Szabadidő

A 10 leggazdagabb magyar állat

Demján Sándor, Csányi Sándor vagy Klapka György szép vagyonnal rendelkeznek, de becsületesen teljesít Irina, a tehén, Pötty, a macska, és Brian, a kos is. Színészek, versenyzők, szarvasgomba-keresők… Íme, a legvagyonosabb magyar állatok.

A tíz leggazdagabb magyar állat10. Cisco

Faj: kakas
Gazda: Körmöczi Bendegúz
Életkor: 6 éves korában elhunyt
Éves átlagjövedelem: 300 000 forint

Cisco kétségtelenül az egyik legaktívabb színészkakas volt tavalyi haláláig. „Fajtájához képest azzal hívta fel magára a filmesek figyelmét, hogy szelíd volt és bárki megfoghatta – nyilatkozott a gazdi. – Jelre tudott kukorékolni, ami hasznos tulajdonság olyankor, amikor a forog a kamera” – mesélte róla gazdája és idomára. Egyéves korától dolgozott, elsősorban külföldi reklámfilmekben, de a magyar nézők is ismerhetik őt például a Taxidermia című filmből. Utódja, Cisco Junior jelenleg idomítási fázisban van, de már nem kell neki sok idő, hogy a nagy öreg, Cisco nyomdokaiba lépjen.

A tíz leggazdagabb magyar állat9. Brian

Faj: kos
Gazda: Körmöczi Bendegúz
Életkor: 4 év
Éves átlagjövedelem: 400 000 forint

Brian másfél éves kora óta van gazdájánál, aki úgy próbálta meg őt idomítani, mintha kutya lenne. A módszer bevált, és Bendegúz szerint Brian ma már „kutyaként működik és viselkedik”. Igazán népszerűvé egy magyar bulvárlap kampányában vált, de számos reklámfilmben is szerepelt. A szobatisztasága néha még hagy kívánnivalót maga után, de legalább igazi karakter.

8. Angol bulldogok

A tíz leggazdagabb magyar állatFaj: kutya
Éves átlagjövedelme: körülbelül 500 000 Ft

Ebből a falkából lehetetlen egyetlen egyedet kiemelni, különösen, hogy a donorok erőssége épp a névtelenség. Az angol buldogok ugyanis pusztán a fedeztetésükkel jó pénzeket hoznak a gazdájuknak. Ma Magyarországon ők számítanak az egyik legkeresettebb és legdrágább kutyafajtának, és a kölykök eladásával a tenyésztők nem kevés pénzhez jutnak. Persze a költségeik (kutyakiállításokra járás, ápolás) sem kicsik, de a kölykönként 60 000 – 250 000 forintos ár talán kárpótolja őket a nehézségekért.

7. Irina
Faj: tehén  
Gazda: Halász Árpád
Életkor: 8 év
Éves átlagjövedelem: 550 000 forint  

A tíz leggazdagabb magyar állatIrina, a rendkívül szelíd holstein-fríz tehén, ha kell, kilenc órát is kibír csendben állva egy stúdióban. Ezzel a teljesítményével volt képes a hetedik helyig juttatni Halász gazdát. Irinára igazán mindenben lehet számítani: a mai, gépi fejéshez szokott tehenekkel ellentétben szeme sem rebben, ha kézzel próbálkoznak nála. A főleg izraeli reklámokban feltűnő Irina foltjait minden forgatás előtt gondosan lemossák, hogy a fekete igazán fekete, a fehér pedig igazán fehér legyen.
– Egy forgatáson amatőr tehenek várakoztak mellette az istállóban – meséli a tulaj –, a filmesek kérdezték a gazdát, rúgnak-e. Azt mondta: ha rúgnak, rúgnak, ha nem, nem. Nos, csak azért, mert Irina soha nem rúgná meg a színészt, megéri őt háromszáz kilométerre utaztatni.

