Szabadidő

Elsöprő erővel ér véget Harry Potter útja

Nagyon nehéz elengedni valakit, aki a szemünk láttára cseperedett fel. Potter végérvényesen felnőtt, ennek tükrében pedig egyértelmű, hogy a lezárás már nem egyszerű gyerekmese. Igazi háborús eposz készült vérrel, verejtékkel és nagy érzelmekkel. Egy kérdésünk maradt: hány évet kell várnunk a remake-re?

Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész

Elsöprő erővel ér véget Harry Potter útjaHiába akadtak hullámvölgyek (például a negyedik rész) a szériában, a szemüveges varázslótanonc és barátai a szívünkhöz nőttek az elmúlt tíz év során. Ezt használja ki gátlástalanul David Yates rendező (és persze maga az író, J. K. Rowling), amikor Roxfort csatájában mindenkit egybe terel és válogatott eszközökkel küldi őket a vágóhídra. Egy író erejét mutatja, hogy a történet érdekében micsoda hidegvérrel képes elpusztítani olyan figurákat, akik a közönség szívéhez nőttek, és Rowling ebben a legjobbak (legkegyetlenebbek?) közé tartozik. Érdemes tehát nagy adag zsepivel moziba menni, mert szem nem marad szárazon.

A direktor elmondása szerint a legnagyobb hangsúlyt arra fektették, hogy megtalálják a helyes arányt a csatajelenetek és a drámai pillanatok között. Erre nagy szükség volt, hiszen Potterhez nem illett volna, ha úgy támolygunk ki a moziból, mintha épp a Transformers harmadik részét vetítették volna. A kamera nem kapkod, és úgy mutatja be a végzetes utolsó nap történéseit, ahogy kell: epikusan, hangulatosan és elsöprő erejű érzelmekkel. Amikor híres könyvek filmadaptációiról beszélünk, általában azon megy a vita, hogy a film hol maradt alul a könyvélményhez képest. Ehhez képest a moziból kifelé jövet itt az emberek arról áradoztak, hogy a film bizony sok tekintetben rá tudott tenni egy lapáttal a könyvben olvasottakra, mindezt úgy, hogy közben végig hű maradt Rowling szellemiségéhez.

A Harry által bejárt út nemcsak arra volt jó, hogy a kedvenc karakterünk felnőjön, hanem arra is, hogy egy gyerek igazi színésszé váljon. Daniel Radcliffe fel tudott nőni a feladathoz, és az utolsó részben már elhisszük neki, hogy férfivá vált. A záró epizód legnagyobb erénye, hogy az irgalmatlanul látványos csatajelenetek ellenére karakter- és történetközpontú maradt. Az alkotók nem estek bele az „oda még egy robbanást” csapdájába, így hiába ebben a részben vannak a sorozat legjobb speciális effektusai (itt láthatjuk például a franchise legszebb sárkányát), ezek nem uralják a mozit, pusztán csak a történetet szolgálják. Ha Hollywood mindig ilyen mértéktartó lenne, sokkal jobban szeretnénk.

 

Tudd, hogy értsd

Senkit ne tévesszenek meg a látványos csaták és a fantasy-trükkhegyek: a Harry Potter fináléja elsősorban egy gyerek felnőtté válásának története, és azt mutatja be, hogy a felnőtt lét mekkora csalódásokkal és áldozatokkal jár. Érdemes tehát ilyen szemmel nézni.

Rendezte: David Yates

Szereplők: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Ralph Fiennes, Alan Rickman

Eredeti cím: Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2

A film honlapjához kattints IDE!

Forgalmazza: InterCom


 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top