Szabadidő

Magyarország valóságshow-nagyhatalom

Amíg mi, magyarok a valóságshow-inkkal keresztbe-kasul járjuk be Dél-Amerika egzotikus tájait, addig a svédek, a norvégok és a finnek hazánkat találták meg műsoraik helyszínéül. Turistaözön is várható?

 Magyarország valóságshow-nagyhatalomLassan már csak legyintünk arra, ha egy újabb hollywoodi sztár jön Magyarországra forgatni, de az újdonság, hogy már a valóságshow-k készítésekor is gondolnak ránk. Már szeptember eleje óta egy svéd és egy norvég realityt forgatnak a Balaton partján. A Mesterek mestere nagyon népszerű északon. A műsorban egykori és mai élsportolók költöznek össze (esetünkben egy Balaton-parti luxusvillába), és az egymással való élcelődésen túl különféle versenyfeladatokban mérettetik meg magukat. Ugyanazon reality svéd és norvég változatát forgatják párhuzamosan, még a Magyar Turizmus Zrt. is támogatja a produkciókat. Első blikkre ez persze sima pénzkidobásnak tűnik, de ha belegondolunk, hogy a 2009-es, Máltán forgatott évad után megduplázódott az oda utazó skandináv turisták száma, lehet, hogy mégis van ebben ráció. Az évadonként kilenc adásból álló széria részenként kétmillió nézőt vonz Svédországban, és még Norvégiában is eléri az 1,3 milliós nézettséget.

A skandináv „inváziónak” már tavaly is voltak előjelei. 2010 decemberétől az idei év januárjáig szintén magyar támogatással forgott nálunk egy finn gasztro-reality egy magyar származású finn sztárszakács, Sami Garam vezetésével. A celeb az édesapja naplóját követve zarándokolt el az ott szereplő tájegységekre, ahol kipróbálta a jellegzetes ételeket, és maga is próbálta megfőzni őket.

Természetesen nem csak a skandinávok gondolnak ránk. A hazánkban Versenyfutás a világ körül (az eredetiben The Amazing Race) nevű flúgos futam stábjai már többször jártak Magyarországon. Legutóbb idén tavasszal tűntek fel Pilisvörösváron az izraeli verzió munkatársai, de előtte egy-egy stáb dolgozott már Visegrádon, Szentendrén, Budapesten és Egerben is.

Ugyan az első hazai realityk (Bár, Big Brother…) még pont a helyhez kötöttségükről voltak ismertek, ez gyorsan megváltozott. Részben a nyomott árak (Kolumbia és Argentína gazdasága eléggé padlón volt), részben pedig az egzotikus környezet miatt a magyar realityket forgató tévécsatornák figyelme Dél-Amerikára terelődött. Első körben a különféle túlélőmutatványok és extrém feladatok kerültek előtérbe a karib-tengeri sziget természetvédelmi területén forgatott 2003-as Survivor – A sziget esetében, de hiába vezette ezt is az RTL sikergyárosa, Stohl András, a formátum nálunk nem élhetett addig, mint az Egyesült Államokban. Hasonló sémára épült 2005-ben a szintén RTL Klub-os A rettegés foka, csak itt a karib-tengeri sziget helyett Argentína szolgáltatta a helyszíneket, és a résztvevők között már celebek is voltak.

A kettő közé ékelődött be a Mexikó karibi térségében forgatott 2004-es Kísértés is, amiből jobbára csak Debreczeni Zita műaktusára emlékszünk, de már arra is csak haloványan.

Három éve az RTL Klub Celeb vagyok, ments ki innen! című sztárégető trash-cucca vitte el a pálmát, és avatta főcelebbé Benkő Dániel önkényeztető-művészt Argentínában, míg a konkurens TV2 Hargitai Beát küldte harcba Kolumbiában a Senorita Szöszivel, jórészt előre megírt forgatókönyv alapján.

Az utolsó próbálkozás a tavalyi évhez kötődik, amikor a Viasat 3 részéről szintén Kolumbiába importálták a kanos magyar fiúkat és a folyton hányó dubajozó-jelölteket az Éden Hotelben. Hiába volt jó a nézettség, a stáb idén már nem tartott igényt Dél-Amerikára, és inkább az alacsonyabb árfekvésű Siófokra vitték az Aranypart gárdáját. Lehet, hogy ez már egy korszak vége?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top