Szabadidő

Emberéleteket mentett a részeg pilóta

Kirúghatnak, ha alkoholt iszol munkaidőben? Részegen is tudod jól végezni a munkád? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Denzel Washington Oscarra jelölt alakítása a Kényszerleszállásban.
Emberéleteket mentett a részeg pilóta

Egy pilóta egy átmulatott éjszaka után, enyhén szalonspicces állapotban ül be a Boeing gép irányítófülkéjébe. A repülő felszáll, csakhogy egy hiba miatt hamarosan zuhanni kezdenek. Whip Whitaker egy bravúros manőverrel menti a menthetőt, és egy kényszerleszállással földre viszi a gépet. Hatan meghalnak, ám ez még mindig semmi ahhoz képest, hogy a hőstette nélkül több mint száz emberre vált volna halál. A hős azonban nem ünnepeltetheti önmagát. A vérében alkoholt találnak, amiért könnyen életfogytiglani börtönbüntetést kaphat. Ezzel a morálisan igen kettős helyzettel indít a Kényszerleszállás című premierfilm.

Az elvonási tünet sokszor a részegségnél is veszélyesebb

Emberéleteket mentett a részeg pilóta„Ha egy alkoholbeteg nem iszik alkoholt, akkor elvonási tünetei lesznek, ami legalább annyira veszélyes lehet számára a munkaalkalmasságot tekintve, mint amikor ittas állapotban végzi a munkáját. Magam is ismertem olyan orvost, aki fantasztikus képességű traumatológus volt, de ahhoz, hogy reggel be tudjon menni a műtőbe, előtte meg kellett innia egy deci töményet. Ha ez megvolt, akkor úgy operált, mint egy isten. Délben megint innia kellett, aztán folytatta a munkát” – meséli nekünk dr. Zacher Gábor toxikológus. Azonban munkahely és munkahely között komoly különbség van ilyenkor: „Egy taxisofőr elvonási tünetekkel alkalmatlan a vezetésre, ha meg iszik, akkor azért válik alkalmatlanná. Viszont egy irodában, ahová az alkalmazott BKV-val megy és BKV-val jön haza, és reggel vagy délelőtt is iszik egy keveset, de ezt nem veszik rajta észre a kollégák, ettől ő még alkalmas LEHET a munkavégzésre. A repülőgép-pilóta azonban olyan munkakör, ami inkább a taxisofőréhez hasonlítható.”

Kirúgnak, ha iszol?

A magyar jog már nem ilyen megbocsátó, és alkoholfogyasztás szempontjából nem tesz különbséget a különböző szakmák között. „A jog csak annyit ír elő, hogy a munkavállalónak munkaképes állapotban kell megjelennie a munkahelyén, amiben az is benne van, hogy nem lehet alkohol vagy tudatmódosító szerek hatása alatt” – magyarázza dr. Bodnár Lilla ügyvéd, munkajogi szakértő. És ha csak egy pohár bort ittunk? – próbálkozunk, de a doktornő nem szolgál jó hírekkel: „Az elfogyasztott alkohol mennyisége ilyenkor nem szempont, ráadásul a munkáltatónak joga van alkoholszondázást kérni a dolgozótól, aki ha ezt megtagadja, a jogviszonya megszüntethetővé válik.”

A nagy kimosdatás

Emberéleteket mentett a részeg pilótaPersze senkinek sem jó, ha egy sajtó által körberajongott hősből botrányhős lesz, ezért a filmben a légitársaság megpróbálja tisztára mosni a pilótát, és próbálják azt is elérni, hogy Whip tiszta maradhasson. Ez a hozzáállás dr. Zacher szerint hazánkban sem példátlan:
„A munkáltató hasonló esetekben sokszor szerencsére nem úgy reagál, hogy »öregem, akkor holnaptól nem kell bejönnöd«. Sok cégnél nem az a cél, hogy az embert kirúgják, és az amúgy is szar életét még inkább benyomják a mélybe, hanem inkább megpróbálnak rajta segíteni. Segítenek neki anonim alkoholistákat, kórházi osztályt találni… Ehhez azonban az kell, hogy maga az érintett is meg akarjon gyógyulni, és motiváció nélkül mindez teljesen lehetetlen. Szembe kell néznie a problémával, és mernie kell meghozni a szükséges döntéseket. Ha ez sikerül, és teljesen le tudja vinni nullára az alkoholfogyasztását, később akár a munkahelyét is visszakaphatja.”

Alkoholistát színjózanul?

Sokan gondolhatják, hogy nincs is annál könnyebb, mint alkoholistát játszani, hiszen csak le kell inni magad a felvétel előtt, de a valóság ettől nagyon távol áll. Denzel Washington a premier után azt nyilatkozta, hogy annyira beleélte magát a szerepébe, hogy félt egy kortyot is inni, amíg tartott a forgatás. „Egy kemény forgatási nap után általában iszom egy pohár bort vagy egy sört, hogy lazítsak, de most teljes szesztilalmat rendeltem el magammal szemben – meséli Washington. – Teljesen tisztának kellett maradnom, hogy a szerepre tudjak koncentrálni, és el ne szaladjon velem a ló. Azt lehetne hinni, hogy részegen lehet a legjobban alkoholistát játszani, de ez óriási tévedés. Ha ittam volna a forgatáson, az egészet elrontottam volna.” Az Oscar-jelölése jól mutatja, hogy nem döntött rosszul.

Emberéleteket mentett a részeg pilóta

Az egyenlő és az egyenlőbb

A filmben a társaság és a kollégák ugyan a Washington által alakított Whitaker kapitány védelmére kelnek, de az, hogy a munkakörnyezetben a munkatársak hogyan reagálnak egy alkoholistára, nagyban függ attól, hogy az illető milyen beosztásban van. Nem túl életszerű például, hogy amikor egy vállalat főigazgatója bejön a munkahelyére, akkor a biztonsági őrök megszondáztassák a bejáratnál. Egy egyszerű irodai alkalmazott esetében azonban ugyanez könnyen előfordulhat, pedig ilyen téren is egyenlő esélyeknek kellene működniük.

Nézd meg, mennyit öregít az alkohol!
85 és 9 éves színésznőt is jelöltek Oscarra

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top