Szabadidő

Kiderült: évente több ezer állatot pusztítanak el az európai állatkertekben

2012 októbere óta 5 zsiráfot öltek meg európai állatkertben, mindet Dániában.

Évente körülbelül háromezer-ötezer fogságban élő állatot altatnak el, lőnek le az európai állatkertekben – közölte Leslie Dickie, az Európai Állatkertek és Akváriumok Társaságának vezérigazgatója.

Marius, a kivégzett zsiráf
Marius, a kivégzett zsiráf

A Marius nevű zsiráf megölése a koppenhágai állatkertben – melynek bezárást emiatt tízezrek követelik – óriási felháborodást váltott ki állatbarátok körében. Nemcsak Dániában fordul elő azonban ilyesmi. Lesley Dickie a 3-5 ezres számról elmondta, hogy ez a társaság becslése az állatkertekben eutanáziával megölt állatokról, kezdve az ebihalaktól egészen a zsiráfig. Ami az elpusztított nagy állatokat – tigriseket, oroszlánokat, medvéket, zsiráfokat – illeti, számuk évente kevesebb, mint néhány száz. A társaság fajmentő programjához csatlakozott mintegy 340 európai állatkertnek, amilyen pontosan csak lehet, meg kell adnia az egészséges állatok megölésének pontos okát, ám ezt nem mindig teszik meg.

A BBC tudósítója az interneten fellelhető származási törzskönyvek alapján kiderítette, hogy 2012 októbere óta öt zsiráfot öltek meg európai állatkertben,mindet Dániában. Négy vízilovat: Portugáliában, Spanyolországban, Németországban és Dániában. 22 egészséges zebrát 2002 és 2012 között szerte Európában, 2000 és 2009 között 11 arábiai antilopot pusztítottak el Edinburghban, Londonban, Rotterdamban és Zürichben, valamint több mint tucatnyit Katarban és az Egyesült Arab Emírségekben, amelyek szintén csatlakoztak az európai fajmentő programhoz. Három tigriskölyköt pedig a magdeburgi állatkertben öltek meg 2010-ben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top