A tíz leggazdagabb magyar állat6. Kengyelfutó Snow
Fajta: versenyagár
Gazda: Bencze Fanni
Életkor: 4 év
Éves átlagjövedelem: 600 000 forint

Burián László edző segítségével Kengyelfutó Snow ma már nemcsak a magyar, hanem a külföldi agárversenyek sztárja. Mivel hazánkban agárfuttatással pénzt nem lehet keresni, ezért a betevő falatot Kengyelfutó Snow is külföldön (elsősorban angol nyelvterületen) szedi össze, és nincs miért szégyenkeznünk. A magyar agarak ott vannak a világ élvonalában, a tarka és magyar születésű Kengyelfutó Snow pedig egyike a legjobbaknak. 2010 volt az ő éve, amikor három nagyobb versenyt is megnyert. Csak így tovább!

5. Odo
A tíz leggazdagabb magyar állatFajta: border terrier
Gazda: Körmöczi Bendegúz
Életkor: 4 év
Éves átlagjövedelem: 800 000 forint

A Körmöczi-birtok csak az ötödik helyig pihent, de most ismét képviselteti magát a nagyszerű terriernek, Odónak köszönhetően. A kutya igazi castingbajnok, aki szinte minden olyan reklámszerepet megkap, ahol egy elképzelhetetlenül boldog családhoz keresnek egy aranyos kutyát. A filmesek azért imádják, mert gyorsan dolgozik és a fazonja is megkapó. Egészen komplex feladatokkal is képes megbirkózni.
– Az eddigi legnehezebb dolog, amit gond nélkül végrehajtott, az volt, amikor egy levegőben repülő papírlapot kellett a szemével követnie és megugatnia. Nem hangzik nagy truvájnak? Aki dolgozott már kutyával, tudhatja: nagyon is az – mesélte nekünk Odo gazdija.

A tíz leggazdagabb magyar állat4. Pötty
Faj: macska
Gazda: Halász Árpád
Életkor: 5 éves
Éves átlagjövedelem: 900 000 forint
Halász Árpád visszavág, méghozzá egy macskával. A Szentendrei Árvácska Menhelyről származó cicus jelenleg a Katedrális második évadját forgatja, illetve egy magyar filmes szerepre készül. Legutóbb Anthony Hopkins szívébe lopta be magát.
– Amikor a Rítus forgatásán az ébredező színésznek le kellett löknie magáról, véletlenül sem karmolhatta meg a sztárt. Pötty aztán annyira túlteljesítette a feladatot, hogy még egy vágóképre való fújást sem engedett meg magának, hiába vetettünk be még egy dobermannt is a felhergelésére – árulta el gazdája.  

3. Illetmény
A tíz leggazdagabb magyar állatFaj: ügető mén
Gazda: Hajnal Tibor
Életkor: 9 év
Éves átlagjövedelem: 2 600 000 forint

Bár úgy tartják, hogy az ügetőlovak nem keresnek annyit, mint a telivérek, azért akadnak kivételek. A sötétpej színű, magyar születésű Illetmény kilenc év alatt összeszedett több mint húszmillió forintjával simán megállná a helyét a telivérek között is. 41 futamon állt eddig rajthoz, amiből 25-ször győzött. Ehhez még 7 második és 2 harmadik helyezés társul. Máig aktív és magyar rekordtartó – nálunk is dobogós.

2. Városbíró
A tíz leggazdagabb magyar állatFaj: telivér
Gazda: Siklósi Tamás
Életkor: 9 év
Éves átlagjövedelem: 2 900 000 forint
Írországi születésű dobogósunk majdnem olyan eredményes, mint Overdose, mégsem vált „sztárrá”. Két dolog miatt nem futott be a híres vetélytárshoz hasonló karriert: nem szerepelt külföldi versenyeken (ezért eddig „csak” 23 millió forintot keresett gazdáinak), és győzelmeinek sokasága ellenére nem volt veretlen. 49-szer állt rajthoz, amiből 27-szer meg is nyerte a versenyt. Zsinórban ötször diadalmaskodott a legnagyobb hazai sprintversenyen, a Kozma Ferenc Emlékversenyen. 1100 méterről 1200-ra pályarekorddal büszkélkedhet, és kilencéves kora ellenére (ami telivéreknél nagyon soknak számít) még mindig aktív.

