Szabadidő

Mocskos zsaruk, defektes sármőrök, Amélie férfibőrben, avagy rongybabák kezében a világ sorsa

Nem a ruha teszi az embert. Nem szellemeskedő cím takarja a szellemes filmet. A magyar címadók értelmezhetetlen szójátékkal próbálják menteni a Róma–New York szerelmes üldözőst. Hiába. A hét legjobb filmje szerény. És mi a címe? Csak egy szám...

 Brooklyn mélyén

Ahogy a fiú látja: A nappal is sötét, bűntől fertőzött Brooklynba még a katasztrófaturista sem vágyik. Drogbiznisz és korrupció, a rendőrt a bűnözőtől szinte csak a „police” feliratú mellény különbözteti meg. A film három zsarusztori három mocskos zsaru sötét szemüvegén keresztül. Az egyik, a vegetáló (Gere), nyugdíj és élete első nagy dobása előtt áll. A másik (Hawke) gengszterek pénzét nyúlja le, mert nagy a család. A morcos harmadik (Cheadle) beépített rémség a legkegyetlenebb drogdílerbandában. Lehet valamelyikük is morálisan győztes? Én már tudom, ti pedig majd meglátjátok.  

Mocskos zsaruk, defektes sármőrök, Amelie férfibőrben, avagy rongybabák kezében a világ sorsa

És ahogy a lány: Zsaru és bűnöző, majdnem egykutya, de a pasik legalább főszereplők! De milyen szerep jut a nőknek?! Csupán háttérdíszletek, feltupírozott babák. Leginkább utcai ribik, narkós bártündérek és gengszterek szeretői. Mindössze hárman kaptak szöveges szerepet. Az egyik drogos prosti, akinek már minden mindegy, a másik zsarufeleség, aki ha kérdez, hallgass a neve. A harmadik (Ellen Barkin játssza) okoskodó FBI-ügynök, aki olyan maszkulin, hogy a borostás Hawke nyomozó maximum csak jelenthet neki.   

Rendező: Antoine Fuqua
Szereplők: Richard Gere, Ethan Hawke, Don Cheadle
Eredeti cím: Brooklyn’s Finest
A film honlapja: www.brooklynsfinestthemovie.com »
Forgalmazó: Palace-Pictures  

 9

Fiú: Ember és robot háborújában az emberiség húzta a rövidebbet, elpusztult. Az apokaliptikus romokon kilenc öntudatra ébredt rongybaba szaladgál, helyüket keresik a világban, és próbálnak elbújni a rájuk vadászó gépszörnyek elől. Egy tudós teremtményei ők, akik talán elhozzák a szebb jövőt, ha már mi elszúrtuk. Shane Acker animációs thrillerében keveri a sci-fi és a háborúsfilm-elemeket, hemzsegnek a meghökkentő futurisztikus képi ötletek, egy perc pihenő sincs. Ha a Wall-E bejött nektek, akkor ki ne hagyjátok!

Mocskos zsaruk, defektes sármőrök, Amelie férfibőrben, avagy rongybabák kezében a világ sorsa

 

Lány: A 9 eredetileg rövidfilm volt, Oscarra jelölték, aztán Tim Burton beszélte rá a rendezőt, hogy kanyarítsa egész estéssé. Nem volt rossz ötlet. Ezek a fém- és jutazsák hulladékból összefércelt babák tényleg szenzációsak. Mindegyiknek önálló egyénisége van, egy-egy jellegzetes embertípus másai. Kedvencem, naná, a cipzárhasú 9-es, aki a szellemi vezető, összefogja a brigádot, és a 7-es, Batman reinkarnációja. Meg persze a feltaláló 2-es és az őrző-védő 8-as. Na jó, szóval az összes…       

Rendező: Shane Acker
Forgalmazó: Budapest Film

Minden kút Rómába vezet

Fiú: Romantikus vígjáték a „lebutított” típusból. Nehéz eldönteni, hogy az alkotógárda szerény képességű, vagy az „ezeknek (a közönségnek) ez is jó lesz” felkiáltás motiválja őket. A menő New York-i kurátorcsaj Rómában a szerelmesek kútjából elcsen öt érmét, és ezzel egy átkot szabadít el: öt pasi, négy idióta és egy amorózó kezdi üldözni szerelmével. A humorforrás nagyjából abban merül ki, hogy az udvarlók hanyatt esnek, orra buknak, vagy leesnek valahonnan. Amúgy meg nem értem, hogy a filmekben a munkájukban sikeres bomba nők miért járnak törvényszerűen pórul a pasikkal?

Mocskos zsaruk, defektes sármőrök, Amelie férfibőrben, avagy rongybabák kezében a világ sorsa

 

Lány: Megnyugtatlak, a munkájukban sikeres bomba nők gyakran az életben is pórul járnak a pasikkal. És a szinglilétnek is megvannak a maga szépségei. Amúgy ez az átok ötlet nem rossz, kár, hogy a karakterek teljesen kidolgozatlanok, jelzésszerűen hülyére vették a férfiakat. A történet pedig darabjaira esik, mert egyik idétlen randiból nem következik a másik, vagy fordítva, és a jelenetek önálló bohóctréfákká degradálódnak. Felejtős.

Rendező: Mark Steven Johnson
Szereplők: Kristen Bell, Josh Duhamel, Danny DeVito
Eredeti cím: When in Rome
A film honlapja »
Forgalmazó: Forum Hungary     

 Micmacs – (N)agyban megy a kavarás

Fiú: Jean-Pierre Jeunet tíz éve nagyot dobott az Amélie csodálatos életével, és feladta a leckét az őt utánzóknak. És magának is. Egy szeméttelepen élő csodabogárcsapat a fejében eltévedt golyót őrző furapók vezetésével két fegyverkereskedő megleckéztetésén munkálkodik. Támadás a kéményen át szuperkütyükkel, élő ágyúgolyó, dobozba zárt guminő mint csodafegyver, burleszkbe illő átöltözős trükkök… Sajna a bájos bolondozásban túlburjánzik az ötletparádé, és elvész a történet, mintha a szereplők a saját szórakoztatásukra ökörködnének.         

Mocskos zsaruk, defektes sármőrök, Amelie férfibőrben, avagy rongybabák kezében a világ sorsa

Lány: Jeunet filmje a rendező korábbi munkáival incselkedik. Könnyed, játékos, mint az Amélie, szürreális, mint az Elveszett gyerekek városa, és groteszk, mint a Delicatessen. És a mese pacifista, ami nekem nagyon tetszik. Az eltúlzott sziporkák már rajzfilmbe illőek, mintha Tom és Jerry működött volna közre tanácsadóként. Csak ami animációban hét percig nagyon üt, az játékfilmben fél óra után kicsit uncsivá válik.

Rendező: Jean-Pierre Jeunet
Szereplők: Dany Boon, André Dussollier     
Eredeti cím: Micmacs á tire-larigot
A film honlapja »
Forgalmazó: Palace-Pictures

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top