Szabadidő

7 menő síterep egynapos kiruccanásokhoz

Már javában tombol a síszezon, igaz, a hazai hóviszonyok épp rácáfolnak erre a kijelentésre. Mi azért összegyűjtöttük, hova érdemes elautózni, ha egy kis síelésre vágyunk.
Hazai síterepek


Nagyvillám, Visegrád

A visegrádi Nagyvillám pálya a családosok és kezdő síelők ideális helye, ahol már 10 cm magas hó esetén is várják a vendégeket. Síoktatás hétköznap délután és este történik. Ha nincs, vagy véletlen otthon hagyjuk felszerelésünket, nem kell pánikolni, síléc és snowboard deszka helyben bérelhető. Ha csak esténként érnénk rá lecsúszni, akkor sem kell elkeserednünk, mert a pályákat sötétedés után teljesen kivilágítják, így elkerülhetjük a baleseteket is. Akiket pedig nem lehet meggyőzni, hogy kipróbálják a síelést, a helyi szánkó- és bobpályán száguldozhatnak kedvükre.

Fotó: www.visegradsipalya.hu
Fotó: www.visegradsipalya.hu

Árak: A hétvégi egész napos jegy 4500 Ft, hétköznap és esténként pedig olcsóbb, emellett bérletvásárlásra is van mód.
Nyitva tartás: minden nap 9–22-ig (a pálya cikkünk írásakor épp nem üzemel – mindenképp érdeklődjünk az aktuális hóhelyzetről, mielőtt útnak indulunk.)
Sípályák hossza: 1,7 km
Szolgáltatások: sí- és snowboardkölcsönzés, síoktatás, szánkópálya, snowboardugratók, tubingpálya, büfé
Extra: Ha kifáradtunk vagy meguntuk a síelést, érdemes elsétálni a közeli Királyi Palotáig, ahonnét gyönyörű kilátás nyílik a Dunakanyarra.
Infó: www.visegradsipalya.hu »

Bánkút

Miskolc közelében, a Bükki Nemzeti Parkban található a kezdőknek is alkalmas sípálya, amely 800-900 méter magasan fekszik a tengerszint felett. Kitűnő hétvégi programként ajánlott a gyakorlottabb és a kevésbé járatos síelőknek is, mert a pályarendszerhez 2 könnyű tanulópálya is tartozik, és a kezdők gyakorlásában egy úgynevezett bébilift segít. A síterepek átlagosan 3 km hosszúak, fekete, piros és kék színnel jelölt pályákon próbálgathatjuk a tanultakat. Jó hír a hó szerelmeseinek, hogy ha itt decemberben leesik, az általában március végéig meg is marad, így bő 3 hónap alatt alkalmunk adódhat kipróbálni a síelésen kívül még akár a sífutást is.

Fotó: www.bankut.hu
Fotó: www.bankut.hu

Árak: Magyarország egyik legszebb pályájára a belépő egy napra 4000 Ft, amely egy egész napos ottlét során garantáltan megtérül.
Nyitva tartás: 9.00–21.00 (a következő jelentősebb havazásig a sífelvonók nem működnek)
Sípályák hossza: 3 km
Szolgáltatások: sífutópályák, szánkópálya, sí- és snowboardszerviz, síoktatás, kölcsönző
Infó: www.bankut.hu »

Zemplén Kalandpark, Sátoraljaújhely

Magyarország leghosszabb műanyag borítású sípályája található a Zemplén Kalandparkban, ahol az év bármely napján kipróbálhatjuk a síelést. A pályához tartozó libegő 19 perc alatt visz fel minket a Magas-hegyre, ahol megcsodálhatjuk a zempléni hegyeket és a Bodrogközt. A sípályára egy speciális hótömörítő berendezés készíti a havat, így a hely teljesen alkalmas nemzetközi síversenyek megrendezésére is. Ha már fagyhalálközeli állapotban éreznénk magunkat, a sípályák tövében forró italok várják a hideg kezeket. A parkban találunk még téli–nyári bobpályát, hófánkpályát és 3 szintes kilátót a természetkedvelőknek.

Fotó: ujhelyisiiskola.hu
Fotó: ujhelyisiiskola.hu

Árak: Az árak nem vészesek, egy délutáni jegy például 2770 Ft, délelőtt még ennél is olcsóbb, 1380 Ft, így ha van egy szabad délelőttünk, érdemes nekivágnunk a kalandoknak.
Nyitva tartás: 10–16 óra, esti sízés csak előzetes bejelentkezéssel.
Sípályák hossza: 1,9 km
Szolgáltatások: síkölcsönző, bobpálya, szánkó- és sífutópálya, hófánkpálya, büfé
Extra: A Síházban Sítörténeti Múzeum működik – érdemes itt körülnézni.
Infó: www.zemplenkalandpark.hu »

 Szlovákia


Chopok észak – Jasná


Jasná az Alacsony-Tátra egyik legkedveltebb síközpontja, ahová Budapestről autóval kb. négy óra alatt lehet eljutni. A síszezon itt kimondottan hosszú, még áprilisban is nyugodtan nekivághatunk az útnak, ha síeléshez szottyan kedvünk. Az elmúlt években fejlesztések sorát vitték véghez a központban, a felvonók cseréjétől kezdve a pályarendszerig, így igazán modern 8 személyes kabinlift és buborékos ülőszékes felvonók biztosítják kényelmünket. A 25 km hosszúságú pályán összesen 17 lift működik, a hegymagasság pedig elérheti akár a kétezer métert is. A kezdő, számtalanszor eleső síelőknek sem kell aggódniuk egészségük miatt, a központban működő hegyi mentők gondoskodnak az ellátásukról. A  síelésen kívül szaunák melegítik a fázósabbakat, valamint fedett uszodák, fitneszközpontok tartják karban egészségünket, a pörgősebb életre vágyók pedig esténként diszkókban tombolhatnak.

