Szabadidő

Így kezeld a párod kibírhatatlan rokonait

A családlátogatás a szerelem főpróbájának számít, különösen akkor, ha az ember lánya teli van enyhén idióta francia rokonokkal. A 2 nap Párizsban folytatása remek vígjáték a párkapcsolatokról, de a héten lesz még a mozikban vicces diktátor és magyar utcákon nyomozó Edgar Allan Poe is.
Így kezeld a párod kibírhatatlan rokonait


2 nap New Yorkban

Alig néhány éve, hogy az egyik legvagányabb francia színésznő, Julie Delpy végigveszekedte fél Párizst Adam Goldberggel a 2 nap Párizsban című filmben. A film folytatásában Marion már nem Jackkel, hanem egy új felfedezettel, Mingusszal (Chris Rock) neveli együtt előző kapcsolatából született kisfiát. A szerelmük kikezdhetetlennek tűnik egészen addig, míg Párizsból meg nem érkezik látogatóba a lány apja, a húga és annak szerelme, aki nem mellesleg Marion egy régi exe. Mivel a látogatást épp a lány fotókiállításának megnyitójára időzítik, rövid időn belül teljes lesz a káosz. Dany Boon után jelenleg Julie Delpy számít Franciaország második legviccesebb exportcikkének. Eredetiséggel azért nem vádolnánk, hiszen Woody Allentől Richard Linklaterig sokaktól nyúl, de ezt nagyon ügyesen csinálja. Kendőzetlenül és humorosan beszél a szexről (lásd pl. a lenti jelenetet), nem fél a párkapcsolati problémák boncolgatásától (elhidegülés, monogámia…) és bátran használja a francia–amerikai sztereotípiákat is, de nála valahogy ez mégis ízléses marad. Szenzációs jelenetek (füvezés a liftben, Julie lelkének eladása Vincent Gallónak, halálos betegség behazudása…) váltogatják egymást szerethető pillanatokkal, ráadásul Chris Rock érezhetően izgalmasabb partner (az Obamával folytatott képzeletbeli beszélgetései bravúrosak), mint az első részben Adam Goldberg volt. Tökéletes nyári vígjáték.

 

 

 

Rendezte: Julie Delpy
Szereplők: Julie Delpy, Chris Rock, Albert Delpy
Eredeti cím: 2 Days in New York
Korhatár: 16
Forgalmazza: Budapest Film
Értékelésünk: 4/5

A diktátor
Sacha Baron Cohen, Ali G, Borat és Brüno megalkotója megosztó fazon. A többség vagy imádja, vagy gyűlöli őt. Előrebocsátom, hogy e sorok írója az imádói tábort gyarapítja. A komikus új filmjében Aladeen admirális generális bőrébe bújik, aki a Wadiya nevű képzeletbeli ország diktátora. Aladeenról tudni kell, hogy már a születése után többórás beszédet intézett a népéhez, megnyerte a Topmodell leszek mindegyik évadát hazájában, és ő a főszereplője minden wadiyai filmnek, melyek többnyire híres nemzetközi produkciók remake-jei (pl. Talibános Fanfan). Országának tudósai uránt dúsítanak egy természetesen békés rakétakísérlet kedvéért, ő pedig kifejezetten viccesnek találja a női egyenjogúságot, ami abból is kiderül, hogy amikor a felesége bejelenti, hogy terhes, ő csak annyit kérdez: „Kisfiú lesz, vagy abortusz?” A filmben a diktátor kénytelen New Yorkba repülni, hogy beszédet mondjon az ENSZ-ben, de ott elrabolják, leborotválják uralkodói szakállát, és egy hasonmást állítanak a helyére, Aladeennak pedig egy erősen liberális lány segítségével kell visszaszereznie országa „trónját”. A diktátor című filmben az a jó, hogy nem ismer tabukat. Politikailag annyira inkorrekt, hogy az már rendkívül szórakoztató. Ezúttal nem a Boratban és Brünóban megismert áldokumentarista interjúkkal tűzdelt formavilág köszön vissza, hanem igazi filmmel van dolgunk. Természetesen akik a Boratot és a Brünót is utálták, azok nem most fognak megbarátkozni Sacha Baron Cohennel, de akik eddig is kedvelték, azok A diktátorban az év legjobb vígjátékát köszönthetik.

