Szabadidő

Hivatalos Néző – Kalendárium

Személyes élmények tévénézés közben, avagy a Hivatalos Néző korábbi tévékritikái egy csokorban. Vigyázat, nagyon őszinte!

Tegyél tönkre tévéműsorokat Te is!»
2012. 01. 17.
Ha benned is felmerült már, hogy jó lenne a kedvenc sorozatod össze-vissza pakolásáért, évad közepén megszakításáért, vagy egyszerűen csak Kiszel Tündéért bosszút állni – itt az alkalom. Legyél te is tévégerilla!

Csatornaváltók: tyúkbelezés Fábryval»

2012. 01. 11.
Adásonként 18 millió forintért igazolt át a közszolgálati tévéhez Fábry Sándor show-műsora. Jut eszembe: akartok tyúkbelezni egyet?

Szilveszterkor tévéztek? Magatokra vessetek»

2011. 12. 28.
Lesz alibi film, “hoppszasza, kisnagysád”, meg az ismétlések ismétlése. És rengeteg Sas József! Sajnos.

Élet az X-Faktor előtt»
2011. 12. 20.
Nem a Megasztárral és nem is a pityergő Keresztes Ildikóval kezdődött a tévés tehetségkutatás. A mai monstre produkciókat sok próbálkozás előzte meg – javarészt nyomtalanul múltak el.

Ki ma az igazán jó humorista»
2011. 12. 12.
Divatok jönnek-mennek, de a vicces tévéműsorokra mindig szükségünk volt és lesz is. A kérdés az, hogy a ma humoristái közül kiből lesz állócsillag, és kinek jut a VV-sztárok szalmalángsorsa.

Pszichopaták a tévében – miért jó nézni őket»
2011. 11. 25.
VV Attilától a mentalistáig, Dextertől a Kemény motorosok bandavezérééig hosszan sorolható a többé-kevésbé antiszociális, sokszor pár szociopata tüneteket produkáló tévés karakterek névsora. Valamiért hihetetlenül népszerűek.

Főzőműsorok mentik meg a világot»
2011. 11. 22.
De legalábbis egy picit jobb hely a világ, mióta divattá lett a gasztronómia, és a sikerműsorokkal új, szerethetőbb celebjeink lettek. Kik ők és mit kaptunk tőlük? 

A tíz legkínosabb dolog a tévében»
2011. 11. 14.
Leadják valaha Delhusa Gjon feleségkereső műsorát? Mire használja a sértett Ördög Nóra az X-Faktort? Fel tudtok idézni egyetlen sikeres és/vagy színvonalas Hajdú-műsort? Íme a cikilista.

Álszent ügyvédek fürdőznek a VV fényében»
2011. 11. 08.
A hétvégén visszakerült a villába VV Eszter, akinek gátlásmentes viselkedésén felháborodott az Ügyvédi Kamara. Talán épp ezért nyerhetett? Mert sikeresen számolt le az álszentséggel?

A 28. helyre volt elég az üveges tánc»
2011. 11. 07.
Megpróbáltuk megnézni a FEM3 közvetítésében a Miss World szépségkirálynő-választást. Olyan negyvenszázalékos eredménnyel sikerült.

Csináljatok olcsó, buta tévét!»
2011. 10. 26.

A kutyafáját neki. Megy ezerrel a spórolás, és szokás szerint a picit is okosabb műsorokat darálják be – az RTL Klubon három is eltűnik. Íme, a javaslataink a további megtakarításokra.

Kovács Ákostól az X-Faktorig: valahol el kell kezdeni»
2011. 10. 17.
Mielőtt belecsapnánk az X-Faktor boncolgatásába, jöjjön egy gonosz videó: 1990, Baja, az ÁSZ című műsor vége, ahol a nagyon fiatal Geszti Péter a nagyon fiatal Kovács Ákost konferálja fel. A bajai emberek eközben halászlét kanalaznak rezignáltan.

Hacktion Oroszlán Szonjával és Hujber Ferenccel: elégséges»
2011. 10. 10.
Meglepetés a köztévétől: a legújabb sorozatukat nézve néha már nem tartottam attól, hogy mindjárt jön egy Ladával végrehajtott autós üldözés, vagy a szereplők beugranak tíz deka párizsiért a kisboltba.

