Szabadidő

Ezért dobálták egymást három napig narancsokkal

Míg a spanyolországi Bunol a paradicsomfesztiválról nevezetes, az észak-olaszországi Ivreában narancsokat hajigálnak három napon keresztül az egyik legfurcsább karnevál, a narancsháború (Battaglia delle Arancie) keretében.

A legenda szerint a csatával egy 12. századi zsarnok gróf elleni lázadásra emlékeznek. Ranieri gróf számos menyasszonyt szédített, mondván, hogy övé az első éjszaka joga. Egyszer egy tűzrőlpattant menyecske megelégelte ezt az eljárást és lefejezte a grófot, mely tette forradalomhoz vezetett.

Ezért dobálták egymást három napig narancsokkal

A fesztivált minden évben a húshagyókedd előtti három nap rendezik meg, azaz idén február 9. és 11. közt. Érdekesség, hogy eleinte babot dobáltak, majd almát, és a 19. század közepén alakult ki a csata mai formája, narancsokkal. Rejtély, hogy a városkában miért váltottak narancsra, hiszen az nem is terem meg arrafelé, hanem Szicíliából szállítják ide.

A karnevál során a középkori jelmezekbe öltözött helyiek kilenc csapatba rendeződve több száz tonna narancsot dobálnak egymásra. Minden évben kiválasztanak egy fiatal lányt, aki az ellenálló menyecske, Violetta szerepét játssza el. A nem túl szelíd harc egy jelképes temetési menettel zárul, melynek során a „hadvezér” elbúcsúzik a tömegtől egy klasszikus köszönéssel: „Találkozunk csütörtökön!”, mely a következő évi karnevál kezdetére utal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top