Szabadidő

Mit olvasott az elmúlt hónapban Vujity Tvrtko?

Régi idők nagy tanúi, modern idők krónikásai. Ezeket olvassa a riporter, Vujity Tvrtko. Vagyis, mondhatni, a konkurenciát.

Mit olvasott az elmúlt hónapban Vujity Tvrtko?– Bár a sakk alapvetően távol áll tőlem, a nagyon nagy kedvenc mégis Bobby Fischer könyve, a Bobby Fischer háborúba indul. Ez az ő 1972-es reykjavíki, Borisz Szpasszkij elleni világbajnoki döntőjének története – amit szokás az évszázad meccsének is nevezni. A könyv alapvetően arról szól, hogyan száll szembe egy magányos őrült egy olyan világbajnokkal, akit a legmagasabb rangú szovjet vezetők támogatnak, akit KGB-sek képeznek ki, tehát tényleg minden lehetséges támogatást megkap. Ezzel szemben ő legfeljebb olyan eszközökkel élhet, hogy kéri, egy hátsó szobában játsszák a meccseket, vagy éppen alulról megvilágított sakktáblát kér. Na és persze a könyvből kirajzolódik az az érdekes történet is, hogyan kezdtek el pénzt csinálni ebből a sportból, hogyan jöttek létre az elképesztő összegeket megmozgató szupertornák.

A másik kedvenc – meg fogsz lepődni – Thürmer Gyula önéletrajza, Az elsikkasztott ország. Olyan, mintha az egykori MSZMP KB leiratait olvasnád. Mintha ez az ember itt maradt volna 1980-ból. Egy magát nagy formátumú politikusnak tartó valaki képe rajzolódik ki belőle, aki saját meglátása szerint meghatározó szerepet játszott az elmúlt évtizedek magyar történelmében. Csak az az érdekes, hogy a négyévenkénti választások valahogy nem igazolják az ő nagyságát…

Mostanában került a kezembe Henri Charrière könyve, a Szabad vagy, Pillangó is, de ez nagy csalódás volt. Ez a Pillangó című világsiker folytatása, ami, ugye, arról szólt, hogy a gyilkosságért elítélt Pillangó – vagyis maga a szerző – hogyan próbál meg folyamatosan megszökni a francia guyanai büntetőtelep poklából, ami 13 év után sikerül is neki. Az tényleg egy világtörténeti remekmű, a folytatás – arról, hogy mi történt vele azután – viszont a nyomába sem ér. Tulajdonképpen azt kell mondanom, kár volt megírni…

 
Mit olvasott az elmúlt hónapban Vujity Tvrtko?
 
Mit olvasott az elmúlt hónapban Vujity Tvrtko?
 
Mit olvasott az elmúlt hónapban Vujity Tvrtko?

 

Az irodalom szakácsa, a séfek esszéistája, pazar humorú Facebook-bajnok. Kattints ide, ha tudni akarod, mit olvas az író, Cserna-Szabó András! »  

Na és még egy fontos olvasmányom volt az elmúlt időszakban: Al Ghaoui Hesna – az MTV riportere – majd csak ősszel megjelenő riportkönyvének kézirata, aminek én vagyok a szerkesztője. Irigykedve olvastam. Végigvonul benne a kettősség: itt van egy haditudósító, aki közben minden helyzetben ízig-vérig nő. Méltó konkurenciája az én Pokoli történeteimnek – mégis örülök, hogy segíthetek a megszületésében.

Könyv.lap.hu »
Irodalom.lap.hu »

Új sorozat: Szekreter – avagy mit olvasnak a jó arcok?
Keresd hetente a Nők Lapja Cafe Szabadidő rovatában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top