Szabadidő

A Google-nél is olvasták a Toldit

Arany János művének egy jelenete fogadja ma a Google nyitóoldalán a netezőket. Kiderítettük, hogy ezt a cég magyar alkalmazottai javasolták, akik közül az egyiket pont Arany Jánosnak hívják.

Nem ez az első alkalom, hogy a böngésző egy ismert magyar előtt tiszteleg, tavaly megemlékeztek Liszt Ferencről, Szent-Györgyi Albertről és Munkácsy Mihályról is, de a március 15-i nemzeti ünnepre is készültek egy ünnepi emblémával. Igaz, ezeket a magyaros ünnepi logókat azért nem látja mindenki Amerikától Kanadáig, csak az, aki tőlünk netezik.

A Google központjában is olvasták a Toldit

Ezúttal Arany János került sorra abból az alkalomból, hogy a költő 195 éve született. A Toldiból rajzolták meg ehhez azt a részletet, amiben Laczfi nádor pökhendi módon útbaigazítást kér a hőstől:

„Hé, paraszt! melyik út megyen itt Budára?”
Kérdi Laczfi hetykén, csak amúgy félvállra;
De Toldinak a szó szivébe nyilallik,
És olyat döbben rá, hogy kivűl is hallik.

Elolvasták az egész Toldit

Mivel a magyar Google-nél dolgozik egy Arany János nevű ember is, arra tippeltünk, hogy talán ő állhat a háttérben, és olyan nagyot nem is tévedtünk: a mai témát a magyar dolgozók ajánlották. 

Mint a Google hazai irodájától megtudtuk, az ünnepi emblémákat egy illusztrátorokból és mérnökökből álló csapat készíti, ők a kaliforniai Mountain View-ban dolgoznak. A mai logó is kint készült, az egyik grafikus elolvasta a Toldit – persze angolul –, és elkészítette ezt a képet.

Hogy milyen jeles napokhoz készüljön illusztráció, arról az amerikai központban döntenek, de bármelyik alkalmazott adhat ötletet, sőt a felhasználók is. A válogatásnál az egyetlen szempont az, hogy a kiemelt személy vagy esemény illeszkedjen a cég arculatához.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top