Szabadidő

Bécs, bor és design – 2 ok, amiért most érdemes Bécsbe menni

Bécs ősszel a bor és a design bűvöletében él: mindkét témának komoly hagyományai vannak, és mindkettő temérdek programot kínál az idelátogatóknak.

Ültetés, gondozás, szüretelés, préselés, illetve tervezés, tanulmányozás, prototípus, piacképes termék: a borok és a designtermékek előállítása esetében is megalapozott szakmai ismeretekre, szenvedélyre és nem utolsósorban ideális feltételekre van szükség. Bécs termékeny talajt kínál a boroknak és a designnak egyaránt, egy szó, mint száz, irány a császárváros, ahol tényleg érdemes elmerülni mindkét témában, különösen most, a magával ragadó aranyló ősz időszakában.

 Bécs, a design fellegvára

A Duna-parti metropolis szeptember közepétől november közepéig számtalan izgalmas programmal és egy nagyszerű, a borhoz kapcsolódó nyereményjátékkal vár – ne hezitálj, pattanj autóba akár már ezen a hétvégén!

Október 1-jétől 10-éig a bécsi designhét keretén belül csodálhatod meg a termék-, bútor- és ipari design legújabb alkotásait – holnap még simán felkerekedhetsz. A legkülönbözőbb partnerekkel történő együttműködésnek köszönhetően – a bécsi múzeumoktól a gyárakon és üzleteken át egészen a világ legkülönbözőbb pontjairól érkező designerekig – Bécs tíz napon át egyetlen hatalmas színpaddá, a design világának központjává alakul át. Az egyedülálló kínálat a történelmitől a kortárs alkotásokig, a designgalériáktól a múzeumokig, valamint az osztráktól a nemzetközi designig terjed.

A bécsi designalkotások állnak a középpontjában a Karlsplatzon található Bécs Múzeum egyik kiállításának is. A „2000–2010 – Design Bécsben” című tárlat a város kreatív szellemiségével és életével foglalkozik, amely az 1990-es években jelentős fellendülésnek indult, és időközben már nemzetközileg is elismertté vált. A bécsi designhét keretén belül megnyíló kiállítás az új generáció termékdesign területén nagyot alkotó képviselőit mutatja be, mint EOOS, Walking Chair, Dottings, Polka és Marco Dessi, valamint az elmúlt évtizedek legkiemelkedőbb fénypontjait ismerteti meg az érdeklődőkkel.

2000–2010 – Design Bécsben
Megtekinthető: 2010. október 7. – 2011. január 9., Bécs Múzeum a Karlsplatzon
Cím: Karlsplatz, 1040 Bécs, www.wienmuseum.at

Az őszi designesemények lezárását az immár 7. alkalommal megrendezésre kerülő „Blickfang” művészeti vásár (2010. október 15–17., Bécsi Iparművészeti Múzeum) jelenti, amely a divat, az ékszerek és a bécsi kézművestermékek terén kínál látnivalókat, amelyek meg is vásárolhatók.

„Blickfang” művészeti vásár
Megtekinthető: 2010. október 15–17., MAK – Osztrák Iparművészeti Múzeum
Cím: Stubenring 5., 1010 Bécs, www.blickfang.com, www.mak.at

Fotó: www.blickfang.com
Fotó: www.blickfang.com

Nyereményeső! A „Bécs, bor és design” akció keretén belül 3×333 üveg bécsi bor és bécsi designerek alkotta 99 műalkotás talál gazdára. A sorsoláson a www.wien.info honlapon keresztül vagy az akciós kiadványban található kupon segítségével vehetsz részt. Az akciós kiadványt beszerezheted a Tourist-Info irodában (Albertinaplatz, 1010 Wien, nyitva 9-től 19 óráig), ahol 9999 azonnali nyeremény is várja a játékban részt vevőket.

Bortermelés Bécsben?

A bor ugyanúgy Bécshez tartozik, mint a Szent István-dóm vagy a lipicai ménes. A komoly hagyományokhoz néhány éve azonban ambiciózus újítások is társulnak.

Bécs a világ egyetlen olyan fővárosa, ahol a városhatáron belül jelentős mértékű bortermelés folyik (2,1 millió liter évente). A mintegy 700 hektáron elterülő bécsi szőlőskertekben összesen 340 vincellér tevékenykedik. A Kahlenbergen, a Nussbergen és a Bisambergen, valamint a Mauerben található szőlőskertek jelentős mértékben meghatározzák a város arculatát, és pozitív hatást gyakorolnak az ökoszisztémára is. A szőlőskertek mindemellett kedvelt pihenőövezetek a helybéliek és az üdülővendégek számára egyaránt.

A rizling, a fehérburgundi, a többféle szőlőből készült dűlőszelektált cuvée (ún. „Gemischter Satz”) vagy a zweigelt ugyanúgy élvezhető a város szélén található hagyományőrző borozókban, mint a belvárosban található divatos éttermekben, amelyek kínálatában egyre meghatározóbb szerepet játszanak a bécsi borok.

Bécs, bor és design - 2 ok, amiért most érdemes Bécsbe menni

A bécsi bortermelés az utóbbi években dinamikus fejlődésnek indult. 2006-ban Rainer Christ, Michael Edlmoser, Fritz Wieninger és Richard Zahel személyében a város négy legjobb borásza fogott össze, és alapította meg a „BécsBor” társaságot, amely kompromisszumok nélkül kötelezte el magát a minőség mellett, és maximálisan bizodalmat helyezett a Duna-parti metropolisban található, egyedülálló fekvésű szőlőskertekben rejlő potenciálba. 2010-ben két további neves bortermelő csatlakozott a társasághoz: a Cobenzl Borgazdaság (Bécs város borgazdasága) és a „Mayer am Pfarrplatz” Borgazdaság.

További információk a bécsi borról, ha közelebbről is megismerkednél velük:
Számtalan egyedi hangulatú „Heurige” (kiskocsma) vár a régi bécsi borvárosokban »
Borozók, borüzletek és borbárok Bécsben »
www.wienundwein.info »
www.wienerwein.at »

Bécs, bor és design

Mikor? 2010. szeptember 15. – november 15.
Információ: Tourist-Info Wien, Albertinaplatz/Maysedergasse sarok, 1010 Bécs, nyitva mindennap 9-től 19 óráig
Bővebben: www.wien.info »

Bécsi designhét

Mikor? 2010. október 1–10.
Bővebben: www.viennadesignweek.at »


Forrás:
Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top