D. Tóth Kriszta izgult, de lenyomta a show-maneket»
2011. 10. 05.
Nem akkora váltás híradósból egy esti show műsorvezetőjévé válni, mint amikor Stahl Judit a Tényekből átlépett a konyhába, de ettől még volt miért izgulnia D. Tóth Krisztának. A kezdet a gyerekbetegségek ellenére biztató.

ÖsszeEsküvők, Való Világ, Aranypart: a lúzer, a főnök és a laza»
2011. 09. 28.
Párhuzamos valóságokat kínálnak a kereskedelmi tévék, ezekből egyelőre kettő úgy-ahogy bejött, egy bukóban van. Unjuk-e már?

Csajos sorozatok: hiányozni fognak?»
2011. 09. 28.
Úgy tűnik, a “női sorozatok” műfajából az elmúlt tíz évben kihozták, amit lehetett. A Született feleségek az utolsó évadra fordult rá, és a pályatársak is kínlódnak.

A katedrális: egy majdnem elrontott sorozat»
2011. 08. 31.
A TV2 csütörtök este kezdi vetíteni azt a minisorozatot, ami Ken Follett legnépszerűbb regénye alapján készült. Az első negyedóra után ne kapcsoljatok el, a végére nagyon jó lesz!

Egyre megalázóbb, egyre veszélyesebb valóságshow-k jönnek»
2011. 08. 26.
Ha meghalsz, vagy AIDS-vírussal fertőződsz meg, a televízió azért sem felelős. Írd alá és te leszel az új valóságshow-sztár. De minek?

Időutazás a gyilkossal – Döglött akták»
2011. 08. 13.
Amikor tizenhárom év után végre gyanúsított kerül a Fenyő-gyilkosság mögé, amikor húsz év elteltével is csak konspirációs teóriákat ismerünk Farkas Helga elrablásáról, akkor nagyon magyarázni sem kell, miért a Döglött akták az egyik legnézettebb sorozat.

A legkeményebb rendőrnők»
2011. 07. 19.
Újabb macsó territórium dőlt meg az elmúlt másfél-két évtizedben: a rendőrös tévésorozatokban a nők kiszabadultak a titkárnői asztal mögül, járőröző, nyomozó, tökös csajok veszik fel az egyenruhát vagy villantják a nyomozói jelvényt. Itt egy toplista a legkeményebbekről.

Hulladék a legfölsőbb szinteken Alekosszal»
2011. 05. 17.
“Vannak műsorok, ahol semmi értelme finomkodni a minősítésekkel. Alekosz párkereső műsorát a külföldi szaknyelv úgynevezett »trash« műfajként szokta azonosítani, és valóban, ez szemét.” Heti tévékritika a Hivatalos nézőtől.

Az elfogadásra tanító Düsseldorf! Ilyen volt az Eurovízió közelről»
2011. 05. 16.
Németország túlzás nélkül a világ egyik legnagyobb show-ját rendezte meg Düsseldorfban. Szerencsére fogalmam sincs, milyen volt idén a tévében a nemzetközi dalpárbaj, mivel élőben, a hatalmas Esprit Arénában szurkoltam végig.

Időjósok vs. meteorológusok: jó csajoknak vagy komoly férfiaknak hiszünk»
2011. 05. 10.
Tizenöt éve még elképzelhetetlen lett volna, hogy a nézők egyik fele egy-egy merészebb dekoltázst figyelve, másik részük pedig a stylist által kreált ruha-összeállítást kritizálva marad le a meteorológiai hírekről. Hosszú volt az út Vissy Károly Jókai-arcszőrzetétől Gaál Noémi miniszoknyájáig.

A Comedy Central bemutatja»
2011. 05. 03.
Ha a Showder Klub a molekuláris gasztronómia jegyében pörgő szuperdivatos étterem, akkor A Comedy Central bemutatja a hátsó udvarban főzött bográcsgulyást. Nem olyan menő, nem olyan centire kiszámolt, nem is olyan profi – de talán épp ezért szerethető.

