Szabadidő

Tetovált lányt választott Daniel Craig

A Tetovált lány anélkül nőtte ki magát kultuszfilmmé, hogy hollywoodi lihegés kísérte volna – egészen idén januárig, amikor terítékre került az amerikai remake is. Kérdés, hogy megérte-e.

A remake szó már önmagában képes hidegrázást előidézni, függetlenül attól, hogy milyen műfajról beszélünk. Egyes feldolgozások viszont inkább várakozást gerjesztenek, nem pedig ellenérzést. Így van ez A tetovált lánnyal is.

2012-re biztos, hogy annak is ismerősen cseng ez a cím, aki nem olvasta Stieg Larsson könyvét, vagy nem látta a 2010-es filmverziót. Ha sikerült szándékosan vagy véletlenül elkerülnünk a szereposztás körüli találgatást és a sokkoló előzeteseket, a készülő film akkor is „szembejött”: még a H&M is készült „tetovált lányos” kollekcióval, biztos ami biztos (bár nem valószínű, hogy a sztorit elnézve mindenáron és mindenben a főhősnő bőrébe akarnánk bújni).

David Fincher (A közösségi háló, Benjamin Button különös élete, Harcosok klubja, Hetedik) neve biztatóan cseng a rendezői poszton, de bele kellett húznia, ha felül akarta múlni a kolosszális svéd sikert. A szereplők kiválasztását nem is kapkodta el, ahogy először a vetítés hosszát sem: az első vágott verzió állítólag 3 óra volt. Aztán mégis úgy döntöttek, rövidítenek húsz percet a hatás kedvéért. Bár A tetovált lány az a fajta film, amely jó időre kiirthatatlanul mászik be a néző bőre alá, azért mégis ráfért volna további fél óra kivágása. Az izgalmat nagyrészt fenntartja, de sokszor mégis pihennénk már inkább, vagy legalábbis a vezérfonalra koncentrálnánk a néhol szétszórt és indokolatlanra nyújtott mellékesek helyett annak ellenére, hogy Daniel Craig és Rooney Mara kettőse valódi figyelmet követel.

A történet szerint Mikael (Daniel Craig), az oknyomozó újságíró egy sajtóper után kap megbízást az idős milliárdostól, hogy derítse ki, ki ölte meg családja egyik, negyven éve eltűnt tagját. A nyomozásban pedig az a hányatott életű hacker lány segít neki, akinek megformálása kedvéért Rooney Mara teljesen megváltozott, és aki nagy hatással volt a színésznőre egész forgatás alatt.

Sok képkockával találkozunk a vetítés közben, amit mi is sokáig hurcolunk majd magunkkal, érdemes az érzékenyebb lelkűeknek és a kiskorúaknak otthon maradni, mert az anális erőszak és a feldarabolt macska csak részleges ízelítő ezekből. Aki viszont szereti az izgalmas nyomozást, a különleges hangulatot és a korrekt munkát, annak érdemes jegyet váltania. Még ha az eredeti verzióra jobban meg is éri.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top