Szabadidő

Miért hiányzik Darvas Iván a Rákóczi hídról?

A nemzet színészeinek arcképe díszíti mostantól a Rákóczi hidat. Ám ha valakinek hiányérzete támad, az nem véletlen...

Megszoktuk, hogy hídjaink leginkább szürkék, néha rózsaszínek, de arcok eddig nem fordultak elő rajtuk – hacsak nem szabálytalan graffitibe ágyazva. A budapesti Rákóczi (korábban Lágymányosi) hídon ezentúl egy fokkal kifinomultabb festményeket láthatunk: a Suppré-Neopaint dekorációs csoport (a TűzfalRehab program keretében ők színezték ki a Király utcai játszóteret is) a nemzet színészei közül a már elhunytak arcmását festette a tereptárgy oldalára – a Nemzeti Színházzal együttműködve. A 60 méter hosszú, 4 méter magas felületre nagyra becsült színészeink portréi, nevei, valamint születési és elhalálozási évszámai kerülnek.

Miért hiányzik Darvas Iván a Rákóczi hídról?

Az akció a színház ajándéka önmaga számára – tizedik évfordulója alkalmából. Ám a jelek szerint nem mindenki tekintette ajándéknak a dolgot, egyvalaki ugyanis hiányzik a látványos, fekete-fehér freskóról: Agárdy Gábor, Bessenyei Ferenc, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Komlós Juci, Lukács Margit, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Zenthe Ferenc mellett nincs ott Darvas Iván.

A járókelők más furcsa jelenségeket is kiszúrtak: hol feltűnt egy alak a képen, hol lefestették, hol valaki átkerült a másik oldalra: Raksányi Gellért portréja vándorolt egyik napról a másikra. Ám mint a színháznál elmondták, nincs ezen mit csodálkozni, hiszen a műalkotás még nem teljes, majd csak a hivatalos ünnepségen, március 25-én adják át, addig ne is nagyon nézegessük.

A nemzet színésze/színésznője címet azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolásáért, a nemzeti irodalom tolmácsolásáért, a nemzeti színjátszás fejlesztéséért kimagaslóan sokat tettek. A címet  tizenketten viselhetik, és életük végéig havonta 630 ezer forint díjazásban részesülnek. Az elhunyt tagok helyének „megöröklésére” a cím többi birtokosa tehet javaslatot.

Mint azóta megtudtuk, Raksányinak egy liftajtó állta az útját, ám Darvas Iván hiányát ennél mélyebb ok magyarázza: a család nem járult hozzá a művész megjelenítéséhez. A pontos okot nem tudni, a színház kommunikációs vezetője annyit mondott a Nők Lapja Cafénak: „nem írták alá a papírt”.
Azt sem osztotta meg velünk, hogy vajon a többi kitüntetett rokonai mit szóltak az exponáláshoz: „az, hogy beleegyező nyilatkozatukat adták, mindent elárul” – fogalmaz Gálos Orsolya.

Darvas Iván lánya nem akarta kommentálni a dolgot, egy szűk „nem nyilatkozom”-ot kaptunk tőle.

A 2007-ben elhunyt színész utolsó éveiben visszavonult, szintén nem nyilatkozott a sajtónak. Búcsúztatása sem nyilvánosan zajlott: hamvait családja hazavitte, sokak szerint a művész maga rendelkezett így.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top