Szabadidő

Bryan Adams: “Kevesebbet turnézom a baba miatt”

Egyéves gyermeke miatt mostanság keveset van úton, de Budapestet nem hagyhatta ki. Bryan Adamsszel a július 29-ei Budapest Sportaréna-beli koncertje apropóján beszélgettünk.

Bryan Adams: „Kevesebbet turnézom a baba miattAz utolsó Bryan Adams-album, a 11, már négy éve jelent meg. Miből lehet tudni, hogy megérett az idő egy új album megjelentetésére?
Már most is elég új dalom van egy komplett új lemezhez, viszont nem vagyok biztos abban, hogy mostanság albumban kéne gondolkodnom. Sokkal érdekesebbnek találom a dalok egyenkénti kiadását, amiket külön-külön projektekként kezelhetek. Aztán kijöhetnének egyben is, egy lemez keretében… Talán.

Egy éve született meg a kislánya. Megváltoztatta ez a turnézási szokásait?
Már el is vittem őt magammal a japán turnémra, és nagyon élvezte. Örültek a japán rajongók is, valósággal elhalmozták ajándékokkal. Ma sem túl nehéz turnéra mennem, ha rövid az adott turné, de a hosszú, vég nélküli koncertsorozatok már nem az én világom. Egy hónapban maximum tíz napot vagyok hajlandó koncertezni.

Tavaly volt egy különleges koncertje Nepálban. Miért volt fontos, hogy fellépjen arrafelé?
Bangladeshbe voltunk hivatalosak, ahol a krikettvilágkupa előtt léptünk fel, és akkortájt turnéztunk Indiában is. Nepál azon kevés terület egyike a világon, ahol soha korábban még nem volt nagyszabású rockkoncert, ezért mi úgy gondoltuk, hogy jó buli volna fellépni ott. Hihetetlen volt. Bármikor újra visszamennék.

Már öt alkalommal játszott Magyarországon. Milyen emlékei vannak hazánkról?
Rengeteg szép emléket őrzök Budapestről még a nyolcvanas évekből, amikor először játszottunk nálatok. Mindig egy gyönyörű helynek tartottam, ahová feltétlenül érdemes ellátogatni, és azt kell mondjam, hogy ma még sokkal szebb, mint régen.

Mit várhatunk az új show-tól?
Ez a legnagyobb turné, amit a kilencvenes évek közepe óta csinálok. Ekkora show-val azóta sem léptem fel. Egy retrospektív műsorra számítsatok az elmúlt harminc év legjobb dalaival, és persze lesz egy-két újabb szám is a show-ba keverve.

A rendkívül sikeres zenei karrier mellett fotósként is szép hírnévre tett szert. Mi a kedvenc témája, amikor fotózik?
A portrék. A munkáimat bárki megnézheti a weboldalamon.

Adams kiállítása Berlinben
Adams kiállítása Berlinben

A dalai közül melyikre a legbüszkébb?
Ugyanazokat a dalokat szeretem én is, mint a közönség. Nem lehet választani közülük, hiszen mind az én gyermekeim.

Egy interjúban olvastam, hogy utálja a régi videoklipjeit. Miért?
Óh, egyszerűen nem szeretem visszanézni magam… Szívesebben nézem a száradó festéket a falon, mint magamat.

Az, hogy Kanadában született, mennyiben volt hatással a zenéjére?
Vancouver a tökéletes helyszín volt egy zenei pályafutás megkezdéséhez. Akkoriban még rengeteg klub működött, ahol a fiatal zenészeknek fellépési lehetőséget biztosítottak, de ma már ez nem feltétlenül igaz. Az emberek nyitottak voltak az új muzsikákra, és rengeteg tehetséges zenésszel együtt lehetett dolgozni. Összességében nagyon szerencsés vagyok, hogy ott kezdhettem a karrieremet. Szerencsés vagyok, hogy ott lehettem.

Mit gondol a mostanában annyira sikeres tehetségkutatókról, mint az American Idol vagy az X-Faktor? Ez a legjobb módszer az ifjú tehetségek felfedezésére?
Ezek a show-k szórakoztatóak, és azt hiszem, manapság tényleg ez a legjobb mód arra, hogy elindítsd a zenei karriered, hiszen gyakorlatilag rögtön szerződést kínálnak. Viszont azt nem tudom, hogy mennyi művészi szabadsága marad a velük szerződőknek, és azt sem hiszem, hogy az olyan átütő tehetségek, mint a Radiohead vagy Amy Winehouse képes volna a karrierjét egy ilyen kommersz műsorban kezdeni. Manapság sajnos a zenészeknek nincs sok választásuk. Szinte már senki nem kap pénzt azért, hogy dalokat ír, vagy ha igen, az is annyira kevés, hogy még a lakbérre sem elég…

Bryan Adams: „Kevesebbet turnézom a baba miatt”

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top