Szabadidő

Papok és koszorúslányok támadnak a moziban

Lepukkant szinglik, időutazás a kilencvenes évekbe, sortban feszítő szupermodell és egy olasz Don Juan vár rád a mozikban ezen a héten. Filmajánló nemcsak a hosszú hétvégére.
 
Menő strandok menőzéshez

Koszorúslányok

Amióta a Szex és New York-széria olyan dicstelenül zárult le a mozifilm második részével, támadt egy apró piaci rés a csajbandás komédiák terén. A bandázós vígjátékokban jártas Judd Apatow úgy gondolta, itt az ideje megalkotnia a saját Carrie Bradshaw-ját, csak az eredetinél jóval közönségesebb és prolibb változatban.

Filmünkben nyoma sincs Manhattan csillogásának, sőt a lánybanda fő tagja, Annie éppen munkanélkülivé válik, és jobb híján kénytelen visszaköltözni az anyjához. A pasik sem állnak éppen sorba egy szál szépfiú kivételével, de ő is csak alkalmi légyottokra használja hősnőnket. Mindennek tetejébe a legjobb barátnője éppen akkor készül kimondani a boldogító igent, amikor ő mélyponton van, ráadásul koszorúslányként is kénytelen helytállni.

Öröm látni, hogy Hollywoodban sem mindenki ugyanazokban az arcokban gondolkodik. Nyoma sincs a mostanában túlzottan elhasznált Kate Hudsonnek, Katherine Heiglnek vagy Anne Hathaway-nek. Kristen Wiig és Maya Rudolph a Saturday Night Live tévéshow stand up komédiásai. Friss és üde arcok, akik jóval természetesebbek, mint a befutott kollegináik. Hála nekik és a jópofa dialógusoknak a film vicces és őszinte csajfilmmé válik, ami a lánybarátságról való sztorizásban csupán egyszer bicsaklik meg: a játékidő közepe táján elhelyezett, hányással és fosással tarkított ruhapróba az esküvői szalonban túl ordenáré ahhoz, hogy itt helye legyen. De az olyan aranyos pillanatok miatt, mint a rendőrnek udvarlás közlekedési szabálysértésekkel, mindent meg tudunk bocsátani.

Tudd, hogy értsd:
A forgatás előtt a szereplők két hetet töltöttek együtt improvizálással, melyek egyes részeit később beépítették a szerepükbe.

Rendezte: Paul Feig
Szereplők: Kristen Wiig, Jon Hamm, Maya Rudolph, Rose Byrne
Eredeti cím: Bridesmaids
A film honlapja: http://www.bridesmaidsmovie.com/
Forgalmazza: UIP-Duna Film


Az igazság ára

Ahhoz képest, hogy a kilencvenes években annyi tárgyalótermi drámával és ügyvédes thrillerrel találkozhattunk, hogy a fele is sok, az ezredforduló óta jelentősen visszaszorult a műfaj. Valószínűleg John Grisham regényei sem úgy fogynak már, mint régen, de nosztalgiázni néha jó dolog. Márpedig Az igazság ára kisebbfajta időutazás: a kilencvenes évek világába repít minket vissza még úgy is, hogy igazából a mában játszódik.

Már azon is csodálkoztunk, hogy Matthew McConaughey-re valaki hosszú idő után ismét színészként, nem pedig meztelen felsőtestmutogatóként tartott igényt. Itt is ügyvédet alakít, mint anno, amikor felfedezték a Ha ölni kellben, és ez nagyon jól megy neki. Laza, kerüli a moralizálást és csak az eredményesség érdekli, de még nála is eljön a pillanat, amikor túl sok a jóból. Amikor egy kőgazdag úrifiút azzal vádolnak, hogy agyba-főbe vert egy prostituáltat, ő lesz a srác védője, de sajnos az egészségesnél mélyebbre kell süllyednie a mocsárban az ügy megoldása érdekében.
A film nagyon cool és agyas. Öröm látni, hogy vannak még rendezők Hollywoodban, akik feltételezik, hogy a nézőknek agya is van. Csavaros krimi ez, ami leköt, mint a legjobb Columbo-epizód, csak jobban néz ki annál.

Tudd, hogy értsd:

Az eredeti könyv írója, Michael Connelly maga akarta, hogy Matthew McConaughey kapja a filmadaptáció főszerepét, ám érdekes módon nem azért, mert tetszett neki a Ha ölni kellben, hanem amiatt, amit a Trópusi viharban nyújtott.

Rendezte: Brad Furman
Szereplők: Matthew McConaughey, Ryan Phillippe, Marisa Tomei, William H. Macy
Eredeti cím: The Lincoln Lawyer
A film honlapja: http://www.thelincolnlawyermovie.com/
Forgalmazza: Pro Video

A pap – Háború a vámpírok ellen

Hollywood játszótere szerencsére elég nagy ahhoz, hogy sok minden elférjen rajta, ezért kár haragudni az olyan filmekért, amiknek semmi értelme. Egy vámpírokat csapatokban gyilkoló übercool pap kb. annyira értelmes dolog, mint egy zombikkal és démonokkal küzdő, sortban feszítő szupermodell. A pap – Háború a vámpírok ellen egyértelműen a Resident Evilhez hasonló gyilkolós látványorgiák rajongóinak szól. A rendező és főszereplője, Paul Bettany már dolgoztak együtt a hasonlóan felesleges Légióban, ahol papok és vámpírok helyett átlagemberek és arkangyalok küzdöttek egymással.

A sztori a Féktelen haragot idézi: egy harcos átverekszi magát a (vámpírokkal teli) poklon is, hogy megmentse egy rokon csajszi életét. Effektparádé 3D-ben futurisztikus motorokkal és szuperharcos papokkal. Ennyi a film és nem több, szigorúan pasiknak.

Tudd, hogy értsd:

A film egy távol-keleti képregény adaptációja.

Rendezte: Scott Charles Stewart
Szereplők: Paul Bettany, Karl Urban, Cam Gigandet, Maggie Q
Eredeti cím: Priest
A film honlapja: http://priest-movie.net/
Forgalmazza: InterCom

Gianni és a nők
A Vénasszonyok nyara után Gianni a fiatalabb korosztály felé kacsingat. Bár tökéletesen elégedett a családi életével, úgy érzi, hogy fel kell szednie egy fiatal nőt, hogy ezzel férfiasságát bizonyítsa. Elkeseredett próbálkozásai komikus helyzetekbe sodorják.

Rendezte: Gianni Di Gregori
Szereplők: Gianni Di Gregorio, Alfonso Santagata, Valeria Cavalli
Eredeti cím. Gianni e le donne
Forgalmazza: Cirko Film – Másképp Alapítvány

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top