Szabadidő

Kiruccanás két keréken: 4 szuper bicikliút

Bár a fanatikusok télen sem rejtették a pince mélyére bringájukat, az igazi biciklisszezon azért mégis csak most köszöntött be. Következzen most 4 remek bringaútvonal az ország 4 különböző pontjáról.
1. Badacsonytól Szigligetig – kellemes délutáni kerekezés a Balaton-felvidéken

Hazánk kétségkívül egyik legszebb vidéke Badacsony és környéke, ahol a szigetként álló tanúhegyek, a hangulatos szőlőültetvények és a csillogó víztükrű Balaton látványa mindenkit elvarázsol. Érdemes hát bringára pattanni, hogy minél többet láthassunk ebből a meseszép tájból. Ha nincs biciklink, akkor sincs gond, Badacsonyban több helyen is tudunk kölcsönözni.

4 szuper bicikliút

Badacsonytomajból Tördemicen át alig fél óra kényelmes tekerés után érjük el Szigligetet. A gyönyörű kis falut sokan a Balaton gyöngyszemének tartják, melyet nemcsak természeti szépsége, de látnivalói miatt is érdemes felkeresni.
Itt van mindjárt a legnépszerűbb látványosság, a szigligeti vár, melynek legrégebbi részeit pannonhalmi bencések építették a XIII. században. A várból, mely egész évben nyitva áll, gyönyörű panorámában gyönyörködhetünk. A szigligeti Esterházy-kastély ma alkotóházként működik, ahol írók, költők és képzőművészek alkotnak az idilli környezetben. A kastélyt egy csodás arborétum öleli körül, ahol közel 500-féle növény él. Az arborétum délutánonként szabadon látogatható. A Kamon-kő tanösvényt végigjárva pedig a falut és annak természeti környezetét is jobban megismerhetjük.

Táv: Badacsony–Szigliget kb. 10 km. Kellemes, nézelődős tekerés, kb. 1-2 óra.

Tipp: Eleged van a zsúfolt balatoni pihenőhelyekből? Olyan helyre vágysz, ahol az áthaladó autóforgalom és a vonatok zaja helyett madárcsicsergést hallasz? Öt ilyet is mutatunk! »

www.szigliget.hu »

www.badacsony.hu »

 2. Aquincumtól Zebegényig – 1 nap a Dunakanyarban

A fittek akár egész Budapestről is bringázhatnak a Dunakanyar meseszép tájaira, bár az tény, a fővárosból való kijutás igényel némi koncentrációt és türelmet. Akik inkább kímélnék combizmaikat, és nem épp Buddha-természetükről híresek, inkább vonatozzanak el Vácig, és egy kis városnézés után pattanjanak nyeregbe.

Utunk végig kerékpárúton, vegyes és zömében kis forgalmú utakon halad, közel a Dunához, így végig lesz miben gyönyörködni a tekerés során. Érdemes a településeken is elidőzni egy kicsit – ez a kevésbé edzetteknek remek apropó egy kis erőgyűjtő pihenőre is.
 
Vác,4 szuper bicikliút bár Budapesthez közel van, ám – talán épp ezért – mégis kevesen ismerik. Pedig érdemes egy kicsit körbenézni itt, megcsodálni a hangulatos főteret, a barokk templomokat, a székesegyházat vagy hazánk egyetlen diadalívét, melyet Mária Terézia tiszteletére építettek a város polgárai. Utunk során keresztülhaladunk a Dunakanyar meseszép falvain, Verőcén, Kismaroson, Nagymaroson és Zebegényen is.

Nagymarost már királyaink is kedvelték, Károly Róbert például gesztenyefákat ültettetett ide, melyeknek utódai ma is láthatók, sőt ebben az időben városi rangot is kapott a település. Kittenberger Kálmán, a neves Afrika-kutató és vadász is itt telepedett le, háza ma vadászmúzeum.

Zebegény a Dunakanyar gyöngyszeme, ahol túránk végét méltóképp megünnepelhetjük a falu vendégmarasztaló egységeinek egyikében. Javasolt program és remek levezetés egy kis Duna-parti séta is, a csendesen hömpölygő folyó mellett még a világ nagy dolgairól is elmélkedhetünk egy kicsit. Zebegényből óránként jönnek vissza vonatok Budapestre, de tekintettel a hely szépségére, népszerűségére és a főszezonra, készüljünk fel arra, hogy Budapest felé közeledve már meglehetősen szűkös lesz a tér. Persze egy egész napos biciklitúra után ez talán már senkit sem zavar.

Táv: Budapest–Zebegény kb. 60 km. Laza tekerés, pihenőkkel 6-7 óra.