Tippek a tévéből: hogyan legyünk öngyilkosok?»
2011. 04. 26.
A tévé ad példát, ha divatosan akarunk felöltözni, ha nyári programot tervezünk, ha új recepteket próbálnánk ki; a tévé eligazít, hogy milyen zenék és filmek a menők, a tévé a gyerekneveléstől a párkapcsolati problémákig mindenbe beleszól. De hat-e a tévé, illetve általában a média azokra, akik az életüket készülnek eldobni maguktól?

Csillag születik és társai: kell-e nekünk ennyi tehetségkutató?»
2011. 04. 19.
Öt Megasztár után, arccal a harmadik Csillag születik felé, két X-Faktor között indokolt a kérdés. Van-e és elfér-e ennyi “tehetség” nálunk? Indokolt-e egymásra ereszteni a tehetségkutatókat és teremtményeiket?

Csak ezt ne lássa senki a Barátok köztből!»
2011. 04. 26.
Hosszú vándorlás után, a TV2, M1, M2, Comedy Central, majd Cool Tv után most Viasat3 ad helyet az egyik legolcsóbb és egyben legokosabb szórakoztató műsornak. A Beugró épp Beugró Plusz néven éli túli a kereskedelmi tévézést.

A Nagy Duett: egyelőre elég pici»
2011. 04. 12.
Lássuk be, túl magasan voltak az elvárások – nem kellett volna a TV2 új műsorától valódi zenei élményt, pláne a szórakoztató műsorok megújítását várni. Kár érte.

A híradók véres valósága: kell ez nekünk»
2011. 04. 05.
Bár az RTL Híradója sem megy a szomszédba némi borzalomért, de ez semmi ahhoz képest, hogy a TV2 Tényeknél konkrétan húsz percet kell várni az első olyan hírre, amit mindenki túlélt. Nem hiszem, hogy tényleg erre van szükségünk.

Nem túl okos emberek, meztelenül az Édenben»
2011. 03. 29.
Röviden ennyi a forgatókönyve az Éden Hotel című műsornak. Ja, meg párcsere és Horváth Éva. De mielőtt kiátkoznánk a fene nagy intellektuális fölényünkben, vegyük észre: belőlünk nőtt ki ez is, mint fatörzsből gyenge ága.

Régi jó sorozataink… Meg a bénák»
2011. 03. 22.
A Szomszédok és a Dallas, az Angyalbőrben és a Kisváros, Öregberény és Frici, a vállalkozó szellem, Két férfi, egy eset és Az öreg – a retroszériákat napestig sorolhatnám, de most csak pár érdekesebb, jelentősebb vagy vacakabb darabot emelek ki.

Az 5 legközhelyesebb hazugság a tévézésről
2011. 03. 16.
Te is unod már a tévékritikák alatt azokat a hozzászólásokat olvasni, amiben a tévénézőket hülyézik, vagy felhúzott orral közlik, hogy ők ezeket a szereplőket nem is ismerik? Neked is eleged van abból, hogy egy baráti beszélgetés során szükségszerűen konzumidiótának tűnsz, mert szoktál tévézni, sőt még kedvenc műsorod is van?

Zsaruvér: az újraértelmezett Magnum-bajusz diadala»
2011. 03. 08.
Női ismerőseim a Facebookon minden péntek este elragadtatott bejegyzések tömegét írják egy krimisorozatról – amit (és innentől érdekes a dolog) én is imádok. A Zsaruvér az utóbbi évek legnagyobb húzása.

Tévedtem, a Való Világ sikeres»
2011. 03. 01.
Amikor elindult a Való Világ, azt állítottam, hogy semmi szükség egy ilyen műsorra, és hatalmas bukás lesz. A beköltözések nézettségi adatai még engem igazoltak – azóta viszont kiderült, hogy súlyosan tévedtem.

Kiló fuksz és cigánygulyás»
2011. 02. 22.
Vasárnapi ebéd előtt (közben) néztem meg Bódi Margó főzőműsorának legutóbbi epizódját. Étvágygerjesztő, naiv és vicces.

Bazinga! »
2011. 02. 15.
Az Agymenők sorozat alapkoncepciója elsőre őrültebb öngyilkosságnak tűnik, mint Király L. Norbit CD-borítóra tenni. Szemtelen, forradalmár dolog a sztereotip sorozatszereplőkre kicsit sem hasonlító, göthös geekekről szóló szériát forgatni – de pont ezért nagyon jól működik!

