Szabadidő

Mi a közös a fókában és a macskában?

Az Északi-tengerben élő fókáknak különösen nagy kihívás megszerezni a napi betevőjüket, hiszen a sötétség és a vízben élő temérdek alga nagyban megnehezíti a dolgukat. A legfrissebb kutatások szerint a fóka is a bajuszával érzékel. Akár a macska.
 a kép nagyobb mint 150px!
 Frizuráról és születésről – a fák között

A tengeri emlősök a bajszukkal a víz áramlásának legfinomabb változásait is észlelik. Amikor halakra vadásznak, nem a szemüket használják a zsákmány helyének meghatározására, hiszen az Északi-tenger nem épp a legáttetszőbb és legvilágosabb tenger.

Amikor egy nagyobb hal elúszik a közelben, akkor a mozgásától kicsit megkavarodik a víz. A fókák ezt meg tudják különböztetni a szokásos vízáramlatoktól, és elindulnak, hogy megfogják és megegyék az okozóját. Azt persze nem tudhatják, hogy végső soron megéri-e elindulni a mozgás irányába, de többnyire nem maradnak hoppon. A Journal of Experimental Biologyban megjelent tanulmány szerint speciálisan kiképzett fókák még a különböző evezők formáit is meg tudták különböztetni egymástól, pusztán a bajszuk segítségével. A Rostocki Egyetemen pedig jelenleg két olyan fókával hajtanak végre kísérleteket, akik az orrukkal megnyomnak egy gombot, ha felismernek egy bizonyos alakzatot a vízben. Ők ezeket az úgynevezett hidrodinamikai ujjlenyomatokat bekötött szemmel is képesek észlelni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top