Szabadidő

Ezt nézd a héten! – Tévéajánló

Retteghetünk a nagybetűs Haláltól, izgulhatunk a kémkedő Tom Cruise-ért, de akár Párizsba is eljuthatunk. Karácsony környéki filmdömping.


Végső állomás

VIASAT3, december 12., 21:15

Ezt nézd a héten! – Tévéajánló

Ha még nem láttad:
A horrorzsáner egyes típusainak sikere nagyban függ attól, sikerül-e kellően karakteres gyilkost találni a filmhez. Úgy tűnik, a nyolcvanas és kilencvenes években a maszkos tinédzseraprítókból jelentős túltermelés mutatkozott, sőt a közönség igényei annyira megugrottak, hogy magára a Halálra volt szükség, hogy új vért pumpáljon a műfajba. A film egy csúnya repülőgép-balesettel indul (amit poénosan meg is idéztek a mozikban szeptemberben bemutatott sokadik részben), de egy pánikolós diáknak hála, néhányan még a felszállás előtt távoznak a gépről. A Halál szerint a kis csipet-csapat megmenekülése nem indokolt, ezért különféle baleseteknek látszó gyilkosságokkal kezdi el beteljesíteni a társaság sorsát, ők pedig próbálnak ellenállni. De mit tehetnének a nagy kaszás ellen?
Miért nézd meg?
Mert a film mesterire fejleszti a „hányféleképpen lehet megölni egy embert?” nevű régi horrormókát, és olyan abszurd halálnemeket kínál, amiktől a néző ugyan megijed, de közben nagyokat nevet a helyzetek lehetetlen mivoltán.
Figyeld!
A lány és a busz „találkozása” a filmtörténet egyik legjobban időzített sokkolása.

Mission: Impossible
TV2, december 13., 21:00

Ezt nézd a héten! – Tévéajánló

Ha még nem láttad:
Hogyan lett az IMF-ből (nem, ez nem a hírhedt Valutaalap, hanem egy titkos ügynökökből álló szervezet) egyszemélyes kémjátszma? Úgy, hogy a klasszikus sorozat főszerepét Tom Cruise-ra bízták, aki nem csapatjátékban, hanem inkább egyszemélyes show-ban gondolkodott. A mozifilm rendezője, Brian De Palma annak idején sok sorozatrajongónál kiverte ezzel a biztosítékot, sőt azt sem nézték jó szemmel, hogy a kedvenc figuráikat a rendező lazán kinyírta vagy gonoszt csinált belőlük a sztoriban, melyben az IMF egy balul sikerült balhé és egy árulás miatt majdhogynem kipusztul. Az idő őt igazolta. Ma már alig emlékszik valaki a sorozatra, Tom Cruise viszont ebben a hónapban negyedszer akciózik mint Ethan Hunt, a lehetetlent nem ismerő ügynök.
Miért nézd meg?
Mert az első rész még nem óriási tűzijátékokkal, hanem egy izgalmas kémtörténettel próbálta lekötni a nézők figyelmét.
Figyeld!
Tom Cruise kötélen ereszkedik le a szobába, aminek a padlója a legkisebb súly érzékelésére beriaszt. Az izgalom a tetőfokára hág.

A nagy Lebowski
Comedy Central, december 15., 20.20

Ezt nézd a héten! – Tévéajánló

Ha még nem láttad:
Nagyvárosi mese egy munkanélküli pacifistáról, aki a bowlingozáson kívül igazából nem akar csinálni semmit, de véletlenül mégis belekeveredik egy csúnya emberrablási ügybe. Mindezt azért, mert pont ugyanúgy hívják, mint egy gazdag fazont, akinek a pénzére vadásznak a rosszfiúk. Klasszikus alaphelyzet egy fekete komédiához, és a filmet leginkább a fantasztikus figurák emelik ki a hasonló produkciók sorából. Még a legnyúlfarknyibb szerepek (pl. John Turturro perverz latin-amerikai karaktere, Jesus) is kiválóan vannak megírva, a zseniális dialógusokon pedig akkor is röhögünk, ha már tizedszer halljuk őket. Megunhatatlan vígjátékklasszikus a Coen fivérektől.
Miért nézd meg?
Mert a filmtörténet leglazább karaktere, Jeff „Töki” Lebowski az élet császára, akit nézve rájövünk, hogy a boldog élet bizony nemcsak a pénzen múlik.
Figyeld!
Töki ruhái megérnének egy stílustanulmányt. Egytől egyig ellenállhatatlan, kinyúlt pizsamákra emlékeztető darabok.

Sírhely kilátással
Duna Televízió, december 16., 21:30

Ezt nézd a héten! – Tévéajánló

Ha még nem láttad:
A romantikus vígjáték és a halál fogalmainak találkozása a Négy esküvő és egy temetés óta már nem számít tabunak, de olyan romkomból, ami ennyire a halált járná körül, biztosan nem találunk sokat. A halál itt azért is mindennapi, mert a film temetkezési vállalkozók között játszódik. Egy párocska boldogsága csak akkor teljesedhet be (a hölgy ugyanis házas), ha a nő egy időre halottnak tetteti magát. Az áltemetés után szeretnének megszökni, de addig még számos akadályt (például a konkurens temetkezési vállalkozót) kell legyőzniük a boldogságukért.
Miért nézd meg?
Az erősen brit fekete humort csak elvétve tudják ilyen ízlésesen keverni a romantikus vígjátékok édeskés világával, a bájos szerelmespárt játszó Alfred Molina és Brenda Blethyn pedig gondoskodnak róla, hogy a filmnek szíve és lelke is legyen.
Figyeld!
A mozik örök főgonoszának, Christopher Walkennek ritkán van alkalma komédiázni, de amikor igen (filmünkben a szakmát megreformálni próbáló temetkezési vállalkozót játszik), akkor mindig lehengerlő.

2 nap Párizsban

m1, december 18., 21:30

Ezt nézd a héten! – Tévéajánló

Ha még nem láttad:
A bájos francia színésznő, Julie Delpy a Mielőtt felkel a napnak és a film folytatásának köszönhetően már komoly gyakorlattal bírt a civakodós, kicsit Woody Allen-es hangulatú nagyvárosi romantikázásban, ezért úgy döntött, hogy az irányítást a saját kezébe véve maga is rendez egy hasonlót. Bár a hatások egészen nyilvánvalók, és Delpy semmi eredetit nem mutat, az érződik, hogy alaposan kifigyelte, hogyan dolgoznak a nagyok. Marion és Jack a lány szüleit mennek meglátogatni Párizsban, de a város a lány exeivel a képben a srác számára nem épp a romantikus oldalát mutatja. Civakodásokból és szópárbajokból áll össze ez a bájosan őszinte alkotás, ami nem egy szerelem fellángolásáról, hanem épp a válság szakaszáról szól.
Miért nézd meg?
Miért is hagynál ki egy szellemes romantikus vígjátékot, ami ráadásul Párizsban játszódik?
Figyeld!
Julie Delpy filmbéli szüleit Julie Delpy valódi szülei alakítják. Az ember valahogy így szeretne megöregedni a szerelmével.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top