Nem rém rendes, hanem modern család – és nagyon jó! »
2011. 02. 08.
Egy időben Dunát lehetett rekeszteni a vicces sorozatokkal, a Jóbarátok és az Egy rém rendes család óta mindenki ebben a műfajban akart nagyot dobni. Túl sok vacak próbálkozás után végre itt van valami okos és tényleg vicces darab, a Modern család.

A legcsajosabb krimisorozat: Hawaii Five-0 »
2011. 02. 01.
Gyönyörű képek a napfényben úszó Hawaiiról, okos sztorik, pörgős akciók, vicces beszólások – és a jól izmolt főszereplő minden részben félmeztelenre vetkőzik. Ez a sorozat csajoknak készült, de én is szeretem.

Kötelező tananyag: Jamie belevág! »
2011. 01. 25.
A kócos, egyre apukásabb, laza brit fiú most Marokkó, Spanyolország, Svédország, Olaszország, Franciaország és Görögország tájegységeit “főzi végig”. Megint egy műsor, amitől egyszerre leszek irigy és éhes.

Igazi felnőtt szórakozás: Gengszterkorzó »
2011. 01. 18.
Az ostoba tiltások mindig nagyobb kárt okoznak, mint az, amit betiltanak. Az alkoholtilalom ágyazott meg az Egyesült Államokban a szervezett bűnözésnek – de legalább születtek marha jó filmek és sorozatok a nyomán. Ilyen a Gengszterkorzó is.

Mokka, tv2, SMS-csík »
2011. 01. 11.
Mindig valami mély, beletörődő szomorúság vesz erőt rajtam, mikor reggelente a tv2-re kapcsolok. Gyászolom az esélyt, hogy legyen egy olyan műsor, ami hozzáad valamit a napom kezdetéhez.

Ki szúrta el (és ki mentette meg) a szilveszter esti tévézést? »
2011. 01. 04.
Nem úgy volt régen, hogy az évben ezen az estén nevettünk a legtöbbet? Nem a szilveszteri műsorokat ismételték aztán egész januárban, nem ez volt a téma mindenhol? Nem erre az estére gyúrt a tévéknél mindenki, aki vicces, aki jól énekel, nem erre a napra időzítették a legjobb formát?

Karácsony: a tévéműsor mindegy »
2010. 12. 22.
Ahogy karácsonykor nem követelem apám halászléje helyett a molekuláris gasztronómia csodáit (oké, azt máskor sem), ahogy ilyenkor a giccsesen-hagyományosan gyönyörű karácsonyfa helyére sem álmodok modern lakberendezési tárgyakat, úgy a tévéműsor is jó, ahogy van.

Szappanoperák: az ostobaság ünnepe »
2010. 12. 14.
Ez az a műfaj, amiben nincs “jó”, nincs “minőségi”, nincs “kivétel”. A latin szappanoperák sora olyan, mint a mulatós fellépők a Budapest tévében: borzalmas volt Jusztina Csepelről, borzalmas a Vőfély Zsiga, borzalmas lesz az őket követő Tucc Tucc Tibor is.

Való Világ: minek? »
2010. 12. 07.
Tanácstalan voltam, amikor bejelentették, tanácstalan voltam, amikor elindult, és tanácstalan vagyok most is, a beköltöző játékosok sorát szemlélve. Minek ez az egész, kinek-minek készül a Való Világ negyedik része?

 
 
 

Vészhelyzet: utolsó vágások, utolsó öltések »
2010. 11. 30.
Mindjárt nálunk is vége A Csupa Nagybetűs Sorozatnak. Búcsúzzunk el méltó módon a sürgősségi osztálytól!

Anya csak egy van – de néha elmehet továbbképzésre »
2010. 11. 23.
Egy feleséghez, pláne egy anyukához nincs próbaidő meg visszaváltási garancia. Így is van ez jól. A Feleségcsere című műsor sem állítja ennek ellenkezőjét – csak annyit, hogy néha érdemes más szemével is megszemlélni a hétköznapjainkat.

Vámpírok. Menők. »
2010. 11. 16.
Egy mai kamasz talán azt hiszi, valami egészen új divatnak hódol, amikor a True Blood vagy a Vámpírnaplók egy-egy részét nézi a tévében, vagy pláne a Twilight-trilógiát a moziban… tegyük őket csalódottá, egyúttal pedig vértezzük fel magunkat a szükséges vámpírismeretekkel!