1. Feri
A tíz leggazdagabb magyar állatFajta: labrador
Gazda: Bagi István
Életkor: 12 év
Éves átlagjövedelem: 4 200 000 forint

Nem gondoltuk volna, hogy akad Magyarországon olyan állat, amely még Overdose-t is megszoríthatja, és még csak nem is ló. De Feri alaposan kitett magáért. Gazdája elmondása szerint az elmúlt tizenkét évben körülbelül ötvenmillió forintot keresett neki szarvasgombászással. „Ő volt az egyik első kutya Magyarországon, akit betanítottak erre még 1999-ben. Azóta, öt hónapos korától aktív pénzkereső, ezért ilyen kiemelkedőek az eredményei” – magyarázza a büszke tulaj. Feri jelenleg visszavonultan él, és jól megérdemelt „nyugdíját” élvezi. Bagi István elmondása szerint „süket, de nagyon boldog”. Irigyeljük.

 +1. Overdose
A tíz leggazdagabb magyar állatFajta: telivér
Gazda: Mikóczy Zoltán és egy több vállalatból álló konzorcium
Életkor: 6 év
Éves átlagjövedelem: 11 000 000 forint

Overdose igazi legenda, akit sokan Kincsemmel emlegetnek egy lapon, nem véletlenül. Tizennégy versenyes veretlenségi sorozata mára megszakadt, és sajnos már hetedik hely is csúfítja az eredménylistát, ennek ellenére eddig ötvenötmillió forintot keresett gazdáinak, és ha újra formába lendül, a külföldi versenyeken jelentősen növelheti az ázsióját. Angol származása és szlovákiai gazdája ellenére Overdose a lóversenyek szabályai szerint magyarként indulhat, mivel itthon trenírozzák. Fénykorában az eszmei értéke a másfél milliárd forintot is elérte. A sok sérülés okán kissé megtépázott hírnevét októberben hozhatja rendbe egy nagyszabású párizsi versenyen – ez esetben havi rendes természetbeni juttatásai mellett vonzó bónuszra számíthat.


 A bőrük alatt is pénz vankülföldi jó partik
 
Külföldön a gazdag, illetve gazdagon „jövedelmező” állatok ugyanúgy egy másik ligában játszanak, mint embertársaik, a magyar és a külföldi milliárdosok. Az öröklés útján gazdaggá lett házi kedvencek listáját egy német juhász kutya, bizonyos Günther vezeti, aki 372 millió dollárnyi vagyonával tehetősebb, mint a leggazdagabb magyar ember.
Az egyik legnagyobb pénzügyi sikert az első Benji-film hozta – a 39 millió dollárt termelő 1974-es családi film címszereplőjét valójában Higginsnek hívták, és későbbi gazdája egy állatmenhelyről hozta el. Jó döntésnek bizonyult: a film költségvetésének mára majdnem nyolcvanszorosát elérő bevétel sikerszériát indított el, úgyhogy Higgins kölyke vette át a szerepet a folytatásokban.
Szintén jó üzletet csinálhat, aki a versenygalambját a legnagyobb dél-afrikai versenyen indítja – 1,3 millió dollár összdíjazású a tollas küzdelem, igaz, 4299 másik galamb is azon van, hogy győzzön. Az abszolút győztes 200 000 dollárt vihet haza, de kisebb pénzösszegek, illetve autók vigasztalják a lemaradókat. Ha pedig nem gyors az állatunk, legyen művészi vénája: a Tarzan-filmekből ismert Csita lassan nyolcvanadik évébe lép, de még mindig aktív – festményeiért pedig akár 75 fontot is megadnak a fura ízléssel megáldott rajongók.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top