Szabadidő

Tévéműsor: így kezdődik az új év

Az új évben már a festői Rómában is helyszínelünk, de természetesen szerelmeskedünk is, háborúzunk is, elfogjuk a gonoszokat és borsot törünk a zsandár orra alá. A múltba is tekintünk, de a jövőbe is. Követünk el majd hibákat is, de tán miénk lesz a főnyeremény...

Tévéműsor: így kezdődik az új évHétfőn új sorozatokkal kezdhetjük az új év első komplett hetét. A Helyszínelők-franchise ezúttal olasz környezetben nyit új üzletet: a Római helyszínelők (Film Café, 20.00) az első évadával mutatkozik be. Castle, a jól ismert krimispecialista viszont már a negyediknél tart (RTL Klub, 21.25). Shakespeare Makrancos hölgyének modern olvasata a 10 dolog, amit utálok benned (m1, 20.20) című 1999-es romantikus tinikomédia, többek között Heath Ledgerrel – megtekintése elsősorban 18 év alattiaknak ajánlott.

A Sivatagi cápák (Viasat3, 21.20) viszont ez előbbi tökéletes ellentéte, igazi fiús mozi: katonák, felelősség, morál, iraki háború, dirr-durr. Alejandro González Inárritu 21 gramm (Story4, 22.05) című drámájáról elég annyit mondani, hogy a cím azt a súlyveszteséget jelenti, amit az emberi test veszít el a halál pillanatában. Komoly, filozofikus témát boncolgató, mély film.

Keddre két filmet ajánlanék. A Csereüvegek (FEM3, 21.10) már címében is ismerős élményeket hordoz: Jan Sverák groteszk komédiája a cseh rendszerváltás társadalmi következményeit karikírozza jellegzetes humorral. Picit hasonló hangvételű az ír Lottózsonglőrök (Duna, 22.10) című vígjáték is, ami morbid eseménnyel indul: a lottó főnyereményének nyertese belehal az örömhírbe – a történet a szelvény utóéletét követi nyomon sok tanulsággal és mély emberismerettel.

Szerdán újra indul Szulejmán végeérhetetlen hadjárata. A szorult helyzetből ismét a lengyelek húzhatnak ki minket, nem kevés nyugati segítséggel. A híres lengyel filmrendező, Krzysztof Kieslowski költői hangú, elmélkedésre alkalmas filmben keresi a választ az örök kérdésre, vajon mi a boldogság? A Veronika kettős élete (Film Café, 21.00) helyett azonban választhatjuk Roman Polanski tűhegyes családi négyesét, Az öldöklés istenét (Filmbox Extra, 21.45) is, melyben a berögzült előítéletes gondolkodásunkra feszül rá a vizes lepedő négy igen intenzív színészi teljesítmény (Kate Winslett, Christoph Waltz, Jodie Foster és John C. Reilly) által.

Tévéműsor: így kezdődik az új évCsütörtökre elsősorban magyar vonatkozásai (helyszínek, mellékszereplők), valamint két főszereplője (Robert Redford és Brad Pitt) miatt ajánlanám a Kémjátszma (TV2, 21.30) című krimit, ami egy jó közepes kémfilm – se több, se kevesebb. A Szamárköhögést (Duna, 22.00) viszont kötelezővé tenném, mint az 1956 „élményét” leghitelesebben, legszebben feldolgozó filmalkotást. Egy géppisztolylövés, egy tank sem látszik a filmben, csupán egy család életén keresztül érzékeljük a lakáson kívül zajló eseményeket. (Garas, Törőcsik, Hernádi, Eperjes…)

Pénteken újra Zöld íjász, indul a második évad (RTL Klub, 21.25). Aztán ilyen, hogy Kód neve: Merkúr (TV2, 21.30), melyből kiderül, hogy még Bruce Willisnek is van szíve! A Vörös bolygó (Viasat3, 21.20) egy méltatlanul alulértékelt realista sci-fi, a műfaj kedvelőinek. A film+-on kitör a forradalom: V mint vérbosszú, 20.40-től, ami aztán a FEM3-on folytatódik, más korban, más környezetben, de hasonló céllal: Edukators, 23.20-tól.

Szombaton este Hó hull a cédrusra (Story4, 21.20) vagy lubickolunk a Kék lagúnában (Film Mánia, 20.10). Tombol a romantika mindkét szigeten játszódó filmben, de míg az elsőben a második világháború lelki hozadékát kell feldolgoznia a kis halászfalu közösségének, addig a másik maga a tökéletes idill, gyermekien ártatlan erotika a földi paradicsomban.

Tévéműsor: így kezdődik az új évHugh Grant fiatal orvost alakít a Halálos terápia (Viasat6, 22.00) című igen izgalmas krimiben, aki munkája során döbben rá, hogy a kórház, ahol dolgozik, bűnös, etikailag nem megengedhető üzelmeket folytat. Ellenállhatatlan humorú politikai szatíra a késő esti Amikor a farok csóválja… (Viasat3, 23.35) című mozi, melyben egy dörzsölt hollywoodi producert kérnek fel arra, hogy tegye tisztába a kormányzat piszkos ügyeit. Anne Heche, Dustin Hoffman és Robert De Niro Barry Lewinson metszően éles filmjében.

Vasárnap estére az új évben is nagyon ráhajt a közmédia, ma estére is három filmet tudok ajánlani: az Egy hét Marylinnel (m1, 20.45) az, amit a cím sugall – egy hét Marylin Monroe-val, akit a nem kevésbé szexi Michelle Williams alakít. Utána Gettómilliomos (m1, 22.30), Danny Boyle 2009-es „Oscar-szivacsa”, hiszen nem kevesebb, mint nyolc darabot hozott el a leghíresebb filmes elismerést jelentő szobrocskából. Nyerhet-e egy olyan játékos a tévévetélkedőn, akiről senki nem hiszi el, hogy valóban olyan okos, mint amennyire látszik? A Rém (m1, 0.30) címszereplőjének sincs könnyű élete, viszont a film jó alkalom volt Charlize Theronnak, hogy ő is Oscar-díjat nyerjen az maga igazáért harciasan kiálló prosti figurájával. Vagy nézzük megint a Tizedes és a többieket… (Duna, 21.25).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top