Tipp: Ha már elviselhetetlen a kánikula, egy rövid vízparti kiruccanás is felüdítő lehet. Fedezd fel a Dunakanyart! »

Bővebben: www.dunakanyar.hu »

 3.  Laza tekerés a Körös-völgyben – 1 nap Szarvason és környékén

4 szuper bicikliút A Hármas-Körös völgye hazánk kevésbé ismert tájai közé tartozik, pedig látnivaló akad itt is bőven, és emelkedőből sincs túl sok, ami egy biciklitúra szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható szempont.
Túránk kiindulópontjául érdemes Szarvast választani, ahol a város határában található biztonságos parkolóban nyugodtan otthagyhatjuk autónkat a túra idejére. Innen vegyük az irányt a szomszédos kis falu, Békésszentandrás felé. Az árvízvédelmi töltésen kerekezve feltárul előttünk az ártér a maga erdőivel és virágba borult kaszálóival. A falu egyik legismertebb látnivalója az 1942-ben felavatott duzzasztómű, korának legnagyobb ilyen jellegű építménye volt az országban. Előzetes egyeztetés után egy szakember vezetésével is körbejárhatjuk a duzzasztót, sőt annak belsejébe is bemehetünk. De a falu határában található az ország legnagyobb kunhalma is, melynek közelében egy tanösvény is segíti a környék élővilágának megismerését.

A kerékpárút a 30 km hosszú Holt-Köröst is keresztezi, melyet a XIX. század végén választottak le a folyóról, és lett ezzel Magyarország ötödik legnagyobb állóvize. Szarvas egyik ékessége nyáron igazi szabadidőparkká válik. Van itt szabad strand, lehet kajakozni, és akár egy sétahajó fedélzetén is élvezhetjük a langy nyári szellőt. Szarvas számos látnivalót kínál. Felkereshetjük a történelmi Magyarország közepét, a híres szarvasi arborétumot, a Pepi-kertet, megcsodálhatjuk a holtág partján álló, gyönyörű mocsári ciprusokat is, de érdemes a szomszédos Anna-ligetbe is átkerekezni, ahol a Körös–Maros Nemzeti Park látogatóközpontja és sziesztára csábító, óriási tölgyfák várják a látogatókat.

Táv: Szarvas–Békésszentandrás (duzzasztó)–Gödény-halom–Szarvas 35-40 km. Kényelmes tempóban 4-5 óra.

Tipp: Családi hétvégék, biciklitúrák, madármegfigyelés, csónakos kirándulások – ezt kínálja a Körös–Maros Nemzeti Park. A temérdek látnivaló közül ajánlunk most néhányat. »

Körös–-Maros Nemzeti Park »

 4. Dombra fel, dombról le – 2 nap az Őrségben

A biciklisek igazi Mekkája, ahol nemcsak kiváló túraútvonalak, kellemes dombok és még kellemesebb lejtők vannak, de a jó kondiban lévő túrázókat kerékpárkölcsönzők, sőt kerékpárbarát szálláshelyek is várják. Akik Őriszentpétert választják bázisul, innen kiindulva hosszabb-rövidebb csillagtúrára indulva bebarangolhatják az egész Őrséget és a Vendvidéket.

Az Őrség tipikus településrészei a néhány házból és a hozzá tartozó gazdasági épületekből, udvarokból álló szerek. A községeket általában 2–4 szer alkotta. Az egyik legismertebb ilyen település Szalafő, melynek egyik leglátogatottabb szerén, Pityerszeren található a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – ide mindenképpen érdemes egy kitérőt tenni.

4 szuper bicikliút

Kedvet kaptál? További szuper bicikliutak kezdőknek és haladóknak itt! »

A túrák során kellemes kikapcsolódást nyújthat a Vadása-tó vagy a Zalalövő közelében található Borostyán-tó. A természeti látnivalók közül pedig az egyik legérdekesebb a fokozottan védett Szőcei-láprét, melyet egy pallósoron keresztül járhatunk be, és szakavatott vezető segítségét is kérhetjük. A 14 hektáros lápréten több különleges, ritka növény is megfigyelhető, például tőzegmoha, tőzegeper vagy a rovaremésztő, kereklevelű harmatfű.

Mielőtt nekifognánk őrségi biciklitúránk szervezéséhez, érdemes az Őrségi Nemzeti Park honlapjára  ellátogatni. Itt több túraútvonalat is találhatunk részletes leírással és ajánlással. Ezt megszívlelve minimálisra csökkenthetjük annak esélyét, hogy az izgatottan várt túra már az első nap után teljesíthetetlen küldetéssé váljon irtózatos izomlázunk és nulla felé tendáló akaraterőnk miatt.

Tipp: Barangolás őrségi tájakon »
   
Őrségi Nemzeti Park »

Fotó: 2testőr.hu
Fotó: 2testőr.hu

Pistyur Vera, a TV2 2testŐr életmódmagazinjának műsorvezetője is gyakran pattan biciklire:

„Egyik kedvenc bringaútvonalam a Duna mellett vezet. Budapestről vonattal szoktunk kimenni Zebegényig vagy Szobig, és onnan tekerünk vissza a városba. Néha megállunk pihenni, teázni a 45-50 kilométeres táv alatt. A túra vége igazi kulináris élménnyel zárul, Felsőgödnél van a kedvenc hekkesünk, akit mindig meglátogatunk.”

Kerékpártúra.lap.hu »
Bicikli.lap.hu »
Túra.lap.hu »

Fórumtippek:
Bringával a Balaton körül »
Biciklit – de milyet? »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top