Glee: sztárok leszünk! »
2010. 11. 09.
Hiszem azt, hogy egy sorozatról akkor tudjuk meg a legtöbbet, ha megismerjük annak rajongóit. Mások kattannak rá egy brazil borzalomra, mint a helyszínelős vérfürdőkre, és megint mások rajonganak a Glee-ért.

X-Faktor: A csúnya fiúknak is van szívük »

2010. 11. 03.
Ha van valami, amiért igazán szeretni lehet az RTL tehetségkutató műsorát, az a bátorság, amivel átlépi a fiúbandás-popcsillagos kliséket, és olyanokat emel fel, akiket az ostoba felszínesség eddig távol tartott a képernyőtől.

Ezek megőrültek? Nem, ez a szakmájuk »
2010. 10. 26.
A TV2 huszonnégy “celebet” hoz kínos helyzetbe legújabb műsorában. A koncepció és a megvalósítás egyaránt bazári, mégis innen küldök egy meleg, baráti ölelést a csatornának: helyettünk is teszitek!

Családépítés, álomépítés »
2010. 10. 19.
Tévék! Van pénzetek, vannak nézőitek, segítsetek! Ahogy a Viasat3 és az Álomépítők.

Konzervatív gyilkosságokat! »
2010. 10. 13.
Agatha Christie mindig is az egyik legfontosabb érvem volt, ha azt kellett megindokolnom, hogy a hulláknak igenis helyük van a tévében. Ezt a missziót most a Story TV4 viszi.

10 év 10 nap alatt: a tévében rondák vagyunk »

2010. 10. 05.
Az átlagember szükségképpen ronda, ha a tévében mutogatott ideálokhoz mérjük. De akarunk-e rájuk hasonlítani?

Édesnégyes: szomorú társkereső celebek a tévében »
2010. 09. 21.
Halk, lemondó legyintéssel kínlódja végig a kritikus a TV2 legújabb társkereső műsorát. Utólag már látni, hogy esély sem volt átvinni a lécet.

Oszladozó hullák, okos nők, vicces dialógusok. Imádod! »
2010. 09. 14.
Ritkán látni ilyet: egy kezdetben uncsi, irreleváns, végiggondolatlannak tűnő sorozat gyönyörűen kibomlik, és hirtelen tud mindent, amiért érdemes a tévé elé leülni. A hülye cím ellenére a Dr. Csont kiváló széria.

Háború: X-Faktor vagy Megasztár? »
2010. 09. 03.
Egymásnak feszültek a tehetségkutatók, alig győztem kapcsolgatni szombaton. Mint a bölcsességfogam és a bal alsó hetes: olyan szűk helyre akarnak benőni, ahol csak egy fér el.

A sorozat vége: ünnepeltél vagy káromkodtál? »
2010. 08. 31.
Évekig, minden héten ugyanakkor leültél a tévé elé, lassan többet tudtál a szereplőkről, mint a munkahelyeden bárkiről, rajongtál és gyűlöltél, drukkoltál és átkoztál, miközben végig azt találgattad: mi lesz a vége? Hogy zárják le?

Club Rotation, avagy csúfoljuk ki a vidéki diszkókat »

2010. 08. 24.
Ha azt gondolom, hogy a VIVA zenecsatorna műsorai és műsorvezetői a tizenéveseknek mutatnak példát, akkor a Club Rotation a lehető legrosszabb példa, amivel szinte csak a baj van. Gondolkodni kéne kicsit, fiúk.

Szívtipró gimi? Tuti gimi? Beverly Hills? Ti melyikbe jártatok? »

2010. 08. 17.
A gimis sorozatok évtizedek óta kedvencek Magyarországon is. Minden korosztály máshoz méri magát: van, akinek a Beverly Hills 90210 volt a viszonyítási alap, másnak Parker Lewis vagy épp a Tuti gimi.

Hogyan NE tudósítsunk a fesztiválokról? »
2010. 08. 10.
Végre már nem csak a mocsokban fürdőzést mutatják a tévében, ha egy-egy nyári fesztiválról tudósítanak. Pedagógiai jelleggel erősítsük azért meg, mi az igazán tisztességtelen a kivonuló forgatócsoporttól.

