy az ünnep után a nyulakat – és ezzel a felelősséget is – úgymond „lepasszolják” az Állatkertnek. Az állattartáshoz való ilyen hozzáállást azonban nem kívánják bátorítani a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai. A megoldás inkább az lenne, ha az emberek átéreznék az állattartással járó felelősséget, mert akkor eleve nem kerülhetnének olyan helyzetbe, hogy a húsvéti ünnepek után nem tudnak mit kezdeni az ünnepkor beszerzett tapsifülessel.

Időpont: 2010. április 3-5.
Helyszín: Fővárosi Állat- és Növénykert
Bővebb információ: www.zoobudapest.com »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top