 

 

 

Rendezte: Larry Charles
Szereplők: Sacha Baron Cohen, Ben Kingsley, Anna Faris
Eredeti cím: The Dictator
Korhatár: 16
Forgalmazza: UIP-Duna Film
Értékelésünk: 5/5

A holló
Kb. másfél éve még attól voltak hangosak a magyar bulvárlapok, hogy John Cusack Budapest utcáin forgatja A holló című filmet, és aki sokat szaladgált a Szobi utca környékén akkortájt, könnyen lehet, hogy látta is a szerep kedvéért hosszabb hajat és szakállat növesztett sztárt. A filmre mostanáig kellett várnunk, de nem mondanánk, hogy megérte. Az alapötlet pedig kiváló. Egy gyilkos tartja rettegésben Baltimore utcáit, aki Edgar Allan Poe műveiből kölcsönöz ötleteket szörnyű tetteihez. A rendőrség megkeresi az írót, hogy segítsen neki a nyomozásban, de az egoista és alkoholista Poe nem szívesen veszi ki a részét a melóból egészen addig, míg szerelme elrablása révén érintetté nem válik. Budapest utcáiból sajnos igen keveset láthatunk, de nem ez a legnagyobb bajunk A hollóval. Krimihez képest elég átgondolatlan a sztorija (tényleg nem volt senki, aki átfésülje a sztorit forgatás előtt???), teli logikai bakikkal és nonszensz történésekkel, ráadásul olyan iramban száguld végig a történet, ami egy jól átgondolt krimi esetében megengedhetetlen. Nem jut idő atmoszférateremtésre, ahogy a karakterek kibontására sem: Cusack sajnos ripacskodik a főszerepben. Az egyetlen tényleg izgalmas dolog a gyilkosságok bizarr kivitelezése marad, de hasonló nyalánkságokat láttunk már a Fűrész-szériában is.

 

 

 

Rendezte: James McTeigue
Szereplők: John Cusack, Alice Eve, Luke Evans
Eredeti cím: The Raven
Korhatár: 16
Forgalmazza: Big Bang Media
Értékelésünk: 2/5

Kalózok – A kétballábas banda
Az Aardman stúdió filmesei, akik a Csibefutamot és a Wallace & Gromitot adták a világnak, a fenti mozik mintájára ezúttal egy 3D-s gyurmafilmben pufogtatták el ragyogó ötleteiket, melynek főszereplője maga Kalóz Kapitány (igen, ez a neve), aki sok-sok év után meg akarja nyerni Az év kalóza versenyt. Mivel a legénysége jobbára balfékekből (férfinak öltözött nő, egy sánta, egy albínó…) áll, az éveken át papagájnak nézett dodója segítheti őt a címhez, amiről Charles Darwin kideríti, hogy egy kihalt faj utolsó példánya. Az angol Viktória királynő (akit a filmben előszeretettel vikiznek le) ugyanis vagyonokért venné meg tőle a madarat, de etikus, hogy egy kalóz egy eladott madárral nyerje meg a versenyt? A Kalózok – A kétballábas banda végig kiválóan egyensúlyozik azért, hogy a gyerekek és felnőttek számára is élvezhető legyen. Gyakran abszurdba hajló poénok (pl. az egyik kalóz egy cet gyomrában érkezik a versenyre) váltakoznak aranyos, néhol gyerekes humorú pillanatokkal, és a film szerencsére van annyira bájos, hogy mindkét célcsoport szívét meghódítsa.

 

 

 

Rendezte: Peter Lord
Eredeti cím: The Pirates! Band of Misfits
Korhatár: 6
Forgalmazza: InterCom
Értékelésünk: 4/5

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top