Égig érő fű – rekviem a gyerekfilmekért »
2010. 08. 03.
Egyidős velem az egyik legcsodálatosabb gyerekfilm – és most kivételesen nem gondolok bele, hogy a ma születő gyerekekkel “egy időben” milyen film jön ki a mozikból.

Megveszem ezt a nőt… »
2010. 07. 27.
…és megalázom, sőt magát alázza meg, hülyét csinálok belőle, amolyan prostituáltat akár. Ez a rövid összegzésem a “feleségkeresős” műsorokról.

Megbukott műsorok temetője »
2010. 07. 13.
Nem szükségszerű, hogy a turkálóban csak szakadt és koszos ruhákat áruljanak; nem szükségszerű, hogy a leértékelt virsli zöld legyen – ahogy az sem, hogy a Poén! nevű csatorna ilyen áporodott és lehangoló legyen.

Egy lépés előre: a legjobb szappanopera »
2010. 07. 06.
Még a paradicsomos káposztát is jobban szeretem, mint a latin szappanoperákat, de van egyetlen kivétel. Egy lépés előre, szaltó, spárga, zene, szerelem. Nézzétek ti is!

Fald fel Amerikát! »
2010. 06. 29.
Mennyország ez, dinnyényi bucikkal, pirosra sült húspogácsákkal, szupercsípős szószokkal. Ha be akarsz kukucskálni, kapcsolj a Spektrumra, és fald fel Amerikát!

Mire jó ez a bunkó a konyhában? »
2010. 06. 22.
Ha én nyertem volna meg a lottóötöst, kibérelném Gordon Ramsay-t egy hónapra. Annyi lenne a dolga, hogy eljön velem a belvárosi éttermekbe, egy-egy iskolai menzára, esetleg rendelünk házhozkaját is – és minden alkalommal irtózatos botrányt csinál.

Szomszédok: azóta se találtak ki jobbat »
2010. 06. 15.
Végtelenül elfogult, a tényekre fittyet hányó, művészeti szempontokat nem mérlegelő dicshimnusz következik, melyben felmagasztalom Lenke nénitől, Taki bácsitól Gábor Gáborig az egész szappanoperát. Kivéve Etust.

A hivatalosan is legviccesebb csatorna »
2010. 06. 08.
A magyar kereskedelmi televíziózás utóbbi éveinek legambiciózusabb vállalkozása kétségkívül a Comedy Central elindítása volt. Ha kicsit felemás is az eredmény, kicsit döcögős is még a megvalósítás, mégis megemelem az összes kalapom Litkai Gergely főszerkesztő előtt.

Három hülye hajnalban »
2010. 06. 02.
Mit keresel karikás szemmel a tévé előtt? Buliból hazaesve, vagy az utolsó, összefolyó betűkből kibogarászott tétel után, esetleg álmatlanság miatt került a kezedbe a távirányító? Miért nem alszol inkább?

Simpsons – húsz év után »
2009. 12. 17.
Anyu a Playboyban, a család egy ünnepi bélyegsorozaton az Egyesült Államokban. Két évtized folyamatos siker: mi a titka a Simpson családnak?

Tévézik a család »
2009. 05. 29.
Szakadjunk le a műmájer képernyőbojkottról, a tévézés is lehet családi program! Igenis tévézhet a gyerek: okosan megválasztott műsorokat – és mindig a szülővel együtt – lehet, sőt szerintem kell is nézni.

Vajon ki lesz Joshi utódja? »
2009. 05. 26.
Éberség, hölgytársak! Az sem mindegy, hogy ki-mi kerül a pofozkodó fogatlanok helyére. Íme pár javaslat, mivel tölthetnék ki a “sorselemző” utáni űrt.

Reklámterror: én úgy mondom, hogy omlósz! »
2009. 05. 18.
Ne hőbörögj, mert pont ez a cél. Zacskós kajáról ennyit még soha nem beszéltünk.

A világ legtuskóbb anyukái »
2009. 05. 06.
Szerinted szépségverseny, szerintem kiskorú veszélyeztetése. Szerinted élvezi, szerintem megnyomorítod egy életre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top