Fotó: www.jasna.sk
Fotó: www.jasna.sk


Sípályák hossza:
25 km
Szolgáltatások: ugratók, sífutópályák, éjszakai síelés, sí- és snowboardiskola, kölcsönző, fedett uszoda, szauna, szórakozóhelyek
Infó: www.jasna.sk »

Chopok dél – Tále

Tále szintén a szlovákiai Alacsony-Tátrában, a Chopok déli oldalán fekszik. Pesttől több mint három óra autóút során juthatunk el ebbe a közkedvelt üdülőparadicsomba. Egynapos programnak kiváló, családoknak, pároknak is egyaránt megfelelő, mert a pályák nagy részét kifejezetten kezdő és középhaladó tudású síelőknek ajánlják. A központban 6 sífelvonó működik, így várakozás nélkül a sípályák tetején teremhet az ember. Ha véletlenül mégsem a mi sportunk a síelés, az üdülőhelyen egy 18 lyukú golfpálya is működik, ahonnan már talán garantált a sérülésmentes hazatérés. A szánkópálya a kisebbeknek, a curling viszont a nagyobbaknak okozhat derűs perceket. Ha az éjszakát is itt töltenénk, a hosszú hétvégéket kedvelők kényelmes hotelekben vagy panziókban bérelhetnek szobát, ehhez magyarul beszélő kapcsolattartókat is találhatunk ott helyben. 

www.tale.sk
www.tale.sk

Árak: egy egész napos jegy az üdülőközpontban 16 euró, gyerekeknek feleannyi.
Sípályák hossza: 2,5 km
Szolgáltatások: síiskola, síkölcsönző és szerviz, szánkó- és curlingpálya, étterem, esti sízés
Infó: www.tale.sk »

 Ausztria


Semmering – Hirschenkogel

A sógorainknál lévő Semmering igazán közel található, a fővárosból röpke három óra alatt ott lehetünk és élvezhetjük a téli napsütést. Az itt található sípályák minden igénynek megfelelnek, akár kezdő az ember, akár nem, sőt még a leggyakorlottabb, sportos síelőknek is tud meglepetéseket okozni. A lesiklópályák hihetetlenül hosszúak, 14 km-en keresztül élvezhetjük a tájat, mindezt zavartalanul éjszaka is, hiszen európai szinten is kivételes a megvilágítás, nemhiába lett Hirschenkogel Ausztria éjjeli síparadicsoma. Akinek már ez is kevés, és még több izgalomra vágyik, próbálja ki a szomszédos Stuhleck síterepet, ahol piros pályák tömkelege várja az adrenalinfüggőket.

Fotó: www.zauberberg.at
Fotó: www.zauberberg.at

Árak: a semmeringi pályák bérletára nem olcsó, egy napra 32 eurót kérnek el.
Sípályák hossza: 14 km
Szolgáltatások: éjszakai síelés, kivilágított lesiklópálya, szánkópálya és éjszakai bárok
Infó: www.zauberberg.at »

Lackenhof am Ötscher

Ez a régi, kellemes hangulatú falucska Alsó-Ausztria legdélebbi településének számít. Pestről csak négy óra autóutat kell kibírnunk, és már meg is csodálhatjuk a havas csúcsokat. Mind a gyerekkel érkezők, mind a sportot kedvelők megtalálhatják itt számításaikat, mivel a pirostól a kék pályáig minden megtalálható. Lackenhofban magyar nyelvű síoktató is dolgozik, így téve könnyebbé a tanulást. A szezon elég hosszú, december elejétől áprilisig is eltart, ezért még bőven akad rá mód, hogy ellátogassunk ide. A passzívabb vendégek sem unatkozhatnak, hiszen több lehetőséget is kínál a hely, a gőzfürdő- és szaunavilágtól kezdve a kirándulóutakig bármit kipróbálhatunk, ami jólesik. Az egyik legérdekesebb program a helyiek szerint a kutyaszánhúzó-verseny, amit érdemes egyszer megnézni, versenyzőként viszont csak a rutinosabbaknak ajánljuk.

Fotó: www.oetscher.at
Fotó: www.oetscher.at

Árak: A síbérlet ára 31 euró, hasonló árkategóriában, mint Semmering.
Sípályák hossza: 19 km
Szolgáltatások: téli kirándulóutak, uszoda, szauna, gőzfürdő, éttermek
Infó: www.lackenhof.at »

Tipp: Mindened a síelés? A vadiúj Síhotelek.hu oldalon minden olyan információt megtalálsz, ami nélkülözhetetlen egy téli kiruccanáshoz. Böngéssz a szállások között és vadászd le a legjobb akciós ajánlatokat! Bővebb infó: www.sihotelek.hu »

7 menő síterep egynapos kiruccanásokhozKülönleges téli tipp: Hószafari Karintiában
Egy jól sikerült, izgalmas szafarinak nem kell feltétlenül az afrikai szavannákra, oroszlánok, antilopok és elefántok közé vezetnie. Kalandos szafarin vehetünk részt a karintiai Bad Kleinkirchheim téli csodavilágában is. »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top