Szabadidő

Iskolakezdés előtti cserebereprogramok

Nagy divatját éli a ruhák csereberéje. Vagyis elmegyünk egy ilyen akcióra, bevisszük a jó állapotú, de már megunt ruhánkat, és kihozunk helyette egy másikat. Viszont szeptember előtt nemcsak ruhákra tehetünk így szert, de az iskolaszereket, tankönyveket is elcserélhetjük!

Minden behozott darabért egy másikat lehet elvinni

A(z) “Te szereted az ilyen akciókat?” című szavazás véget ért!
A szavazók többségének véleménye szerint:
Igen, nagyon hasznos!

Három gyurmakészletünk van, viszont nincsenek filctollaink? A komplett harmadik osztályos tankönyveket elcserélnénk negyedikesnek szóló kötetekre…?  Az ország számos részén szerveződnek civil kezdeményezésekben csereberepontok. Például Halásztelken, ahol a közösségi házban szeptember 8-án lehet iskolaszereket, gyerekruhákat cserélgetni. Mint Hegyes Tímeától megtudtuk, egy éve szerveznek rendszeresen ilyen programokat a lakóknak, de most először kötik össze az iskolakezdéssel. „Mivel ez pénz nélküli forgalomnak minősül, ezért természetesen a belépés is ingyenes. Itt nem megvásárolhatjuk a kinézett »terméket«, hanem »elcserélhetjük«” – mondja a szervező. Hogy hogyan néz ki ez a gyakorlatban? A bejáratnál találunk egy „átvételi asztalt”, ahol a jó állapotú, lecserélni kívánt termékünket leadhatjuk. Kapunk érte egy kupont, és a többi asztalról kiválaszthatjuk azt, amire szükségünk van, és már készen is vagyunk. „Minden behozott darabért egy másikat lehet elvinni, de fontos leszögezni, hogy egy póló természetesen nem egyenértékű egy kabáttal. Ha valaki mondjuk több radírt hoz be, akkor különböző kisebb csomagokból választhat” – folytatja Tímea. És hogy mit vesznek be ezeken a programokon? Nos a lényeg, hogy legyen szó könyvről vagy ruháról, ne legyen koszos, törött vagy összefirkált, hiszen a kacat másnak sem érték.  Ami pedig nem talál gazdára és megmarad, azt a szervezők vagy a helyi családsegítőnek, vagy a vöröskeresztnek adják.

Tízkönyves csere

A fővárosiak augusztus 28-án a Szabadpolcra mehetnek el délután öt órától, a Sirály sétányon könyveket lehet szabadon csereberélni. Ha szerencsénk van, a gyerek kötelező olvasmányait is beszerezhetjük így anélkül, hogy több tízezer forintot költenénk el a könyvesboltban. A folyamat hasonló az előzőhöz: elvisszük a régi, megunt, esetleg több példányban meglévő szépirodalmi vagy ismeretterjesztő könyvet, és elcseréljük a Szabadpolcon található olvasnivalók
bármelyikére. Fontos tudnunk, hogy legfeljebb tíz darab és csak jó állapotban lévő könyvet cserélhetünk. Részletek, itt!

Te is tudsz hasonló programról? Csereberét szervezel? Írd meg a fórumba, és oszd meg másokkal is, hogy könnyebb legyen a sulikezdés.

Iskolakezdés előtti cserebere programokMi is segítünk

Az iskolakezdés minden családnak nehéz. Különösen így van ez a mélyszegénységben élőknél. A Nők Lapja Café csapata Somával összefogva ezúttal Ózd-Hétes telep gyerekeit szeretné segíteni. Elsősorban általános iskolásoknak való ruhára, cipőre, tolltartóra, iskolatáskára, iskolai szerekre, eszközökre lenne szükség, de minden másnak hasznát veszik itt.
A gyűjtés időpontja: aug. 29. 17.00–19.00-ig
Helyszíne: Sanoma Lapkiadó, Bp. III., Montevideo u. 9.
Várunk mindenkit egy kis beszélgetésre és jótékonykodásra – kisebb ajándékért cserébe!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top