Szabadidő

Eltartja nővérét a tizenkét éves fiú

Egy svájci kisfiú arra kényszerül, hogy szülők híján egymaga tartsa el felelőtlen nővérét. Jobb híján lopásból. Megható történet a svájci Alpok lankáiról - heti moziajánlónkban.

Nővér
A sífelszerelések manapság egy kisebb vagyont érnek, és ezt jól tudja a tizenkét éves Simon is. Ezért jár fel szinte minden nap a helyi síparadicsomba, hiszen az óvatlan turisták tucatszámra hagyják őrizetlenül méregdrága cuccaikat. Simon nem azért lop, mert unatkozik, vagy mert síelni szeretne (mint később kiderül, nem is tud), de nincs neki mivel. Neki ételre, számlákra és ruhákra kell a pénz. A film címe ellenére a főszereplő valójában nem a srác nővére, hanem maga Simon. Egy fiú, akinek szülői nevelés nélkül nagyon korán kell felnőtté válnia. A film csodásan építi fel a srác ellentmondásos kapcsolatát testvérével, aki felnőtt létére képtelen felelősséget vállalni és normális munkát keresni. A Nővér egyszerre bír a thrillerek izgalmával (a mindennapi lopások képei közben garantáltan nagyon szorítunk majd Simonért) és a drámák feszültségével, ráadásul két torokszorítóan izgalmas sorsot tár elénk. Már az első pár perc után tudjuk, hogy Simon és Louise valami súlyos, sötét titkot őriznek a szüleikkel kapcsolatban, de a kérdések megválaszolására csak az utolsó harmadban kerül sor. Garantáljuk, hogy minden nézőnek le fog esni az álla, amikor a titokra fény derül. Az érdekfeszítő cselekményt csodás színészek (jól jegyezzük meg Léa Seydoux és Kacey Mottet Klein nevét, mert biztosan találkozunk még velük) teszik még bravúrosabbá, ínyencségnek pedig ott van a mostanra szinte elfelejtett X-akták sorozatból maga Scully ügynök, azaz a filmben szőke, hosszú hajjal feltűnő Gillian Anderson, aki egy mellékszerepben bizonyítja, hogy az eltelt évek során csak előnyére változott, és gyönyörűbb, mint valaha.

 

 

Rendezte: Ursula Meier
Szereplők: Léa Seydoux, Kacey Mottet Klein, Gillian Anderson
Eredeti cím: L’enfant d’en haut
Korhatár: 12
Forgalmazza: Mozinet
Értékelésünk: 4/5

Fejvadászok
A skandinávok az irodalomban mostanság már kisajátították maguknak a krimi műfajt, és most úgy tűnik, hogy innen egyenes út vezet ahhoz, hogy a filmiparban is hozzájuk kötődjenek a legizgalmasabb történetek. A tetovált lány-os Stieg Larsson után a skandináv országok második legértékesebb kincsét Jo Nesbø-nek hívják, aki a könyvpiacot már teljesen uralja, de csak most készült el a műveiből az első filmadaptáció. A Fejvadászok fordulatokkal teli történet egy komplexusokkal teli kisemberről, aki folyton próbálja bizonyítani magának és környezetének, hogy nem véletlenül jutott fel a társadalmi ranglétra magas fokaira. Mivel ezt törvényes úton, pusztán a jól fizető állásával nem tudja megtenni, ezért műkincsrablással fedezi a felesége luxusigényeit. Amikor egy új ügyfele egyszerre szereti el tőle az asszonyt, valamint juttatja őt elképesztően nagy kalamajkába, fel kell vennie a kesztyűt. A sztori igazából egy csavarokkal teli üldözés, ahol hősünk próbálja túlélni, hogy egy profi katona vadászik rá. Bár a rendező kissé visszafogta Nesbø regényének bizarr elemeit, azért itt is bőven van alkalmunk elmerülni az abszurditásig fokozott részletekben. Amikor a főhős egy harci kutyát felszúr a traktor elejére, és úgy menekül tovább, vagy amikor autóbaleset közben két kövér zsarut használ airbagként, egészen megdöbbentő pillanatok. A thrillerek és krimik kedvelőinek kétségtelenül a nyár legcsábítóbb ajánlata lehet a Fejvadászok, amiből a hírek szerint már készítik is az amerikai remake-et.

 

 

Rendezte: Morten Tyldum
Szereplők: Aksel Hennie, Nikolaj Coster-Waldau, Synnøve Macody Lund
Eredeti cím: Hodejegerne
Korhatár: 16
Forgalmazza: Vertigo Média
Értékelésünk: 4/5

StreetDance 2
A manapság divatos 3D-s táncos filmek szinte mindegyikét láttam már, de jól jelzi az ilyen mozik maradandóságát, hogy kb. egyikből sem emlékszem semmire, illetve ha mégis, akkor fogalmam sincs, hogy az adott jelenetet melyik filmhez köthetem. A StreetDance-szériát is kb. csak annyi választja el amerikai konkurenseitől, hogy történetesen angolok és németek készítették. Amúgy a szokásos. Lesz egy verseny (most Párizsban), ahol a főhős streetdance-es csávónak össze kell mérnie táncerejét ősellenségével, és a győzelemhez a legtutibb táncosokat kell összeszednie Európából. A nagy táncoskeresés közben pedig szerelmet is talál egy csinos latina képében. Természetesen most sem sikerült olyan arcokat találni, akik egyszerre kiváló táncosok és tehetséges színészek, ahogy a dialógusok színvonala sem javult a korábbi hasonló filmekhez képest. Aki a történet miatt ülne be rá, az felejtse el gyorsan, viszont a táncok most is látványosak (pl. a párnacsatázós ötlet különösen jó). Az egész nem több egy másfél órás videoklipnél, amiben szép emberek riszálják a csípőjüket és ugrálnak nagyokat.

 

 

Rendezte: Max Giwa, Dania Pasquini
Szereplők: Tom Conti, Sofia Boutella, George Sampson
Eredeti cím: StreetDance 2
Korhatár: 12
Forgalmazza: Fórum Hungary
Értékelésünk: 2/5

Szerelem nélkül soha
Prága, Párizs, London, Reims és Montreal, 1964-től egészen 2007-ig. A főszerepben egy anya és a lánya. Madeleine beleszeret egy cseh fiatalemberbe, majd követi őt Prágába, ám a házasság annak ellenére sem nevezhető szerencsésnek, hogy egy kislány is születik belőle. A lány, követve anyja életútját, szintén egy olyan férfiba szeret bele, akibe nem kéne. Filozofálgatás a szerelem természetéről és a rossz választásokról francia módra.

 

 

Rendezte: Christophe Honoré
Szereplők: Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Milos Forman
Eredeti cím: Les bien-aimés
Korhatár: 16
Forgalmazza: CineReal

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top